Gå til sidens hovedinnhold

- Gjør Statkraft til melkeku

Statkraft får likevel ikke tilført 10 milliarder kroner, samtidig varsler regjeringen at de vil ta utbytte på 95 prosent av overskuddet. - Myndighetene ser på oss som en melkeku, sier kraftbransjen.

I statsbudsjettet for 2004 ble det klart at regjeringen ikke vil tilføre Statkraft 10 milliarder til utvidet egenkaptial.

Stortinget har allerede vedtatt å gi Stakraft utvidet egenkapital, etter mye diskusjon. Spesielt Frp sto i front for dette, for at Statkraft skal få penger til møte oppkjøp for å møte konkurransen fra utlandet, som det het.

Administrerende direktør i Energibedriftenes Landsforening, Steinar Bysveen er skuffet.

- Dette er et nytt bevis på at myndighetene ser på bransjen som en melkeku og en salderingspost i en budsjettdiskusjon, fremfor at de vurderer viktigheten å legge opp rammevilkår på næringspolitikken som er langsiktige, sier Bysveen til NRK.

Også i Statnett, som har ansvaret for strømnettet, må avgi muligens avgi 90 prosent av overskuddet, eller 450 millioner kroner.

De 10 milliardene som var lovet til Statkraft var også resultatet av at staten ikke lenger skal garantere for lån, bedriften tar opp. Dermed blir det dyrere å låne penger for Norges største kraftprodusent.

Reklame

Årets julegave? Ball-genseren er tilbake!