Gå til sidens hovedinnhold

- Gjedrem bør foreslå endring i pengepolitikken

Onsdag skal sentralbanksjef Svein Gjedrem redegjøre for pengepolitikken. Sjeføkonom Stein Regård i LO mener Gjedrem bør benytte muligheten til å foreslå endringer i sitt eget mandat.

– Hvis Sven Gjedrem nå lar klokskapen overvinne prestisjen, tar han nå et initiativ til justering av mandatet slik han har praktisert det til nå, sier sjeføkonom Stein Reegård, til NTB.

Onsdag skal sentralbanksjefen legge fram sin redegjørelse om pengepolitikken for finansminister Per-Kristian Foss. Der må Gjedrem forklare hvorfor inflasjonen har falt til et så lavt nivå som ble registrert i sommermånedene, samtidig skal han gi sin vurdering av det mandatet som Norges Bank nå opererer etter.

Redegjørelsen skulle vært levert til finansministeren før 12. september, men vil i stedet bli offentliggjort etter onsdagens hovedstyremøte.

Utsettelsen gjør at Regård venter at Gjedrem vil ta initiativ til å be om et mer åpent mandat, hvor ikke bare prisveksten skal være avgjørende for rentefastsettelsen.

– Det betyr at sentralbanken heretter legger større vekt på valutakursens betydning. Da vil hovedstyret ikke bli så sterkt preget av å være på etterskudd, sier Reegård.

TV 2 Nettavisen følger onsdagens rentemøte klokken 14.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot