*Nettavisen* Økonomi.

Gikk i boligfella

Foto: privat

Notar-megleren overtalte Hans Roger Berstad til å kjøpe leiligheten som var eid av kjæresten. Det ble starten på et gjeldsmareritt.

21.01.09 13:25

Florø-mannen Hans-Roger Berstad fortviler etter at han og kona slukte hele agnet som Notar-megleren la ut til dem.

Berstad, som er uføretrygdet, hadde 300.000 kroner i oppsparte midler. Han vurderte å plassere dem i eiendom. På det lokale Notar-kontoret var de mer enn villige til å hjelpe Berstad og hans kone.

Ekteparet ble rådet til å kjøpe lavinnskuddsleilighet. Men ikke bare én.

- Kjøp to!

- Megleren sa til oss at vi burde kjøpe to leiligheter. Vi tok det for god fisk, sier Hans-Roger Berstad til Nettavisen.

Notar-megleren mente dette var gode kjøp ettersom prisene på disse leilighetene var blitt fastsatt 2 år tidligere, og at boligprisene hadde steget mye i mellomtiden.

Leilighetene som ekteparet Berstad ble anbefalt å investere i våren 2007, ligger i Solheimslia borettslag i Florø. Leilighetsprosjektet var under bygging, og skulle ferdigstilles våren 2008.

For den første leiligheten skulle Berstad og kona betale 350.000 kroner i innskudd. Det var en såkalt lavinnskuddsleilighet. Fellesgjelden var 1.450.000 kroner, og felleskostnadene rundt 5000 kroner i måneden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: privat (privat)

Berstad betalte 100.000 kroner kontant. Resten av innskuddet skulle betales ved overtakelse. Berstad hadde ikke planer om å overta leiligheten selv. Den skulle videreselges før overtakelse. Dette var kjent for Notar-megleren.

Det var nå ikke flere «nye» leiligheter tilgjengelig. Men Notar-megleren visste råd. Han kunne skaffe en leilighet til. Berstad skulle få overta kontrakten på leilighet nummer to fra en person som hadde kjøpt seg inn et par måneder tidligere.

Kjærestens leilighet

Denne gangen måtte Berstad ut med 200.000 kroner ved kontraktsinngåelse. Av dette var 100.000 kroner ren gevinst til selger. Denne leiligheten hadde et innskudd på 390.000 kroner, og en fellesgjeld på 1.570.000 kroner.

LES OGSÅ:

BOLIGKJØPTER FÅR 1 MILL. I ERSTATNING

KJENDISMEGLER TAPTE

At selgeren av denne kontrakten var kjæresten til Notar-megleren, ble ikke opplyst før etterpå, i følge Berstad.

Den lykkelige selgeren har god grunn til å takke sin Notar-kjæreste for en god handel. Etter å ha lagt ut 100.000 kroner i forskudd, fikk hun igjen det dobbelte. Gevinst: 100.000 kroner på 2 måneder.

Egenkapitalen blåst

Våren 2007 har Berstad altså brukt opp sine 300.000 sparekroner på forskuddsbetaling av to lavinnskuddsleiligheter etter råd fra Notar.

Ved overtakelse av de to leilighetene våren 2008 skal han ut med 540.000 kroner, som er resten av innskuddene. Da vil han sitte med 2 leiligheter som han har betalt til sammen 840.000 kroner for. Regnestykket ser slik ut:

Innskudd leilighet 1: 350.000 kroner

+ Innskudd leilighet 2: 390.000 kroner

+ Gevinst til selger for kontrakt leilighet 2: 100.000 kroner.

= SUM: 840.000 kroner.

Samlet fellesgjeld på de 2 leilighetene er 3.020.000 kroner (1.450.000 kroner + 1.570.000 kroner).

Med en beskjeden felles inntekt på 550.000 kroner i året, har Berstad og hans kone havnet i en real gjeldsfelle.

Kollaps i markedet

Omtrent samtidig med at Berstad skal overta leilighetene, kollapser boligmarkedet. Verdien på leilighetene faller dramatisk, og Berstad får ikke solgt dem videre slik planen var. Som om ikke dette var nok, har den kraftige renteoppgangen gjort at felleskostnadene på hver leilighet har økt fra omkring 5000 kroner i måneden, til det dobbelte.

Berstads advokat, Erik Slotterøy, mener Berstad ikke har fått nødvendige opplysninger fra megler i forhold til hva han begikk seg inn på :

- I så fall ville handelen ikke kommet i stand. Resultatet av investeringsrådet fra Notar er i stedet at Berstad sitter tilbake med et gjeldsansvar på rundt 6 millioner kroner, sier han til Nettavisen.

Ekteparets gjeld er nå omtrent 12 ganger årsinntekten:

Restinnskudd på 2 leiligheter: 540.000 kroner .

+ Fellesgjeld 2 leiligheter:3.020.000 kroner

+ Gjeld på egen bolig:2.400.000 kroner.

Slotterøy mener Notar har brutt eiendomsmeglerlovens bestemmelser om å ivareta kjøpers interesse. Han kritiserer meglerkjeden for å ha anbefalt kjøp av 2 lavinnskuddsleiligheter uten å vurdere kjøpers økonomi.

- Loven brutt

Ifølge Slotterøy ville banken til Berstad aldri gitt klarsignal for en slik investering som Berstad ble rådet til å gjøre. Det betyr at de ikke ville lånt ut restbeløpet på over 500.000 kroner til innskuddene, tatt i betraktning at ekteparet fra før hadde en gjeld på 2,4 millioner kroner.

Oddbjørn Svarthumle var tidligere daglig leder i Notar Nybygg Sogn og Fjordane AS. Han mener Berstad har en dårlig sak. Svarthumle mener Berstad selv ba om å få presentert gode investeringsmuligheter i eiendom, og at han visste at han tok en spekulasjonsrisiko.

- Kjente risikoen

- Han bodde jo i en enebolig fra før. Han skulle gjøre raske penger, sier Svarthumle til Nettavisen.

Svarthumle mener det heller ikke er grunn til å kritisere Notar for å ha solgt Berstad en andel der selger var kjæreste med Notar-megleren. Det var en annen Notar-ansatt som skrev kontrakten med Berstad. Svarthumle fremholder at de to Notar-meglerne ikke jobbet på samme kontor, og at de således ikke kan anses som kolleger.

Han mener videre at et kjæresteforhold ikke rammes av eiendomsmeglerlovens regler om egenhandel.

- Rent juridisk faller det ikke under reglene for egenhandel, sier han til Nettavisen.

- Men er det etisk greit?

Synes er greit

- Ja, i dette tilfellet synes jeg det, sier Svarthumle, som mener markedet på det tidspunktet da Berstad kjøpte var slik at en gevinst på 100.000 kroner på 2 måneder for kjæresten til Notar-megleren ikke var urimelig.

Berstad har opplyst til Nettavisen at han oppfattet Notar-megleren som formelt solgte ham leilighetene, som kollega med Notar-megleren som var kjæreste med selgeren. De skal ha sittet på samme kontor ved flere anledninger da Berstad var innom.

Svarthumle avviser også dette. Han sier at de to jobbet i to forskjellige Notar-selskaper. Megleren som formidlet salget jobbet i Notar Nybygg Førde, mens den andre - han med kjæresten - var daglig leder i Notar Eiendom Florø.

Ifølge Svarthumle var de to derfor ikke kolleger, selv om de av og til kunne jobbe fra samme kontor i Florø. Dette skyldtes at megleren i Notar Nybygg jobbet ut fra flere lokalkontorer, avhengig av hvilket prosjekt han solgte.

- Men finansieringen til Berstad. Sjekket dere ikke den?

- Det er vanlig at megler sjekker finansieringen. Dette ble til en viss grad gjort her, men det er en lang og vanskelig historie, sier Svarthumle, som mener Berstad med sin egenkapital fremsto som en oppegående mann. De visste ikke at han var uføretrygdet, opplyser Svarthumle.

Nå havner saken i Oslo tingrett. Notar-kontoret i Florø gikk nemlig konkurs før jul sammen med store deler av Notar-kjeden. Derfor blir det meglerkjedens forsikringsselskap Gjensidige som blir motpart i retten.

MINRENTE:Få det beste boliglånet

SELGE?Velg og vrak blant 200 meglere

Har du en sterk bolighistorie? Ta kontakt!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.