Glissent da Hansen debuterte

Inge K. Hansen tror på økte oljeinvesteringer og er kvitt søppelprosjektene. Det skal løfte inntjeningen. Likevel var det glissent i salen på hans første presentasjon av selskapet sitt.

22.03.04 12:42

Det var glissent i salen hos Aker Kværner på Lysaker da påtroppende konsernsjef Inge K. Hansen for første gang skulle presentere sett selskap for presse og anlytikere. Hansens budskap var likevel klart:

- Jeg vil understreke at nye Aker Kværner ikke er et restruktureringscase. Det er jeg overbevist om at vil gi et løft i organisasjonen. Man trenger nå ikke å fokusere på gamle problemprosjekter som Philadelphia-verftet og Sea Launch, sa han.

Hansen kommer fra toppstillingen i Statoil, og har byttet jobb med avtroppende Aker Kværner-sjef Helge Lund. At Hansen ikke greide å mobilisere fullt hus slik hans forgjenger og kompanjongen Trond Westlie har gjort de siste årene, syntes ikke på selvtilliten.

Kan gi mer gass

Tre forhold skal bidra til å løfte Hansen og hans gutter fremover: To friske milliarder i egenkapital, bedring i markedet, samt det faktum at han er kvitt tapsbringende risikoprosjekter som Philadelphia-verftet og satellitt-oppskytingsplattformen Sea Launch.

I markedet er det blitt lagt merke til at Hansen har skrudd opp målene for inntjening og marginer i forhold til det Helge Lund og hans menn har operert med. På spørsmål om hvordan dette kunne skje, svarte han:

- Jeg kan bare si at våre er basert på det som allerde ligger i organisasjonen. Målene er bygget opp nedenfra.

Men finansdirektør Finn Berg Jacobsen kunne fortelle at dette har sammenheng med at man har fått skyflet søppelprosjektene opp i Røkkes nye holdingselskap, Kværner.

- Vi snakker jo her om et mer rendyrket selskap innenfor olje- og gass, sa han.

Merverdi i gjelda!

Berg Jacobsen mente også at Aker Kværner nå har en sunn finansiering. Dem som har hatt innvendinger mot den lave bokførte egenkapitalen, ba han se nærmere på selskapets ansvarlige rentefrie lån.

- Merverdien av dette lånet nærmer seg én milliard kroner. Man må ta hensyn til dette når man skal vurdere selskapets egenkapital.

Berg Jacobsen mente også at selskapet nå vil dra nytte av en bedring i markedet. Etterdønningene etter 11. september begynner å slippe taket. I tillegg mener han at oljeselskapene begynner å bli ferdige med en serie av omfattende fusjoner og oppkjøp som har dempet investeringsviljen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag