*Nettavisen* Økonomi.

God lønn - færre studenter

Foto: Borgen, Ørn E. (SCANPIX)

Handelshøyskolen BIs egne tall viser en solid lønnsutvikling for siviløkonomer, men finanskrisen fører til færre nye studenter.

Oslo (ANB): Siviløkonomer uteksaminert fra BI i 2007 fikk i snitt 400.000 kroner i begynnerlønn. Samme år kunne avgangskullet fra 1999 notere seg en årslønn på 620.000 kroner.

Det innebærer en lønnsvekst på 55 prosent i løpet av åtte år i arbeidsmarkedet. Tallene kommer fram i Handelshøyskolen BIs ferske arbeidsmarkedsundersøkelse.

- Etterspurt utdanning- Siviløkonomstudiet er en etterspurt utdanning som kan brukes i mange ulike sammenhenger, noe som gjenspeiler seg i lønnsutviklingen, sier rektor Tom Colbjørnsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Men hva skjer med denne lønnsutviklingen nå under finanskrisen?

- Det er et lite press på begynnerlønninger nå, fordi de er konjunkturavhengige. Men når tidene tar seg opp, vil lønnsutviklingen fremdeles være gunstig. Der man før kunne velge og vrake i jobber, må man nå kanskje også ta til takke med en noe mindre gunstig førstejobb enn man hadde sett for seg, sier BI-rektoren.

Færre studenter
Antall siviløkonomstudenter har gått ned med om lag 30 prosent siden i fjor.

- Vi opplever en nedgang i den femårige utdanningen som nok skyldes en viss risikoaversjon i forhold til finanskrisen. Her er det 214 studenter i år, mot 310 forrige skoleår. Men på den treårige utdanningen innen økonomi og administrasjon har vi 990 studenter, mot 806 i fjor, sier Colbjørnsen.

Også bachelorgruppen i undersøkelsen har en god lønnsutvikling fra 1999 til i dag. Mens avgangskullene fra 2007 tjente 351.000 kroner i begynnerlønn, ble kullet fra 1999 lønnet med 520.000 kroner i 2007.

16.628 studenter fra BIs master- og bachelorgrupper i perioden 1998-2007 ble intervjuet i undersøkelsen, og 3.968 besvarte undersøkelsen. Lønnstallene er brutto grunnlønn, uten provisjon og tilleggsytelser. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag