Gå til sidens hovedinnhold

Gir best avkastning på sparepengene

Bankens sparerenter holder seg rekordlave, men fortsatt er det penger å tjene på å velge riktig konto. Hele 2,2 prosent skiller dårligste og beste bank. Her er de beste høyrentetilbudene.

Etter at Norges Bank senket styringsrenten til 1,75 prosent i mars, falt også bankenes sparerenter. Siden like før sommeren har det vært få bevegelser i tilbudene, og bare et fåtall banker opererer med en høyrente over to prosent.

Kredittbanken har lenge hatt den beste sparerenten, med 2,30 prosent på sin Sunnmørskonto. Men fra 15. november setter banken ned renten til 2,15 prosent.

For mye penger i bingen
- Vi senker innskuddsrenten fordi vi ikke har behov for å fortsette den innskuddsveksten vi hat hatt i år. vi er avhengige av å låne ut pengene vi har inne, og akkurat nå er vi overlikvide, sier økonomisjef Arne Johan Dale i Kredittbanken til TV 2 Nettavisen.

Dermed er det Privatbanken som topper oversikten, med 2,25 prosent rente på Privatkonto. Hakk i hæl følger Landkreditt Bank og Verdibanken, med 2,20 prosent.

Dårligst ut kommer Sparebanken Øst, som kun tilbyr 0,05 prosent rente på sin plasseringskonto. Dermed skiller hele 2,2 prosentpoeng det dårligste og det beste tilbudet. Bankgigant DnB NOR tilbyr sine totalkunder 0,80 prosent, mens Nordea har 0,25 prosent rente.

Til tross for at det ikke lenger er like mye å tjene på å ha sparepengene i banken som før, anbefaler likevel ekspertene deg i å ha litt på konto.

Bør sette i fond ved langsiktig sparing
- Alle bør ha en viss pengesum i banken, som en buffer. Denne kan være god å ha hvis du for eksempel må reparere bilen, kjøpe ny vaskemaskin, skal på ferie og likende, sier seniorrådgiver Ommund Braut i Norsk Familieøkonomi til TV 2 Nettavisen.

Braut påpeker imidlertid at det finnes mange andre sparemåter dersom du skal spare lenger.

- Du kan for eksempel sette pengene i globale aksjefond, som ikke er bundet opp geografisk eller mot spesielle faktorer. Oslo Børs har gått veldig mye opp, så oppgangen i enkelte norske fond kan allerede være tatt ut, forteller han.

I tillegg mener seniorrådgiveren at flere burde tenke på pensjonssparing i langsiktige fond.

Den siste tiden har det poppet opp med ulike spareformer, ettersom du ofte tjener lite på å salte ned pengene i banken. Enkelte av de «nye» spareformene kan imidlertid ha høye gebyrer, eller at du må låne penger for å investere. Da er det viktig å passe på at avkastningen er større enn låneutgiftene.

Her er topp-fem bankene på sparing:

Bank

Høyrente

Privatbanken

2,25 %

Landkreditt Bank

2,20 %

Verdibanken

2,20 %

Kredittbanken

2,15 %

Bankia Bank

2,10 %

Informasjonen er hentet fra Norsk Familieøkonomi og Dine Penger 09.11.04. TV 2 Nettavisen tar forbehold om feil og endringer.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot