ARENDAL (Nettavisen): Det er en grå maidag når Nettavisen ankommer det vakre Sørlandet. Rune Kaino Nikolaisen (52) møter Nettavisen med et smil.
I over to tiår har han drevet Gjerrigknark.com, og Nettavisen merker tidlig at han er en sparsom type også i virkeligheten.
I videoen under kan du se Nikolaisen vise oss rundt i hjemmet sitt, og hva han sparer en del penger på:
– Er ikke hardcore onkel Skrue
De siste åtte årene har nettsiden blitt levebrødet hans, og han sluttet i lærerjobben for å drifte Gjerrigknark.com. Han har nesten 190.000 følgere på Facebook-siden, og nesten 22.000 personer følger ham på Instagram. Der deler Nikolaisen sparetips av alle mulige slag:
Hvordan du sparer penger på for eksempel mat og strøm, samtidig som han også deler relevante forbrukersaker og åpner for dialog med følgerne sine.
Når Nettavisen møter ham utenfor dagligvarebutikkene på Krøgenes, er han klar til å bli med oss inn for å vise hvordan han sparer penger i matbutikken.
Han er en blid type som ler mye. Han smiler når han forteller at han ikke kaster bort penger på mellommåltid når han kan få det gratis i butikken. Ja, for til og med brødskalken i brødskjæremaskinen på butikken kan han finne på å spise på en av sine mange turer til butikken.
– Er du en gjerrigknark?
– Ja, jeg er det. Jeg unner meg noe, vi (han og kona, red. anm,.) er ikke hardcore Onkel Skrue.
– Så hvis det er noe du virkelig vil ha, så kjøper du det?
– Ja, det gjør jeg.
Les også: Lerum kutter ut vare etter massiv prisoppgang
Provoseres av bruk og kast
Når Nettavisen møter ham hjemme på Tromøy i Arendal, etter butikkturen på Krøgenes, skjenker han opp te til seg selv i kopp - fra en termos som har stått på kjøkkenbenken noen timer. Han sier at han kun bruker én tepose på én liter vann, og det sparer ham for mye penger. Små sparegrep i hverdagen er det som skal til for å spare tusenvis av kroner.
Selv om disse grepene sparer ham for en del penger, er det også andre ting som gjør at han kan prioritere penger på det han virkelig vil - for eksempel ferieturer med familien.
Han kjøper nemlig klær kun én gang i året, og han kjøper ikke nye ting før de har gått i stykker.
– Jeg bytter ikke ut ting før jeg må. Vaskekurven vår har jeg hatt helt siden jeg flyttet hjemmefra i 1988. Den er litt shabby, men jeg kaster ingenting før det er nødvendig. Jeg prøver å reparere ting her og der, sier han.
TV-en kjøpte han og familien for rundt 14 år siden, og selv om han gjerne skulle hatt en større en, er det ikke snakk om å kjøpe ny ennå.
– Når jeg ser folk dra på Elkjøp og Power og kjøper ny TV fordi den ikke er stor nok, tenker jeg «faen, jeg skulle ønske min TV gikk i stykker, for da må jeg kjøpe en ny. Og du får vel knapt kjøpt en så liten TV i dag», sier han.
Men hvorfor skal han kjøpe en ny når den han har fungerer? lurer han på.
– Er det noe du blir provosert av?
– «Bruk og kast» irriterer meg noe voldsomt. Jeg skjønner meg for eksempel ikke på folk som står i kø for å kjøpe nytt kjøkken på Ikea. De fleste som står i kø bor jo ikke i nye hus som de må fylle med et kjøkken, men de har bare gått lei av kjøkkenet sitt, sier Nikolaisen, som selv har et kjøkken fra 70-tallet, som kun er piffet opp med litt maling.
Under intervjuet med Nettavisen unnskylder han seg flere ganger fordi han ikke har spandert noe på journalistene. Men han er jo tross alt en gjerrigknark, som han kaller seg selv, så han får være unnskyldt.
Les også: Stortinget varsler endringer i dagligvarebransjen
Hamstrer mat i Tyskland
Han anslår at han og kona, som han møtte under studietiden i Tyskland, bruker rundt 300 kroner i uka på mat - 1200 kroner i måneden. Til sammenligning anslår SIFOs referansebudsjett at en mann og en kvinne i 50-årene bruker 6810 kroner på mat og drikke per måned.
– Jeg klarer ikke helt å regne på det, for vi har jo spiskammers vi tar fra også. Vi storhandler noen ganger, sier han.
Ofte hamstrer paret en del mat i Tyskland når de er på ferie der, noe han mener sparer dem for en del penger. Men Nikolaisen understreker at de spiser det de vil ha, selv om de bruker lite penger på mat. Han sier blant annet at han er veldig glad i supper og gryter, som også er billig mat.
Samtidig har han heller ikke noe behov for å bruke mye penger på å spise ute på restaurant, og går ikke ut mer enn kanskje to ganger i året.
– For meg er det spesielt de to gangene i året. Den ene gangen er på bryllupsdagen og så går kona og jeg ut en gang til. Men da slår vi på stortromma de to gangene, for det er høytidsstunder, sier han.
– Hva tror du folk gjør feil, som gjør at de bruker mye penger på mat?
– Folk er for styrt av impuls og for dårlig på planlegging. Det er kjedelig å planlegge, men det er alfa omega, sier Gjerrigknarken.
Lever av å dele sparetips
Nettavisen ble med Nikolaisen på en butikktur, hvor han skulle vise oss sine aller beste sparetips i butikken.
I videoen under kan du se hvordan Rune Nikolaisen sparer penger når han handler:
I en bisetning nevner han at han ikke spiser kjøtt, og da kommer selvsagt nysgjerrigheten vår fram: Lar han være å spise kjøtt fordi kjøtt er dyrt?
– Det har ikke noe med prisen å gjøre, avviser han, og forklarer at han sluttet å spise kjøtt da han bodde og studerte i Tyskland i 1990-årene og det var svinepest.
Og det var nettopp i Tyskland ideen om Gjerrigknark.com kom. I Tyskland var det høye strømpriser, og av svigerforeldrene lærte han hvor viktig det er å slå av lyset før man forlater rommet, at det ikke skal være for varmt hjemme, og at man må kle på seg før man skrur opp varmen. I tillegg kan man spise restemat et par ganger i uken.
På slutten av 1990-årene kom Nikolaisen over en nettside som omhandlet nettopp slike enkle sparetips, og han sier at han tenkte «dette er egentlig meg». Da han flyttet hjem til Norge, og etter hvert fikk to barn med kona, hadde han dette i bakhodet. I år 2000 startet han nettsiden Gjerrigknark.com.
Det var imidlertid først et tiår senere han turte å satse. Han sluttet i lærerjobben.
– I 2013-2014 tenkte jeg at nå skal jeg satse og samtidig stå fram. I 2014 begynte jeg å jobbe med Gjerrigknark-siden på heltid ved siden av datajobbing, noe jeg også gjør i dag. Det er ikke noe å bli rik av, men kona mi og jeg prioriterer annerledes og klarer oss med mindre, sier han.
– Men hvordan tjener du penger på å gi folk sparetips?
– Sparetips er bare en del av det. Businessmodellen er å trekke folk til nettsiden, slik at de finner reklamene jeg har på siden min interessante nok til at de klikker på dem. Jeg kaller meg Norges eldste og feiteste influenser, og det tviler jeg ikke på at jeg er, sier han.
Les også: Rema gjør store endringer i Æ-appen
Tok ett grep - fikk betalt ned hele studielånet
Nikolaisen mener mange er låst i et fast mønster.
– De bruker penger de tror de er nødt til å bruke, og de tror ikke at de har noe sparepotensiale. Det vet jeg at til og med jeg har, sier han, og fortsetter:
– Min visjon er at folk skal ikke bare skal fortvile over at renta på boliglånet går opp, for man kan gjøre noe med det. Men det krever noe. Du må ta en telefon, skrive en mail eller true med å flytte lånet eller forsikringene dine, sier han.
Selv tok han grep for å få mest mulig ut av pengene sine allerede da han begynte å studere på slutten i 1980-årene. Det var høye renter i Norge - SSB-tall viser at det i 1988 var 10,7 prosent innskuddsrente i banken og 16,4 prosent utlånsrente. Det utnyttet Nikolaisen.
– Jeg lånte rubbel og bit fra Lånekassen, satte alt rett inn på høyrentekonto i Norge, og tok jobb ved siden av studiene i Tyskland. Da jeg var ferdig å studere, kunne jeg betale ned alt lånet i ett jafs, og hadde da levd på rentene, sier han.
Les også: Fra denne datoen vil matprisene øke kraftig
– Men har du noen gang kjøpt noe som du har tenkt ikke var helt nødvendig?
– Jeg planlegger det meste. Men det har jo hendt at jeg har vært på byen og kjøpt en kebab som ikke har smakt godt, og da har jeg tenkt at den hundringsen gikk i dass, sier han, og legger til:
– Jeg kan ha klump i magen når jeg kjøper dyre ting, for eksempel da jeg kjøpte bilen min i 2014. Nå har bilen snart gått 300.000 kilometer, og målet er 500.000 kilometer.
– Da skal du ha ny?
– Nei, hvis den holder 500.000 til så… Jeg har aldri byttet bil for å bytte bil. Det ser jeg på som ren sløsing.
– Du kjører bilen til den er helt vrak?
– Ja, absolutt, sier han.
Det er ingen tvil om at han er helt bevisst på pengebruken sin. Og selv om han sparer der han kan, og det er blitt en del av hvordan han lever livet sitt, så blir den dårlige samvittigheten litt for stor like før Nettavisens to utsendte forlater hjemmet hans. Han må jo spandere på oss noe, mener han, og sender med oss en is hver idet vi går ut døra.