*Nettavisen* Økonomi.

Gir ansatte 268.000.000

Etter et rekordår deler meglerhuset First Securities ut millioner til sine 130 ansatte.

15.02.06 13:37

2005 ble et rekordår for meglerbransjen. En av de store aktørene er First Securities, som fikk et knallår i fjor, med en omsetning på 702 millioner kroner.

Nå får de ansatte 225 millioner i bonus samt 43 millioner i utbytte.

Over 10 millioner til de råeste
Administrerende direktør Martin Hagen i First Securities vil ikke opplyse hvor mye som blir utbetalt i bonus.

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Hagen til TV 2 Nettavisen.

First omsatte for 702 millioner kroner i fjor, mens resultatet før skatt havnet på 232 millioner kroner. Meglerhuset har 130 ansatte som trolig koster rundt 1,5 millioner kroner i snitt å drifte.Andre diverse kostnader er trolig på rundt 50 millioner.

Sjekk børsen her

Det gir et resultat på rundt 457 millioner kroner før bonuser. Trekker man så fra 232 millioner kroner blir det 225 millioner kroner på deling blant de ansatte.

Alle ansatte får bonus. De råeste meglerne og analytikere håver imidlertid inn mest. Trolig langt over 10 millioner kroner.

Ansatte har 24,5 prosent
I tillegg sitter 50 av de ansatte på en eierandel i meglerhuset på tilsammen 24,5 prosent.

Med et overskudd etter skatt på 179 millioner kroner utdeles trolig det meste i utbytte. Det gir de ansatte et utbytte på over 43 millioner kroner.

Med andre ord et gullkantet år.

- Det var et bra år i fjor, sier administrerende direktør Martin Hagen i First Securities til TV 2 Nettavisen.

- Og 2006 blir like bra?

- Det er vanskelig å si. Starten har vært bedre enn fjoråret, men mye kan skje. Jeg har vært med så lenge at det snur seg raskt, sier Hagen.

Tre ben å stå på
Resultatet før skatt havnet på 232 millioner kroner.

Meglerhuset har tre ben å stå på. Rente- og obligasjonsmarkedet, aksjemarkedet og corporatemarkedet som opererer i emisjonsmarkedet samt fusjoner og oppkjøp.

Hagen vil ikke fortelle hvilket ben som gjorde det best. Det er imidlertid en kjensgjerning at aksje- og corporatesiden har vært god butikk for alle de store meglerhusene i fjor.

400 millioner fra aksjer
For å sette aktiviteten litt i perspektiv er det ikke unormalt at omsetningen på Oslo Børs er oppe i ni milliarder kroner på en god dag. I 1990 var omsetningen på en god dag 300 millioner kroner.

First omsatte aksjer for 200 milliarder kroner i 2005 og har nå en markedsandel på rundt syv prosent på Oslo Børs målt i volum. Det gir en femteplass over de største meglerhusene.

Hagen er ikke så interessert i å snakke om pengene som meglerhuset håvet inn i fjor. Han ønsker mer å snakke om hvilken nytte meglerhus spiller i økonomien.

Skaffe kapital til næringslivet
- Primærrollen vår er å skaffe til veie kapital til norsk næringsliv. Enten gjennom egenkapital eller via fremmedkapital, sier Hagen

Men for at meglerhuset skal få til denne oppgaven, må også andrehåndsmarkedet fungere.

- Vår sekundæroppgave er å medvirke til en kontinuerlig reprising av utestående beholdning av verdipapirer. Et velfungerende andrehåndsmarked er viktig for å redusere kostnaden for hente ny kapital til næringslivet, fortsetter Hagen.

I fjor hentet First inn mellom syv og 10 milliarder kroner i emisjonsmarkedet. Eastern Drilling var størst med 1,28 milliarder kroner, emisjonen i Revus Energy var på i overkant av milliarden og Scorpion Offshore havnet på 767 millioner kroner.

Alle emisjonene ble gjort i samarbeid med andre meglerhus som Carnegie, SEB Enskilda og Fearnley Fonds.

Markedsandel på 20 prosent
- Vi fikk en markedsandel på over 20 prosent, noe vi er meget fornøyd med, sier Hagen.

Innen fusjoner og oppkjøp ligger også markedsandelen på 21 prosent hvis man ser på antall transaksjoner. Men når det gjelder verdi faller andelen til 13 prosent.

- Elkem-dealen utgjorde over 16 milliarder kroner. Og var du ikke med på den blir markedsandelen på verdi lavere, sier Hagen.

Hagen sikter til Orklas overtagelse av Elkem slik at selskapet ble strøket fra Oslo Børs og noteringen i Frankfurt. Elkem overtok også Sapa som ble strøket fra børsen i Stockholm.

1.000 milliarder i renteinstrumenter
Hagen er veldig stolt over at First har klart å skaffe seg en god andre plass i markedet for utsteding av nye obligasjoner. Selskapet reaktiverte sin strategi våren 2003.

- Det er utrolig gøy at vi har lykkes så raskt med å få en slik posisjon, sier Hagen.

Meglerhuset emiterte i underkant av 18 milliarder kroner i obligasjonsmarkedet i 2005. Det gir en markedsandel på rett under 18 prosent.

DnB NOR Markets er størst med en markedsandel på 23,5 milliarder kroner, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg.

Totalt handlet First renteinstrumenter for rundt 1.000 milliarder kroner i fjor.

Gull i 1999
De ansatte som har vært med siden First Securities ble stiftet våren 1999 og som fikk en grei eierandel har tjent utrolig mye penger.

Gamle Elcon Securities var en del av Gjensidige Gruppen og var et av de ledende meglerhusene på Oslo Børs. Da Gjensidige og Sparebanken NOR fusjonerte i 1998 ble det besluttet at lillebror Karl Johan Fonds skulle bli det overtagende meglerhuset og at lønnen skulle inngå i bankstrukturen. Det ville trolig medføre et kraftig lønnsras, noe de ansatte i Elcon ikke fant seg i.

63 av 64 ansatte besluttet å starte sin egen virksomhet og la 50 millioner kroner på bordet i februar 1999 og stiftet First Securities. Etter en tre måneders karantene startet de opp og i løpet av rekord tid hadde meglerhuset gjenerobret sin markedsandel.

I juni 1999 la Sparebank 1 Gruppen 175 millioner kroner på bordet for 51 prosent av meglerhuset, slik at de ansatte gjorde syvgangeren inkludert sin da gjenværende eierandel på 49 prosent av selskapet.

475 millioner
I 2002 kom Föreningssparebanken inn på eiersiden. De kontrollerer nå 51 prosent av aksjene, noe de måtte betale 475 millioner kroner for i to transjer. Nesten halvparten har gått til de ansatte.

Men det kunne blitt mye mer hadde verdens aksjemarkeder snudd litt før. Halve summen var nemlig regulert av inntjeningen til meglerhuset fra og med andre kvartal 2002 til og med første kvartal 2005.

De ansatte med størst eierandel har trolig bare på aksjene og ikke medregnet utbytte hadde en verdiøkning på nærmere 20 millioner kroner

Og fortsatt sitter 50 av de ansatte igjen med 24,5 prosent av aksjene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.