Økt etterspørsel og begrenset tilgang på komponenter og deler har gitt økte priser på sykler denne våren. Likevel kan du sikre deg gode sykler til gunstige priser, om vi kan feste lit til nettsidene til sportsbutikkene.

I Norge føres mange sykkelmerker av bestemte butikkjeder. Intersport selger Diamant-sykler, mens XXL har White. Sport1/Anton Sport selger Cannondale-og Gekko-sykler.

Det er derfor vanskeligere å sammenligne priser på sykler enn på mange andre varer. Når rabattordninger gir inntrykk av at prisene er spesielt gunstige, har vi kun kjedenes egen prishistorikk å forholde oss til. Men siden mange av modellene er nye for året, finnes det heller ingen historikk som gjør det mulig å vurdere prisen.

Gir bonuser på 30 prosent

På Anton Sport, som er en del av Sport1, Norges tredje største sportskonsern, selges både sykler og andre varer med en bonus som inngår i prisen. Typisk ligger bonusen på rundt ti prosent - men på sykler utgjør den ofte mer av den totale prisen.

Hvor mye kjeden gir i bonus, avhenger av totalsummen du har handlet for i løpet av de siste 12 månedene, samt en trappestigemodell, ifølge Anton Sport selv. Eksemplene under er hentet fra nettsidene.

På de dyrere syklene kan du få over 20 prosent i bonus. En dame-elsykkel fra Haibike, for eksempel, koster 46.999 kroner - på kjøpet får du da hele 11.749 kroner i «bonus», som altså er en tilgodelapp i butikken.

Akkurat denne sykkelen kan også kjøpes andre steder. På den tysk-eide nettbutikken bikester.no selges den for 38.359 kroner, 8.640 kroner mindre enn hos Anton Sport. Ifølge Bikester er dette prisen etter en rabatt på 5.631 kroner.

Den enda dyrere elsykkelen Cannondale Mavaro Neo 5+ koster 51.999 kroner på Anton Sport. Da får du inkludert en bonus på 15.599 kroner, som tilsvarer hele 30 prosent av prisen. Disse pengene kan du ikke ta ut - du må bruke dem på noe annet i en Anton Sport-butikk. Bikester.no selger samme modell til 43.239 kroner.

Det Anton Sport kaller bonus er altså ikke penger du får, men et verdikort til bruk i samme butikk. Til sammenlikning kan eksempelvis bonusen du oppnår med et Trumf-kort i Norgesgrupens dagligvarebutikker, overføres til egen konto og brukes hvor som helst.

Anton Sport har også utstrakt bruk av medlemspriser - her er det også store avslag. Elsykkelen Gekko Flash, for eksempel, selges til ordinærpris 34.999, men koster 10.000 kroner mindre hvis du blir medlem - som i praksis er å registrere navn og nummer. Det tilsvarer en rabatt på 28,6 prosent for å oppgi et mobilnummer.

Les også: Stort press i sykkelmarkedet: Prisene går opp og tilgangen er lav

- Ingen kan tåle ha så store rabatter

Bonusene og medlemsprisene kan virke forlokkende. Ifølge Olav Berve, daglig leder i Felgen sykkelverksted, er ikke rabattene reelle:

- Den egentlige prisen er prisen minus bonus. Du må gjerne kalle det en rabatt, når du tar med bonusen.

Påstanden tilbakevises kontant av Cannondale:

- Cannondale er et uavhengig internasjonalt premium sykkelmerke og vi har nærmere 50 forskjellige forhandlere i Norge der anbefalte utsalgspriser gis av Cannondale internasjonalt. At Bevre her sammenligner Cannondale som er et frittstående internasjonalt premium-merke med kjedenes egne husmerker, overrasker meg. Cannondale Mavaro Neo 5+ som det her refereres til, koster i vår anbefalte prisliste 51.999 kr og jeg kan bekrefte at dette ikke er en falsk pris, sier Terje Holm, kundeansvarlig i Cannondale Norge.

At Anton Sport ønsker å gi bonus på kjøp av sine varer endrer ikke prisen kunden betaler for sykkelen, påpeker han.

Berve mener at prisingen på sykler fra Anton Sport gjør det veldig vanskelig for forbrukeren å finne ut hva som er rett pris på sykkelen. Man må finne sykler i andre butikker som er teknisk prikk like for å kunne sammenlikne pris, og det krever innsikt som svært få kunder har:

- Det er vanskelig å ta dem på dette, men all grunn til å sette spørsmålstegn ved praksisen. Om de kaller det bonus eller rabatt, har ikke så mye å si, de kan ikke komme unna med å kalle dette bonus. Det er ingen i dag som kan overleve med så store rabatter.

Les også: Elkjøp-annonser hadde fiktive førpriser

Ønsker lojale kunder

Innkjøpssjef Vegard Nilsen i Anton Sport avviser kritikken fra Berve. Store rabatter og høy bonus på sykler, som med Cannondale Mavaro Neo 5+, begrunner innkjøpssjefen med lojalitetspremiering:

- Vi ønsker å gi bonus til kunder som bruker oss mye og er lojale. Mens andre tilbyr rabatter, har vi et bonussystem hvor medlemmene blir sterkt premiert, men de må jo bruke bonusen på handle hos oss, sier Vegard Nilsen til Nettavisen.

Regningen for bonusen medlemmene får, er det Anton Sport som tar, hevder Vegard Nilsen. Ifølge Nilsen er Anton Sports priser for ikke-medlemmer basert på anbefalte priser fra de ulike merkevarene. Dette er årsaken til at kjeden ikke setter ned prisen til 36.000 kroner i stedet for å gi nesten 16.000 i bonus, opplyser innkjøpssjefen.

Nilsen hevder at nettbutikken Bikester har lavere pris uten å spesifiserer hvor mye som er rabatt. Men en rekke andre sykler på det tysk-eide nettstedet har en spesifisert rabattert pris.

Les også: Så mye sparer du på dagligvarekjedenes fordelsprogram (+)

Nilsen understreker at kundene ikke stusser over de høye bonusene. Han hevder også at det ikke vil være noe problem for kundene å finne ut om prisene de tilbyr er gode eller ikke, siden flere av merkene selges andre steder.

- Anton Sport fører i hovedsak Xeed, Gekko og Cannondale, og Gekko og Xeed finnes også hos for eksempel Sport 1 - som man kan sammenligne prisene mot. Dessuten kan man se på de europeiske prisene for eksempel Cannondale går ut med, sier han.

Nilsen unnlater da å nevne at Sport1 er eier av Anton Sport.

På de syklene Nettavisen har sjekket, har eierkjeden de samme prisene på de syklene som føres også i den butikken. Nettavisen har sett etter konkurrentpriser på mange av syklene som selges av Anton Sport - svært få av dem selges av konkurrenter i Norge.

- Vesentlig fortjeneste

Nilsen avviser også Berves påstand om at prisene for ikke-medlemmer er falske, og presiserer at de gir bonus og medlemspriser for å få lojale kunder.

Som nevnt tidligere i saken, kan noen av syklene fås kjøpt for en medlemspris - da får man ikke bonus i tillegg. På en av elsyklene vi så på, fra Gekko, er det 10.000 kroner i rabatt for å være medlem.

- Du trenger jo kun å registrere mobilnummeret ditt for å få medlemsprisen, så det betyr vel at medlemsprisen er den egentlige prisen?

- Ønsker du ikke å bli medlem, så vil det jo ikke være det. Da er det jo prisen for ikke-medlemmer. Vil du bli medlem i Anton Sport-klubben, som vi ønsker at flest mulig skal være, vil man jo få medlemsprisen der og da, sier Nilsen.

- Det er vel ingen som ikke ønsker å ha 10.000 kroner i rabatt? Når det bare er å registrere mobilnummeret sitt for å bli medlem, er det vel ingen som ikke gjør det?

- Vil du bli medlem av Anton Sport, vil du få medlemsprisen, men det er opp til hver enkelt om de ønsker det.

- God harmoni mellom prisene

Han har ikke noen tall på hvor mange ikke-medlemmer som kjøper sykler til full pris, som medlemmer kan få medlemspris på.

Nilsen avviser imidlertid at de selger sykler med tap når de gir medlemsrabatter.

- Jeg vil ikke gå inn på hva våre marginer er på ulike ting. Men det er klart at noen varer vil man ikke ha vesentlig god fortjeneste på, mens andre vil vi ha god fortjeneste på. Det vil variere, sier Nilsen.

- Hvis dere likevel vil ha god fortjeneste på medlemsprisen, vil det vel si at dere har satt ikke-medlemsprisen unormalt høyt?

- Ikke-medlemsprisene våre er jo basert på hva priser på lignende varer i markedet ligger på. Vi opplever at det er god harmoni mellom prisene våre for ikke-medlemmer og prisene på tilsvarende varer hos andre. Dette er noe vi følger med på, sier Nilsen.

Les også: Slik blir du «lurt» til å bruke penger på nett: Dette er nettbutikkenes salgstriks (+)

- Noen betaler for bonusen

Bonusprogrammer og medlemspriser er sjelden en snarvei til de beste prisene, hevder Jo Gjedrem, avdelingsdirektør i Forbrukertilsynet.

- Mange markedsfører en rabatt i kundeklubbben som andre ikke får. Dette er jo kjent fra mange andre sammenhenger, men det må da være reelt at kjøp over en viss verdi gir en bonus som du kan bruke.

Det er ikke noe problematisk med det i utgangspunktet, understreker Gjedrem. Men rabatten kan også skjule kostnader:

- Noen betaler for den bonusen. Enten er det andre varer som er dyrere eller andre kunder som får høyere pris, eller så er prisene på varene høye og bonusen iberegnet.

Kundeprogrammer kan friste, men gir ingen garantier om laveste pris, fastslår Gjedrem, som understreker at bonusprogrammer er fullt tillatt innenfor markedsføringsloven:

- For eksempel kan lavprisselskaper uten bonus ha bedre pris. Så det viktige er å sammenligne med andre i markedet.

- Men dette er vanskelig i sykkelmarkedet, hvor de fleste syklene selges bare i den ene kjeden?

- Og det er et dilemma. Hvis du har stålpeiling på komponenter, kan du nok sammenligne, men det er klart at det er problematisk for forbrukerne å orientere seg i dette markedet. Generelt vil jeg likevel si at man skal være skeptisk til kundeprogrammer. Poenget med dem er nettopp å skape lojalitet til én butikk, mens det lønnsomme stort sett er å ikke være lojal, men å shoppe rundt og være kritisk.