*Nettavisen* Økonomi.

Gir politikerne gratis bensin

Foto: Scanpix/AP

Her er frynsegodet som ville fått SV til å se rødt.

26.09.08 10:13

Her hjemme har det nylig blitt vedtatt at stortingspolitikerne fra nå av må dekke telefonregningene fra personlige samtaler selv.

Les mer børs og finans på NA24

Men i USA er frynsegodene i forbindelse med stillingen som toppolitiker rausere, i det minste noen steder.

I California får nemlig politikerne dekket så mye bensin de bare måtte ønske, ettersom det ikke er noen kontroll på bruken, noe som har kostet skattebetalerne 220.000 dollar for årets syv første måneder, ifølge Associated Press.

Politikerne benytter seg av et spesielt bensinkredittkort som sender regningene tilbake til skattebetalerne. Foruten bensin kan kortet også benyttes til å betale for ting som snacks, drikke, vindusviskere og oljeskift. Ettersom det ikke er noen kontroll er det dermed også uklart på om de kun benytter seg av kortet i jobbsammenheng, som jo er meningen.

- Jeg stoler på dem, sier administrasjonssjef Jon Waldie, ifølge nyhetsbyrået.

Californias verdenskjente guvernør Arnold Schwarzenegger trenger imidlertid ikke å benytte seg av et slikt kort da hans transportmiddel blir dekket grunnet stillingen.

Men selv om politikerne i staten får dekket bensinen skyldes det ikke at de verken får spesielt dårlig lønn eller at staten er spesielt lønnsom.

Nylig signerte Schwarzenegger budsjettet flere uker på overtid da staten risikerte et underskudd på 15,2 milliarder dollar. Toppolitikerne i staten tjener 116.208 dollar, pluss daglige utgifter på 170 dollar, årlig. Til sammenligning får senatets president 133.639 dollar i årslønn, ifølge nyhetsbyrået.

Les flere økonominyheter på Nettavisen Økonomi

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag