Det børsnoterte forsikringsselskapet hadde i tredje kvartal totale premieinntekter på 7,51 milliarder kroner og et forsikringsteknisk resultat på 1,80 milliarder. Premieinntektene er drøyt 8 prosent høyere enn i tredje kvartal 2020.

Det forsikringstekniske resultatet er premieinntektene fratrukket driftskostnadene og premieutbetalingene, men før finansinntekter og finanskostnader. Gjensidige opplyser i en børsmelding onsdag morgen at dette resultatet er rekordhøyt.

Det gode resultatet skyldes ifølge Gjensidige en solid drift, effektive pristiltak, god risikoseleksjon og streng kostnadskontroll.

Les også: Historisk notering på Oslo Børs: – Jeg har aldri sett noe liknende

2 milliarder

Styret i Gjensidige har vedtatt utdeling av overskuddskapital på 2 milliarder kroner, som tilsvarer kroner per aksje.

- Vi er veldig fornøyde med de sterke resultatene vi fortsetter å levere. Vi vil fortsette å fokusere på vekst i våre markeder. Sammen med sterk og effektiv drift og dedikerte medarbeidere er dette en forutsetning for å levere solide resultater og attraktiv avkastning, sier konsernsjef Helge Leiro Baastad i Gjensidige i en børsmelding.

Finansavkastningen på 206 millioner kroner er imidlertid en klar nedgang fra tilsvarende kvartal i fjor og avspeilte markedsforholdene. Avkastningen ble på 2,6 prosent, som Gjensidige betegner som moderat.

Koronapandemien påvirker resultatene, og Gjensidige opplyser at pandemien i tredje kvartal hadde en positiv innvirkning på konsernets erstatningskostnader med om lag 64 millioner kroner. Den positive effekten skyldes hovedsakelig redusert reisevirksomhet.

Les også: Slik lurer nordmenn forsikringsselskapene - én type svindel stikker seg ut

Svak nedgang

Før skatt satt Gjensidige i tredje kvartal igjen med 2022 millioner kroner, mot 2048 millioner i tredje kvartal 2020.

Analytikerne spådde i gjennomsnitt at Gjensidige i foregående kvartal ville ha premieinntekter på 7338 millioner kroner. Det forsikringstekniske resultatet var ventet å bli 1468 millioner, resultatet før skatt på 1804 millioner kroner.

Men hittil i år sitter Gjensidige igjen med et resultat før skatt på 5949 millioner kroner, mot 4028 millioner i samme periode i fjor.

Les også: Knalltall for Gjensidige

Berg-og-dal-bane

Gjensidige-aksjen har som grafen under viser, hatt en ordentlig berg-og-dal-bane-utvikling i år, men er opp snaue 6 prosent. Det er en god del dårligere enn det hovedindeksen ved Oslo Børs har steget med.

Markedsverdien av Gjensidige ved børsslutt tirsdag var 101,3 milliarder kroner. Den klart største eieren i Gjensidige er Gjensidigestiftelsen med 62,2 prosent. Da Gjensidige ble omdannet til allmennaksjeselskap (ASA) i juni 2010, ble kundenes eierskap videreført gjennom Gjensidigestiftelsen.