Gå til sidens hovedinnhold

- Gjedrem har gitt opp

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har droppet målet om å få inflasjonen opp i 2,5 prosent i løpet av de kommende to årene, mener sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

Handelsbanken var alene blant storbankene om å spå et rentekutt på torsdagens hovedstyremøte i Norges Bank. Den spådommen slo ikke til.

Sjeføkonom Knut Anton Mork mener at han og Norges Bank resonnerer på samme måte, men at sentralbanken ikke tar konsekvensen av sine egne vurderinger ved å sette ned renta.

- De ga oss rett i at det ikke nytter å få opp inflasjonen i løpet av to år, og det betyr at de har gitt opp målet, sier Mork til TV 2 Nettavisen.

Stortinget har gitt sentralbanken mandat til å fastsette renta slik at prisveksten justert for energivarer og avgifter blir 2,5 prosent to år fram i tid. I pressemeldingen i forbindelse med torsdagens hovedstyremøte går Norges Bank bort fra den gamle dogmen og innfører en mer fleksibel tolkning av mandatet:

«Pengepolitikken virker med et tidsetterslep. Norges Bank setter renten med sikte på å stabilisere inflasjonen på målet innen en rimelig tidshorisont, normalt 1-3 år», skriver sentralbanken.

I inflasjonsrapporten som ble publisert samtidig med rentebeslutningen, går det fram at Norges Bank tror at kjerneinflasjonen først vil komme opp i 2,5 prosent i 2007.

- Norges Bank strekker våpen her. De sier egentlig at de gir opp å nå inflasjonsmålet på to års sikt. Budskapet er at dagens rentenivå vil vare lenge, lenge, lenge, framholder Knut Anton Mork, som tror Norges Bank kan komme til å vente et helt år før styringsrenta settes opp fra rekordlave 1,75 prosent.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities er ikke enig i at Norges Bank har gitt opp inflasjonsmålet.

- De har ikke lenger to års horisont, men ett til tre år, og det er veldig fornuftig. Ifølge hovedstyret er det en formalisering av det de har tenkt hele veien, sier han til TV 2 Nettavisen.

Også Andreassen tror renta kan bli liggende på dagens rekordlave nivå en god stund framover.

- Vi er kommet til rentebunnen, og den kan bli bredere enn det markedet har lagt til grunn fram til nå, konstaterer han.

Reklame

NÅ: 60 % på kule badebukser