Gå til sidens hovedinnhold

Gjedrem bør se på arbeidsledigheten

Sentralbanksjef Svein Gjedrems pålagte betingelser for å bestemme renten kan gi økt arbeidsledighet, mener sjeføkonom Nils Terje Furunes i Gjensidige NOR.

Furunes mener Norges Banks mål om 2,5 prosent prisvekst ikke vil nås på mange år fremover. Prisveksten er for tiden lavere enn det Finansdepartementet forventer, skriver Aftenposten.

Arbeidsledighet og produksjon

- Det vil derfor være til stor skade for sysselsettingen og den økonomiske veksten dersom Norges Bank skal forfølge et mål som ikke kan nås. Det vil gi for lav rente for lenge. Derfor må Norges Bank få andre mål i tillegg til prisveksten, sier Furunes til Aftenposten.

Furunes mener det bør stå i forskriften for pengepolitikken at Gjedrem også skal se på utsiktene for produksjonen og sysselsettingen når han bestemmer renten. Dette vil gi flatere rente, mener Furunes.

- Ta ut 2,5

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Markets vil også endre Gjedrems oppdrag.

- Jeg vil ta tallet "2,5 prosent" ut av forskriften, men ha stabil prisvekst som et mål ved siden av stabil sysselsetting og produksjon. Dagens snevre forskrift har antagelig gitt for store svingninger i norsk økonomi, sier Dørum til Aftenposten.

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021