*Nettavisen* Økonomi.

Gjedrem-dom preller av på krona

Norges Banks beslutning om å holde renta uendret kom ikke som noen bombe på aktørene i valutamarkedet. Samtidig medgir sentralbanken at den sterke krona peker i retning av rentekutt.

26.05.04 14:26

Etter å ha styrket seg litt i forkant av rentemøtet, ble den norske krona liggende på stedet hvil etter at rentebeslutningen var offentliggjort klokka 14. Ved 14.15-tida var kronekursen 8,22 mot euro, mens en dollar kostet 6,78 kroner.

Kronekursen har styrket seg markert de siste månedene, og krona er nå sterkere enn det Norges Bank anslo tidligere i år. Siden siste rentemøte for seks uker siden, har krona styrket seg cirka 1 prosent.

I pressemeldingen i forbindelse med onsdagens rentemøte medgir Norges Bank at den sterke krona peker i retning av et nytt rentekutt.

«Valutakursen er sterkere enn lagt til grunn i Inflasjonsrapport 1/04 og bidrar til å trekke ned prisveksten de nærmeste par årene. (..) Det tillegges vekt i rentesettingen. Men temaene i valutamarkedet skifter, og Norges Bank har ikke virkemidler til å finstyre valutakursen», skriver sentralbanken.

Det er først og fremst frykten for at norsk økonomi skal gå helt av skaftet som er grunnen til at Norges Bank valgte å holde renta uendret denne gangen.

«Det kortsiktige rentenivået i Norge er lavt. Pengepolitikken virker med et tidsetterslep. Det er tegn til at etterspørsel og produksjon tar seg opp noe sterkere enn antatt i inflasjonsrapporten. Kapasitetsutnyttelsen kan etter hvert bli temmelig høy,» heter det videre i pressemeldingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag