Gå til sidens hovedinnhold

Gladmelding fra SSB: -  Økonomien skal ta seg kraftig opp

Nå er norsk økonomi ved et vendepunkt, snart kan vi bruke penger som vi pleier å gjøre, mener SSB.

Statistisk sentralbyrå (SSB) er ute med sin seneste konjunkturrapport, som kommer fire ganger i året. Og i rapporten er det optimisme for norsk økonomi fremover.

– Det siste året har koronapandemien vært fullstendig styrende for utviklingen i norsk økonomi. Den vil fortsatt begrense aktiviteten den nærmeste tiden, men nå ser det ut til at økonomien er ved et vendepunkt, sier SSB-forsker Thomas von Brasch i en pressemelding fredag morgen.

Les også: Oljetopp om IEA-rapporten: – Kunne like gjerne laget en rapport om hvordan det er mulig å skape fred i Midtøsten

Alt til rette

- Nå har vi en synkende smittetrend, stadig flere blir vaksinert og vi har begynt på en gradvis gjenåpning av samfunnet. Dermed ligger alt til rette for at økonomien skal ta seg kraftig opp i tiden framover. Innhentingen vil være særlig sterk i de arbeidsintensive næringene som har vært hardt rammet av smitteverntiltakene, sier von Brasch.

Når vi kommer til slutten av 2021, venter SSB at økonomien er tilbake på samme nivå som før virusutbruddet i februar 2020. Men ettervirkningene av den internasjonale lavkonjunkturer og nasjonale smitteverntiltak vil prege norsk økonomi i lang tid framover. Det vil ta tid å få ned arbeidsledigheten.

- Først i 2023 anslår vi at arbeidsledigheten er tilbake på det vi regner som et mer normalt nivå, sier Thomas von Brasch. Ifølge SSBs beregninger blir ledigheten 4,6 prosent i 2021, fallende til 3,7 prosent i 2024.

Les også: Gladmelding fra sjeføkonom: - Vi er enda mer optimistiske nå

Litt for optimistisk

I mars trodde SSB at en kraftig opptur i norsk økonomi var like rundt hjørnet. Norsk økonomi ville ta av når vi nærmet oss sommeren. Det har vist seg å være en litt for optimistisk spådom, men SSB mener det er nødvendig med en rask heving av renten.

Nå tror statistikkmyndighetene at styringsrenten mest sannsynlig vil heves fra dagens 0 prosent til 0,25 prosent i september. Deretter vil renten heves gradvis opp til 1,75 prosent i 2024. Det er på linje med spådommene fra flere andre prognosemakere.

SSB venter nå at fastlandsøkonomien i år vil vokse med 3,1 prosent. Det er en noe svalere oppgangen enn tidligere anslått. Nedjusteringen henger sammen med en svak utvikling i aktivitetene i begynnelsen av året. Samtidig har store deler av norsk økonomi vært stengt eller innskrenket så langt i 2021.

Kjøpefest

For 2022 er anslaget en vekst på pene 4,1 prosent. Det er særlig et økt forbruk hos husholdningene som vil dra opp veksten. Forbruket spås å øke med 5,1 prosent i år og med 7,9 prosent neste år.

Lønnsoppgjøret i år havner på 2,7-2,8 prosent, mens SSB venter en gjennomsnittlig årslønnsvekst i år og neste år på 3,1 prosent.

Med en forventet prisvekst i 2021 på 3,1 prosent og 1,8 prosent i 2022, betyr det mer å rutte med for folk flest. Men riset bak speilet er høyere renter for de som har lån, og SSB tror det er mest sannsynlig at den første rentehevingen kommer i september.

Les også: Finanstilsynet med kraftig advarsel: - Utgjør en betydelig risiko

9-10 prosent

Boligprisveksten er fortsatt over 10 prosent, men SSB spår at i 2021 vil vi lande på en vekst mellom 9 og 10 prosent, regnet som årsgjennomsnitt

– Nå er det utsikter til at vi kan begynne å bruke penger på mange andre ting enn bolig igjen. Det, sammen med økt rente og et økt tilbud av boliger, vil bidra til å dempe prisveksten, sier von Brasch.

I desember var blant annet spådommen at det kunne komme en renteoppgang før sommeren. Den kommer neppe på Norges Banks neste rentemøte 17. juni, men derimot i høst.