DUBAI (Nettavisen): Det er er lokale nyhetsmedier som nå melder Abramovichs ankomst til luksusbyen i De forente arabiske emirater.

Også direktoratet for bosteds- og utenrikssaker i Emiratene bekrefter overfor Nettavisen at Abramovich ikke er alene om å flytte gigantbeløp til landet.

Ifølge ledelsen i direktoratet har flere titalls fra den russiske eliten flyttet både familiene sine og enorme midler til Dubai.

- Vi kjenner på trykket av søknader fra russiske statsborgere, som nå oppholder seg i Dubai, om å få innvilget gullvisum, sier generalmajor Mohammad Ahmad Al Marri, sjef ved Direktoratet for bosteds- og utenrikssaker.

Emiratenes gullvisum-system er delt opp i to kategorier. Det spesielle visumet deles kun ut til personer med fremragende talent eller investorer som investerer over 10 millioner emiratiske dirham, noe som tilsvarer rundt 24 millioner kroner.

Innvilget gullvisum gir gyldig oppholdstillatelse i 10 år, men kan fornyes. For å åpne bankkonto i en lokal bank eller drive andre forretningsaktiviteter, krever det gyldig visum.

På spørsmål om Abramovich har søkt gullvisum svarer generalmajoren:

- Vi kan dessverre ikke kommentere enkeltsaker, men om han kjøper et hus til over 10 millioner Emiratiske Dirham, så vil han kunne søke om å få gullvisumet, og vil mest sannsynlig få dette innvilget.

Dubai og Emiratene er ikke alene som attraktiv "tilfluktshavn" for rike russere som er rammet av Vestens sanksjoner som følge av invasjonen i Ukraina. Ifølge avisen Bloomberg reiser mange russere med jødisk opphav til Israel for å komme seg unna både sanksjoner og økonomisk ustabilitet.

Også Tyrkia og Maldivene har blitt fristed for oligarkene som nå er på flukt fra tunge sanksjoner.

Les også: Roman Abramovitsj gir fra seg kontrollen i Chelsea

Trår forsiktig

De aller fleste eiendomsmeglerne og advokatene i Dubai trår forsiktig og unngår å snakke høyt om sine russiske klienter. Men det er flere som bekrefter at boligmarkedet kjenner på det enorme trykket fra elite-russere etter invasjonen av Ukraina.

- Alene har jeg solgt to leiligheter til totalt 15 millionar emiratiske dirham (litt over 35 millioner norske kroner) den siste måneden, mener Ashraf Arafat ved Engel & Völkers eiendomsmegling i Dubai.

I følge Arafat forventer boligmarkedet i Dubai en unestående prisøkning frem mot sommeren.

- Det er ikke bare på grunn av innmarsj av russere. Det har skjedd mye i verden i det siste, og Dubai har absolutt blitt et tilfluktsted for de rike. Vi så det også etter hendelsene i Kazakhstan før jul, der mange landets milliardærer raskt søkte ly og etablerte seg her i Dubai, sier Arafat.

Les også: Myndighetene i Kasakhstan framstår som desperate: Nabolandene er bekymret

Rekordår

Dubais eiendomsmarked har fått en unormal start på året. Byen registrerte 11 071 transaksjoner i bare januar og februar i år, det er det høyeste tallet som noen gang har blitt registrert i løpet av årets to første måneder, ifølge en rapport fra det amerikanske eiendomsselskapet Coldwell Banker Richard Ellis.

- I noen deler av Dubai er prosjekter som forventes ferdig i 2024 og 2025 allerede utsolgt, sier Arafat om den store pågangen.