*Nettavisen* Økonomi.

Gigantsmell for muggen «silo»

Den var en gang det kuleste av det kule, men nå er studentsiloen på Grünerløkka full av mugg.

30.01.08 12:13

(iOslo.no) I den hyperpopulære studentsiloen på Løkka er det så store fuktproblemer at SiO, Studentsamskipnaden i Oslo, nekter studenter å bo der. Studentsiloen ble åpnet i 2001. Bare sju år etter er den ubeboelig. Nå må problemene utbedres, og prislappen kan bli på svimlende 30 millioner kroner.

- Vi hadde noen fuktproblemer i tilknytning til toalettcisterner. Disse er innebygd i veggen, og det er mye som tyder på at cisternene har hatt produksjons- eller konstruksjonsfeil. Så har den slått sprekker, forteller direktør Tom Olstad i Studentboligene til iOslo.no.

Måtte flytte umiddelbart
Sakte, men sikkert har det dryppet ut av disse sprekkene, og rett etter sommeren i fjor ble det slått alarm.

- Dette har vi jobbet med i hele høst. Vi ville forsikre oss om at det ikke var noe farlig å bo i disse boligene. Og derfor engasjerte vi Mycoteam og fikk dem til å gjøre analyser i samtlige 226 boliger, sier Olstad.

Resultatet av Mycoteams undersøkelse var knusende. 20 boliger var så mugne at beboerne måtte flytte ut umiddelbart.

Mye mugg
- Muggpartiklene i luften var såpass konsentrert at det dessverre ikke var anbefalt å bo der, sier Olstad.

Nå står 60 boliger tomme, og etter påske skal alle bad og cisterner rives opp og repareres. For i tillegg til sprekker i toalettopplegget i veggen, har ikke entreprenøren greid å legge tykk nok membran i samtlige bad. Dette blir dyrt:

- 30 millioner
- Vi er i disse dager ute og henter inn tilbud. Men vi estimerer kostnadene til 20-30 millioner for dette arbeidet, forteller Olstad og legger til at han er «skuffet».

Men hvem som skal dekke tapene, er usikkert. Noe blir kanskje dekket av SiOs forsikring, blant annet tap av leieinntekter, får iOslo.no opplyst. Olstad estimerer sine månedlige tap til svært forsiktige 250.000 kroner - og det er bare i tapte leieinntekter.

Entreprenøren, AS Anlegg, hadde ansvar for alt av arbeid og materiell, melder Universitas. Og det er de som har levert et arbeid som ikke holdt mål.

Leverte dårlige varer
Blir partene ikke enige, kan det bli kamp i rettssalen om hvem som må ta regningen.

- Vi synes det er ordentlig trist at rørleggeren vår kan ha levert cisterner som ser ut til å lekke. Det blir opp til dommerne å avgjøre om vi skal erstatte eller ikke, sier Eivind Wium, prosjektleder i Reinertsen AS, Divisjon Engineering, som eier AS Anlegg til Universitas.

Kan møtes i retten
- Det er for tidlig å si om det vil bli et oppgjør i retten. Vi vil ha en dialog med dem som gjorde jobben og eventuelle underleverandører, sier Olstad i Studentboligene.

Men det er ikke fare for at SiO får alvorlige økonomiske problemer som følge av dette. SiO risikerer ikke å gå tom for penger, bekrefter Olstad:

- Vi har likvider til å kunne gjennomføre den jobben, men vi taper jo leie nå, avslutter han.

Les flere nyheter på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag