*Nettavisen* Økonomi.

Glem resten av verden - Norge er kongelandet!

Foto: Achim Scheidemann (EPA)

Nyhetene er så gode at ekspertene ikke tror sine egne øyne.

03.02.12 21:27

Mens eurokrise, finanskrise, kutt og elendighet har preget nyhetsbildet i lang tid er det allikevel liten grunn til å grave seg ned. I hvert fall ikke nå.

For Norge går så det griner og skiller seg i stadig større grad ut som en seierherre i en verden av gjeldsberg.

Statsfinansene er ekstremt sunne, den økonomiske veksten er god, arbeidsledigheten er lav, boligprisene stiger og velferdsgodene blant de beste i verden.

Noe også den siste tidens mest omtalte næringslivsleder merker.

- Vi ser at forhåndsalget er bra og markedet viser foreløpig ingen nedgang. Med lave renter og liten arbeidsledighet har folk generelt mer penger enn før, og ferie reiser de på - i tillegg til storbyferier, sier Bjørn Kjos hos Norwegian til NA24.

Tross at mange peker på at alt dette nå er truet har det kommet en rekke tall den siste tiden som understreker hvilken fantastisk posisjon nordmenn befinner seg i.

Flere av tallene er så gode at ekspertene ikke en gang tror sine egne øyne!

Se bare her:

Ekstremt lav ledighet

Torsdag kom det nye ledighetstall som understreker hvilken posisjon vi befinner oss i.

Nav melder at den registrerte arbeidsledigheten nå er på kun 2,8 prosent. Noe som er en nedgang på 9.800 personer eller hele 12 prosent i forhold til januar i fjor.

I tillegg økte utlysningen av stillinger med 12 prosent til 25.900 i samme periode.

Til sammenligning sliter eurosonen med en ledighet på 10,4 prosent, mens alle de 27 landene som utgjør EU tynges av en ledighet på 9,9 prosent.

- Dette var en overraskelse for oss. Arbeidsledigheten falt med 2.300 personer mens vi hadde ventet en gradvis økning i ledigheten på linje med de svakere utsiktene for noen bransjer. Man bør være litt forsiktig med å bedømme janaurtallene. Fallet er avhengig av å få sesongjusteringene rett siden ujustert ledighet alltid øker kraftig i januar (med tanke på økningen i den ujusterte ledighetsraten fra 2,4 prosent til 2,8 prosent). Men det er ingen tvil om at tallene er sterke. Det virker som det i januar var lettere enn ventet for alle nye som entrer arbeidsmarkedet å finne seg jobb, melder senioranalytiker Erik Bruce hos Nordea Markets.

Klikk på bildet for å forstørre.

Også Handelsbanken Capital Markets er overrasket over situasjonen. De peker på at dersom dette fortsetter kan det gå utover renten.

- Utviklingen i arbeidsmarkedet i det siste kvartalet av 2011 og nå i januar har vært noe sterkere enn vi ventet. Skulle arbeidsmarkedet fortsette å bedre seg i de kommende månedene vil det helt klart svekke argumentene for nye rentekutt av Norges Bank, melder sjeføkonom Kari Due-Andersen.

Høyt hopp i industrien
Onsdag kom det tall som viser kraftig aktivitetstakt i norsk industri.

Indeksen som måler dette, PMI, hadde et enormt hopp fra 46,6 i desember til 54,9 i januar, noe som er den største endringen i indeksens vel ni år lange.

Alle underkomponentene steg og spesielt ordrene dro opp totalen, men også produksjons- og sysselsettingsindeksene bidro til krafttaket.

Dette tyder på at norsk industriaktivitet igjen tar seg opp, men tallene var så kraftige at ekspertene sliter med å ta det seriøst.

- PMI-indeksen for norsk industri, som steg fra utbombede 46,6 i desember til adskillig lysteligere 54,9 i januar, mot ventet 48,0. Indeksen føyer seg inn et generelt bilde av noe lysere stemning rundt oss på nyåret, men hoppet fra den ene måneden til den neste er meningsløst stort, og avspeiler neppe utviklingen i underliggende realiteter, meldte sjeføkonom Øystein Dørum hos DnB Markets.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Inge Wallumrød

Heller ikke Handelsbanken Capital Markets tør å ta bølgen av tallene.

- Men siden midten av 2010 har PMI-indeksen vist seg å være en heller dårlig ledende indikator for faktisk utvikling i norsk industriproduksjon. Mens trenden i industriproduksjonen har vært tilnærmet flat siden midten av 2010, har PMI gått fra å indikere god vekst til å indikere aktivitetsfall til nå igjen å indikere vekst. Det som er sikkert, er at norsk industri stadig blir mer todelt, på den måten at aktivitet relatert til olje og gass går svært bra,mens tradisjonelle industrier sliter i motbakke. Videre vet vi at responsraten på PMI-undersøkelsen aldri er 100 prosent, noe som gjør at endringene i PMI fra måned til måned kan være et uttrykk for endrede responsrater i de to delene av norsk økonomi, heller enn en faktisk endring i industriutviklingen. Vi tar med oss den hyggelige utviklingen i PMI, men venter med å oppjustere våre prognoser for industriutviklingen inntil vi eventuelt får flere bevis på at bedringen er reell, skriver Kari Due-Andersen, i sin morgenrapport.

Bilsalget suser avgårde

Torsdag melder også Opplysningsrådet for Veitrafikken om oppløftende tall.

Her kommer det nemlig frem at også nordmenn kjøper mange flere biler.

I januar ble det registrert 10.838 nye personbiler, som er 4,5 prosent flere biler enn i januar i fjor. I forhold til gjennomsnittet for januar de ti foregående årene, er årets tall hele 26,9 prosent høyere.

Dette er atskillig høyere enn befolkningsveksten og med andre ord preges ikke investeringslysten hos folk seg mer av de gode tidene her enn elendigheten andre steder.

Boligprisene stiger videre
Onsdag kom det tall som viser at boligprisene steg med fire prosent fra desember til januar. Justert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,7 prosent.

* Prisene på eneboliger steg med 7,1 prosent fra desember, og var 8,3 prosent høyere enn i januar 2011.
* Prisene på delte boliger steg med 4,2 prosent fra desember, og var 7,7 prosent høyere enn i januar 2011.
* Prisene på leiligheter steg med 3,1 prosent fra desember, og var 8,5 prosent høyere enn i januar 2011.

Mange har meldt at boligprisene befinner seg i en bobletilstand, men det mener ikke lederen av byutviklingskomiteen i Oslo kommune.

- Det er ikke en boligboble i Norge, men en realistisk prisoppgang. Ved en boligboble har man en urealistisk tro på at man får en verdistigning, men her er situasjonen den at det er flere som vil kjøpe bolig enn det er boliger til salgs. Dette er en nødvendighetsvare som alle trenger. En av ulempene ved å bygge veldig tett i Oslo er at man da får mye skyggeside i tillegg til at det er viktig å bevare friområdene. Dette gjør at det blir bedre å bo i Oslo, noe som har medført at småbarnsfamilier også vil bo her. Det er det som har ført til den store befolkningsveksten, sier Jøran Kallmyr (Frp), til NA24.

Les mer: Frp-topp vil ha norske «UFO-bygg»

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erlend Aas

Handelsbanken på sin side peker på at boligprisene faller og at de nå skal ytterligere ned.

- Men januar er tradisjonelt den måneden i året da prisene stiger mest, i tillegg til august, så sesongkorrigert steg boligprisene med bare 0,7 prosent. 12-månedersveksten i boligprisene var på 8,4 prosent i januar, det er en videre nedgang fra 12-månedersvekst på 8,5 prosent i desember. 12-månedersveksten i boligprisene har dermed fortsatt å falle siden september i fjor. Vi regner med at strammere kredittpraksis fra bankene og avtakende økonomisk vekst vil legge en demper på boligprisene utover året i år, melder Due-Andersen.

Låner ut mer
Tidligere i uken kom det tall fra Statsistisk sentralbyrå over kredittindikatoren K2, som viser at bankene fortsatt låner ut penger. I desember var økningen på 17 milliarder måned mot måned.

Noen som ventet oppgang her var Swedbank First Securities, men de ventet ikke en så kraftig økning.

- Både bedrifter og husholdninger økte gjelden mer enn vi ventet i desember, mens kommunene kuttet kraftig, skrev Swedbank First Securities i sin morgenrapport onsdag.

De ser for seg at utlånene vil falle.

- Både husholdninger og bedrifter låner mer, men Finanstilsynets tiltak og økte egenkapitalkrav vil legge en demper - Norges Bank har uttrykt bekymring for husholdningenes høye gjeldsnivå. Når Finanstilsynet og bankene nå tar jobben med å stramme inn, er ikke dette argumentet sterkt nok til å sette opp renten fra dagens nivå. Men kredittveksten er definitivt ikke så lav at renten må kuttes, skrev Swedbank First Securities til sine kunder.

Klikk på bildet for å forstørre.

Børsfest
Etter kun å ha passert årets første måned er hovedindeksen på Oslo Børs opp pene 4,5 prosent. Dette var den beste måneden for norske investorer på hele 18 år.

Denne oppturen gjenspeiler en generell positiv stemning som verdens børser har hatt så langt i år.

I USA for eksempel har børsene lagt bak seg den beste januarmåneden på 15 år.

Her kan du følge utviklingen på Oslo Børs

Gode tider i aksjemarkedet er også gode tider for alle nordmenn.

Markedsverdien til oljefondet er torsdag formiddag på 3.437 milliarder kroner og altså på god vei til å passere merkelinjen 3.500 milliarder.

Løsning på norsk nedtur
Et problem mange mener Norge sliter med - og som det er vanskelig å gjøre noe med - er været.

Men også her finnes det løsninger som viser nordmenns bugnende lommebøker.

Star Tour melder torsdag at alle flyene deres fra Oslo og andre byer er smekkfulle i vinterferien. Hele 40.000 nordmenn vil reise sydover på vinterferie og mest populært er Kanariøyene, Thailand og Egypt. Totalt har Star Tour solgt 95 prosent av alle vinterreisene.

- Det er mange som gjerne bytter ut vinterstøvler og lue med bikini og sandaler. Flyene fra Oslo og flere andre byer med vinterferie i uke 8 er utsolgt helgen før feriestart, sier kommunikasjonsdirektør Lena Petersson i Star Tour.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Men alt håp er ikke ute for den som lengter etter bikini og varmegrader.

- Har du mulighet til å reise et par dager tidligere eller i etterkant av helgen så finnes det fremdeles ledige plasser til både Tenerife og Egypt, sier hun.

Reddet av oljen
Den store redningen for Norge kontra resten, og som dermed gjør at vi befinner oss i denne fantastiske situasjonen er selvfølgelig de store mengdene med olje og gass.

Stadig oppdages det nye felt som bare er med på å fyre opp under Norges fantastiske situasjon.

Og hvem vet? Når oljeeventyet er over har kanskje også klimaet endret seg, slik at man ikke trenger å dra til syden for å bli brun vinterstid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.