Gjenkjøpsavtale til 6 milliarder for fregatter

Norske selskaper har allerede gjort avtaler via det spanske verftet IZAR om gjenkjøpskontrakter til en verdi av mer enn 6 milliarder kroner i forbindelse med Sjøforsvarets bygging av nye fregatter.

Det spanske verftet leverte torsdag sin årlige gjenkjøpsrapport til Forsvarsdepartementet. Statssekretær Bård Glad Pedersen sier til NTB at departementet nå starter arbeidet med å gjennomgå rapporten. På høstparten vil de kunne kommentere de gjenkjøpssummer som IZAR – tidligere Bazan – nå oppgir for 2003.

– Vår erfaringen med IZAR er at de tar sine gjenkjøpsforpliktelser seriøst og skikkelig, og kontraktsinngåelsene for 2003 ligger etter det vi forstår foran det vi kunne forvente, sier Glad Pedersen til NTB.

IZARs gjenkjøpsforpliktelser går ut på å utligne byggeomkostningene krone for krone. Dette skal skje i direkte tilknytning til bygging av fregattene eller hos andre deler av norsk næringsliv, eller å gi adgang til andre prosjekter i Spania for norske firmaer. NTB får opplyst at den gjenkjøpsverdien IZAR er forpliktet til nå er på vel 11 milliarder 2004-kroner.

Siden kontraktinngåelsen i juni 2000 er marinefartøyene blitt noe dyrere. I mai 2003 ble det antydet at samlet pris for skipene inkludert innredning og utstyr vil koste nærmere 20 milliarder kroner. Det første fartøyet skal etter beregningen leveres i 2005.

Gjenkjøpsavtalen gjelder for ti år. IZAR opplyser at Forsvarsdepartementet i Norge frem til og med 2002 har godskrevet gjenkjøp for 47 prosent av kontraktssummen. Med ytterligere innkjøp i 2003 på vel 1,7 milliarder kroner i 2003 vil IZAR ha passert 6 milliarder kroner og 63 prosent av gjenkjøpsforpliktelsene før inngangen til 2004.

Kontrakten forplikter IZAR til å ha innfridd 25 prosent av gjenkjøpet innen 2005, 50 prosent innen 2007 og de siste 50 prosent i 2010. Verftet ligger dermed fem år tidligere ute enn forpliktelsene, sier kommunikasjonsdirektør i IZAR, Miguel A. Martinez.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.