Mangelen på mikrobrikker, som tydelig har vist hvor avhengig verden er av disse små komponentene, kan spores tilbake til begynnelsen av koronapandemien.
Etterspørselen etter TV-er, spillkonsoller og elektroniske varer til hjemmekontorer skjøt i været, og nedstengte fabrikker gjorde at det ble stadig vanskeligere å møte etterspørselen.
Da fabrikkene ble åpnet igjen, ble det bestilt flere og flere mikrobrikker, noe som gjorde at etterslepet bare ble større og større.
Les også: Oljeprisen stuper – eksperter peker på koronafrykt
Ikke bare pandemien
Men det er ikke bare pandemien som har ført til leveranseproblemer. I februar ble produksjonen ved flere fabrikker i Texas bremset som følge av storm, mens en fabrikk i Japan brant i mars.
Det stadig mer anspente forholdet mellom USA og Kina er også en del av forklaringen. I august i fjor la USA ned forbud mot at utenlandske selskaper som bruker amerikansk teknologi, får selge til den kinesiske teknologigiganten Huawei. Forbudet ble begrunnet med spionasjeanklager mot selskapet.
Huawei svarte med å holde igjen på mikrobrikker, og andre selskap fulgte etter. Det bremset leveransene ytterligere.
Les også: Nordmenns forbruksgjeld har økt i ferien - som forventet
Flere industrier rammet
Bilindustrien er blant dem som er hardest rammet, og mange produsenter har produsert færre biler som følge av mangelen.
Da bilprodusentene bremset produksjonen i begynnelsen av pandemien, valgte mange av mikrobrikke-produsentene å levere til andre industrier. Nå sliter flere bilprodusenter, blant dem Volkswagen og Volvo, med å få fatt i nok mikrochiper.
Selv om telefonprodusenter har vært relativt skånet hittil fordi de har hatt mye mikrochiper på lager, begynner også de å merke mangelen på tilbud.
Apple-sjef Tim Cook varslet denne uken at mangelen framover kommer til å ramme produksjonen av iPad og iPhone. Mindre produsenter er ventet å bli enda hardere rammet, anslår analytikere.
Spillkonsoller som PlayStation og Xbox sliter også med mangel på leveranser.
Les også: Leif GW Persson har tjent millioner på børsen: Nå advarer han mot aksjer
Vil få opp produksjonen
Flere regjeringer satser nå stort på å få gjenopprettet tilbudet av mikrobrikker. I Sør-Korea investerer regjeringen flere hundre milliarder dollar i å bli en storprodusent av de viktige delene.
I USA har Senatet stemt gjennom en subsidiepakke på over 50 milliarder dollar til produsenter.
EU vil også øke produksjonen kraftig og satser på å doble sin andel av den globale produksjonskapasiteten innen 2030.
Men fabrikker kan ikke åpne over natten, og prosessen som ligger bak produksjonen av mikrobrikker er avansert.
– Det å bygge opp ny kapasitet, tar tid. For en ny fabrikk, mer enn to og et halvt år, sier Ondrej Burkacky, som jobber med mikrobrikker i McKinsey.
(©NTB)