*Nettavisen* Økonomi.

Gjedrems drømmeverden

I dagens inflasjonsrapport skisserer Norges Bank en økonomisk drømmeverden: Det ventes sterk økonomisk vekst, høyere lønn, lavere arbeidsledighet, kombinert med lav prisvekst og lav rente.

I forbindelse med dagens rentemøte, har Norges Bank også lagt frem sin inflasjonsrapport, som kommer tre ganger i året. Her spår sentralbanksjef Svein Gjedrem og hans lag hvordan norsk økonomi vil utvikle seg fremover.

Norges Bank venter nå at bruttonasjonalproduktet for fastlands-Norge vil vokse med 3,25 prosent i 2005, en oppjustering fra sentralbankens tidligere anslag på 3,00 prosent.

Lønnsveksten neste år ventes å bli 4,5 prosent.

Arbeidsledigheten, målt med Statistisk sentralbyrås AKU-undersøkelse, ventes å falle fra 4,5 prosent i år til 4,0 prosent neste år.

Men tross oppgangen i økonomien nedjusterer Norges Bank sitt anslag på inflasjonen, som normalt vil ta seg opp i gode tider. Anslaget på den underliggende prisveksten neste år ligger riktignok uendret på 1,5 prosent, men anslaget for 2006 kuttes fra 2,0 til 1,75 prosent. Det langsiktige målet er 2,5 prosent, men dette ventes ikke å bli nådd i 2007 en gang, da anslaget er 2,25 prosent.

Den lave prisveksten gjør også at lånekundene trolig kan nyte godt av dagens lave rente lenge. I dagens rentemelding var det da heller ingen tegn til at Norges Bank vurderer noe rentehopp i nær fremtid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.