*Nettavisen* Økonomi.

Glemmer å sjekke kortsvindel etter ferien

Til tross for en eksplosiv kortbruk og flere tilfeller av svindel i utlandet enn tidligere, sjekker bare halvparten av oss kontoutskriften nøye.

- Ni av ti svindelforsøk skjer i utlandet. Derfor er det spesielt viktig å sjekke kontoutskriften etter en utenlandstur, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken til Dagbladet.

Men en undersøkelse fra Postbanken viser at bare halvparten av oss sjekker kontoutskriften nøye.

I sommer har flere nordmenn enn tidligere opplevd å få kortet sitt kopiert eller misbrukt. Svindeløkningen skjer samtidig som at Nordmenns kortbruk har eksplodert.

- Økt bruk gir økt risiko for misbruk. Vi opplever stadig flere forsøk på svindel. Men samtidig avslører vi også svindlerne oftere enn tidligere, sier Hilde Fredheim Høgberg i SEB kort til Dagbladet.

Kortkundene oppdager sjelden svindelen selv, stort sett er det kortselskapene som tar initiativ til å sjekke uregelmessigheter på konto.

Hvert år svindles nordmenn for mellom 90 og 100 millioner kroner. Det er vanligvis «profesjonelle» ligaer som står bak svindelen, og misbruket kan like gjerne skje i en minibank som i en bar. Mønsteret er vanligvis relativt likt. Først testes kortet ved å ta ut et lite beløp, og blir dette godkjent trekkes et større beløp.

Har du vært i Spania, bør du sjekke kontoutskriften nøye. SEB Kort opplevde nemlig et hardt angrep fra Spania i sommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.