Se videoen under for å se hva Hallgeir Kvadsheim mener han «sløser» penger på:

- Det er en del som ser på meg som en streng, alvorlig person på TV. Jeg kan av og til bli skremt selv, men privat er jeg en blid og fornøyd type, sier Hallgeir Kvadsheim, leder for Pengeverkstedet.no og programleder for «Luksusfellen», til Nettavisen.

Før han tar sommerferie og drar på hytta i Arendal, har han tatt seg tid til å snakke med Nettavisen. Vi skal nå bli litt bedre kjent med hvem Kvadsheim er og hans karriere, samtidig som det vil snike seg inn noen økonomiske råd.

Det var imidlertid ikke siviløkonom han skulle bli. Drømmen var å bli trailersjåfør eller bonde. Men studietiden på Norges Handelshøyskole (NHH) ga ham mersmak til å jobbe med privatøkonomi, og han hadde fått smaken på storbylivet. Hjemstedet Kvassheim på Jæren ble litt for lite, og jobben som bonde på hjemgården, med lange arbeidsdager og lav lønn, fristet ikke nok.

Oppveksten på gård har likevel satt sitt preg på Kvadsheim, for det var nettopp livet på gården at interessen for økonomi oppsto.

- Mor og far var bønder, og jeg jobbet på gården i alle år - også mens jeg studerte på NHH. Da ser du at det du sår, får du høstet, og at det blir penger ut av det du jobber med, sier Kvadsheim.

- Det som har vært et frynsegode med å jobbe med privatøkonomi er at mye av det du lærer, kan du bruke selv, sier han.

Etter studiene begynte han å jobbe som privatøkonomijournalist i Dine Penger. Etter noen få år, gikk han til Dagbladet og jobbet med det samme. Så dukket det opp en mulighet som virkelig har skutt fart på karrieren hans: TV-programmet «Luksusfellen».

- Det var en kollega i Dagbladet som hadde foreslått meg som programleder, men jeg var i utgangspunktet skeptisk til det som da ble sett på som «gjelds-TV». Jeg gikk imidlertid på audition til slutt, og fikk jobben, sier Kvadsheim.

Les også: Mona og Kim Remi overså postkassen: - Dere står i fare for å miste huset

Tapte på aksjemarkedet

På spørsmål om hva som er hans største økonomiske flause, svarer Kvadsheim at han ikke har gjort så mange «økonomiske dumheter».

- På sett og vis kan man jo si at det er et svakhetstegn, for blant de rikeste i Norge, som har bygget formuen sin selv, er nesten ingen økonomer. Går man på NHH lærer man å ikke ta for høy risiko, sier han.

Kvadsheim påpeker at det kan være god lærdom å gå på noen økonomiske smeller, og man kan vinne mye på å ta høy risiko. Han trekker fram boligmarkedet som eksempel, hvor mange har tjent veldig bra på spekulasjoner de har gjort.

- Jeg har verdsatt lav risiko høyt. Det har vært riktig for meg, men det er ikke riktig for alle, sier han.

Kvadsheim har imidlertid gått på én økonomisk smell, som han husker godt. Etter den gangen har han tatt mindre risiko.

- Da jeg var 16 år hadde jeg en periode med overmot i aksjemarkedet. Moren min godkjente at jeg kunne kjøpe og selge aksjer. Jeg fulgte Kapitals råd, for sånn var jeg, raringen, sier Kvadsheim.

Først gikk det kjempebra. Pengene mer enn doblet seg på kort tid, forteller Kvadsheim, som derfor gikk nesten «all in» i et unotert rederiselskap i Stavanger.

- De gikk konkurs, og jeg mistet gevinsten på 15.-20.000 kroner jeg hadde fått fra den første investeringen. Det var veldig mye penger for meg på den tiden, sier han, og påpeker:

- Jeg lærte på den harde måten hvor viktig det er å investere litt bredere.

I dag gjør Kvadsheim derimot litt smartere valg, og mange vil også ha hans hjelp.

- Jeg får i snitt én til to henvendelser daglig med spørsmål fra folk. Det er alt fra dem som skylder fem millioner kroner til de som skal plassere 50 millioner kroner, sier han.

Les også: Festet på seg gjeld: - Kunne fort bruke 7.000 kroner hver gang jeg var ute på byen

Vil tilby økonomisk selvhjelp

Kvadsheim kan ikke hjelpe alle som henvender seg direkte til ham. Stort sett sier han nei, og gir generelle råd.

- Det er litt avhengig av når jeg mottar henvendelsene, men jeg har mye dårlig samvittighet for at jeg ikke får svart på alle meldingene, sier han.

De som har gjeldsproblemer får gjerne til svar at de må kontakte en økonomisk rådgiver i Nav for å få hjelp.

- Jeg får sjelden nok informasjon til at jeg kan gi gode svar, sier han, og påpeker at det kan ta lang tid å få oversikt over gjeld og finne en god løsning.

Selv om Kvadsheim ikke kan hjelpe alle som tar kontakt på melding, prøver han å hjelpe folk gjennom en rekke innlegg han legger ut på nettsiden sin, Pengeverkstedet.no. Det startet han i april i fjor.

- Tanken var i utgangspunktet at det skulle være en slags hjemmeside, men så bestemte jeg meg for å ha en slags blogg hvor jeg skriver om ulike tema relatert til privatøkonomi, sier han.

Han forklarer at det skal være en slags selvhjelpsside, hvor du blant annet kan sjekke om du har den beste leverandøren av for eksempel av strøm, om du har god nok sparerente eller god nok økonomi.

- Mange sier at de får god hjelp av banken sin. Men bankene har jo et ansvar overfor sin arbeidsgiver, og de vil selge deg nye produkter. Jeg vil gi deg mulighet til å få en objektiv vurdering av din privatøkonomi gjennom verktøyene på siden min, sier han.

Pengeverkstedet ble startet som en konsekvens av koronapandemien, selv om han hadde det meste klart allerede før korona brøt ut. Foredrag ble avlyst, innspillingen av «Luksusfellen» ble utsatt, og han måtte finne noe annet å gjøre.

Drømmer om egen «bank»

Pengeverkstedet er også første steg til å oppnå en drøm han har.

I det store og det hele er Kvadsheim fornøyd med livet privat, men når det kommer til jobb er han ikke alltid like fornøyd med det han gjør. Noe kan alltid bli bedre, og den rastløsheten han kjenner på, trigger også ambisjonene.

- Drømmen er kjempestor. Det er å starte egen bank. Det er ikke sikkert det skal være en vanlig bank, men vi skal løse de samme problemene som folk får løst når de går til en bank, sier Kvadsheim.

Da sikter han ikke bare til gjeldsproblemer, men også hvordan folk kan bli flinkere til å spare.

Det er ingen tvil om at han liker å jobbe, og han gleder seg også til å jobbe når han våkner om morgenen.

- Gleden over å jobbe er så stor at jeg håper at jeg kan holde på med dette til jeg er 90 år. Jeg har ingen plan om å pensjonere meg, sier Kvadsheim.

Til tross for at han skriver om det å bli økonomisk uavhengig og hvordan du kan pensjonere deg tidligere enn normalt, er ikke det noe han ønsker selv.

- Jeg vil prøve å bite meg fast i jobben så lenge jeg kan. Men nå har jeg heller ikke en arbeidsgiver, så det er et privilegium, sier han.

- Suveren til å dasse rundt

Selv om den profilerte økonomen er veldig glad i å jobbe, er han også veldig glad i å slappe av med familien. Han har vært gift med kona si i over 20 år, og sammen har de tre barn.

- Jeg er glad i å være med familien, men jeg kobler også jeg godt av fra jobb ved å trene, høre på musikk eller se TV-serier. Hvert år har jeg som nyttårsforsett å se mer på TV, for jeg klarer ikke å følge med på alt mange andre gjør, sier han, og ler.

- Jeg er suveren på å dasse rundt. Jeg tenker slettes ikke på jobb hele tiden, og jeg elsker å ikke gjøre noe. Jeg kan koble veldig godt av, samtidig som jeg er veldig glad i å jobbe, sier han.

Selv om han sier han er flink til å koble av fra jobb, brenner han for privatøkonomi også på fritiden.

- Jeg leser en del bøker, blant annet om privatøkonomi, når jeg har fri, og bygger kompetansen min, sier han.

I tillegg er han engasjert i fotball, og heier på Viking og Aston Villa. Selv spiller han på et veteranlag, men innrømmer at han kunne vært bedre.

- Jeg er ganske middelmådig minus, sier han.

Les også: Nye treningsråd fra WHO – ekspert trekker fram én type trening som svært effektiv (+)

Foruten å jobbe med fotballferdighetene, liker han å konkurrere med seg selv både i løping, sykling og ski. Samtidig vil han gjerne bli flinkere til å snekre og male.

- Jeg har virkelig lyst til å bli mer handyman. Jeg er jo fra gård, så jeg tror jeg har det i meg, men jeg er flink til å la noen andre ta slike jobber for meg, sier han.

- Jeg bør også bli flinkere til å rekke avtaler. Det er jeg ganske dårlig til, og det tror jeg overrasker folk, sier han.

Se Kvadsheims fem råd for å unngå luksusfellen i videoen under:

Det viktigste rådet

Det siste halvannet året har de fleste hatt få avtaler å rekke - i alle fall utenom jobb, spesielt i Oslo og ellers på Østlandet. Nå har både butikker, restauranter og utesteder begynt å åpne igjen.

Nordmenn som har hatt jobb under koronapandemien har kanskje klart å spare litt mer penger enn ellers, og da bør du nyte livet nå, oppfordrer økonomen.

- Dra ut og kos deg med mat og drikke. Den store majoriteten har fått mye bedre økonomi under korona, siden de har brukt mindre og boliglånsrenten har vært lavere. Bruk pengene nå, det skylder vi de som jobber i restaurant, uteliv og på reisedestinasjonene, sier Kvadsheim.

Les også: Frykter usynlig pandemi-effekt: – Mange vil oppleve dette (+)

Selv om du bør unne deg litt ekstra om du har råd nå som landet, og særlig Østlandet, har åpnet mer opp, har Kvadsheim ett klart økonomisk råd til nordmenn:

- Bufferkonto! Dessverre er det få, spesielt unge, som har bufferkonto. Men det er den økonomiske grunnmuren du bør ha. Har du klart å skaffe det, kan du huke av på det viktigste på prioriteringslista mi, sier han.

Dette gjør «Luksusfellen»-deltakerne feil

Gjennom de siste 12-13 årene, etter «Luksusfellen» kom til Norge i 2008, har han sett litt av hvert i møte med nordmenn som sliter økonomisk. Det er én ting som fortsetter å overraske ham.

- Folk lærer aldri, sier han.

- Mange som søker om å bli med på programmet, ser også på programmet. De prøver å lære, men de prøver ikke nok. Det er så mange fristelser for dem, og det ender med at en del tar opp dyre lån mens forbruket øker, sier Kvadsheim.

- Det er jo ganske enkelt. Bruker du mer enn du tjener over tid, går du i luksusfellen. Det er fortsatt en del som ikke har tatt innover seg det, sier han.

Han ser spesielt ett fellestrekk blant dem som går i luksusfellen.

- Det viktigste er kanskje at de ikke sier nei til seg selv eller dem rundt seg. Den evnen har ikke våre deltakere, og de sier alt for mye ja, sier Kvadsheim.

Impulskontrollen er også svak, påpeker han.

Les også: Pengene rant inn på konto. Men plutselig hadde Shain (40) nesten 700.000 kroner i gjeld

- Opplever du at de ikke helt tar innover seg hvor ille det er?

- Ja, men de mangler også oversikt. De vet ikke hvor de skal begynne for å ta tak i problemene. Flere prøver også å spare, men så kommer det en regning de ikke trodde skulle komme, og pengene forsvinner, sier han.