Haugeberg sikter til at det nå er inngått forlik mellom Aker BP og over 230 ansatte som tok ut søksmål i vinter.

Da Kjell Inge Røkke og Aker kjøpte opp BP Norge i 2016, skal de ansatte ha fått løfter om at de ville beholde sine individuelle avtaler om sluttvederlag dersom de i framtiden skulle miste jobben.

I januar ble det kjent at Aker BP-ledelsen ønsket å avvikle denne avtalen. Da svarte 231 ansatte i fagforbundet Industri Energi med et gruppesøksmål for å beholde retten til sluttvederlag. Senere knyttet også Nito og Lederne seg til søksmålet.

Søkmålet var for å beholde sine individuelle avtaler om sluttvederlag dersom de i fremtiden ville bli overtallige. Nå melder Industri og Energi om fullt gjennomslag:

- Vi har fått gjennomslag på alle punkter i forliket. Nå har vi en juridisk bekreftelse på at sluttvederlagsavtalen er en individuell rettighet for den enkelte ansatte akkurat slik vi hevdet, sier Haugeberg.

- Nødvendig virkemiddel

Etter at retten besluttet at det både var grunnlag for søksmål og at det kunne gjennomføres som gruppesøksmål ble Aker BP mer villige til dialog og de er nå kommet til en enighet.

Partene vil i fellesskap begjære saken hevet fra Sør-Rogaland tingrett.

− ABC er fornøyd med at gruppesøksmålet mot bedriften nå er løst gjennom et forlik, hvor vi beholder individuelle rettigheter vedrørende tidligere BP-ansattes sluttvederlag. Dette er, og har vært, en meget tung sak for de involverte. Det er ikke enkelt for ansatte å saksøke egen arbeidsgiver, men situasjonen tilsa at det ble et nødvendig virkemiddel å ta i bruk. Jeg tror mange med meg i dag er glad for å slippe at saken kommer opp i retten og at den er løst i minnelighet. Det som nå er viktig for oss alle er å komme oss videre, se fremover og bygge et sterkt selskap for fremtiden, sier Haugeberg i en melding.

Les også: Røkke ble 6 milliarder rikere

Opptil 24 månedslønner i kompensasjon

700 BP-ansatte ble med videre da Aker kjøpte selskapet i 2016. Disse skal ha fryktet å bli overflødige på sikt, og krevde derfor å få videreført sluttavtale-ordningen videre.

Gjennom skriftlige individuelle avtaler hevder Industri Energi at de ansatte ble lovet at de skulle beholde ordningen. Kompensasjonene de var blitt lovet varierte fra seks til 24 månedslønner, ifølge Industri Energi. Beløpene var satt ut fra varigheten på ansettelse i BP før sammenslåingen for fem år siden.

– For oss BP-ansatte som ble med til det nye og mye større Aker BP, var dette et særdeles viktig sikkerhetsnett hvis vi skulle bli sendt på dør av den nye arbeidsgiveren. Avtalen gjelder ved fremtidig overtallighet. Punktum, sa klubbleder Haugeberg i januar.

Klubben reagerte derfor kraftig på at Aker BP ville gi denne avtalen en «utløpsdato».

Les også: Røkke-aksjen alle ekspertene anbefaler: Her kan du mer enn doble pengene dine

- Trenger en ny standard

Pressetalsmann Ole-Johan Faret i Aker BP bekreftet i januar at de ansatte som ble overført fra BP Norge til Aker BP etter sammenslåingen i 2016, hadde ordninger om sluttvederlag ved overtallighet.

De eksisterende ansatte og ansatte som kom fra andre selskaper hadde imidlertid ingen slike avtaler. Derfor hadde oljeselskapet lenge ønsket å finne en felles ordning for de ansatte.

- Spørsmålet om overgangsordning kom i en veldig krevende periode da det var kutt i investeringer og nedbemanninger. I dag er situasjonen stikk motsatt, med høy aktivitet og investeringer for 135 milliarder kroner på norsk sokkel de neste årene. Så nå var det viktig å dra i samme retning og dermed riktig å inngå et forlik, sier Ole-Johan Faret, pressetalsmann i Aker BP, til Nettavisen.

Han forteller at mens overgangsordningen hadde vært bare for ansatte som kom fra tidligere BP, er det nå etablert overgangsordninger for alle ansatte, men med to parallelle løp. Ordningene gjelder også for ansatte tilknyttet de to andre fagforeningene.