Boligprisene steg overraskende mye både i januar og februar. Den nye avhendingsloven er brukt som én forklaring, det er mangel på takstmenn.

Men DNB melder nå om at trenden har snudd, til glede for boligkjøperne.

– Etter ekstremtørke med få boliger ute, legges det nå ut mange boliger til salgs. Det ble lagt ut 20 prosent flere boliger enn det ble solgt i mars, og det har kanskje aldri vært lagt ut flere boliger på denne tiden av året.

– Det gir kjøperne mer å velge mellom og bidrar til å dempe den sterke prisveksten, sier adm. direktør Terje Buraas i DNB Eiendom.

Les også: Slott midt i Oslo er byens dyreste bolig: Dumper prisen med 30 mill.

Nedgang på 10 prosent

Aktivitetene i boligmarkedet har gått ned etter en periode med stor aktivitet og prispress. Buraas sier at i mars ble det solgt rundt 10 prosent færre boliger enn i fjor.

– Men dette er fremdeles solide salgstall som er noe over det vi anser som normalt..

– Antall interessenter har også gått ned, og vi ser nå om lag 20 prosent færre folk på visninger. Men kjøperne er der, og de som går på visning, er reelle kjøpere som handler, sier Buraas.

Boligene i DNB-portefølje selges i snitt etter 21 dager, en svært kort tid. Og i Oslo er det mer hektisk, boligene rives unna.

Les også: Byrådet vil hjelpe høytlønnede med å kjøpe seg bolig i Oslo

Ekstremt

– I Oslo ser vi litt høyere aktivitet enn resten av landet. En god indikator er at boligene blir solgt på 11 dager, noe som er en ekstrem kort liggetid. Oslo har hatt litt lavere prisutvikling enn resten av landet, så der er det nok noe større potensial for vekst fremover, sier DNB-megleren.

Det bygges få nye boliger i Oslo, som kan presse opp prisene.

Buraas mener boligmarkedet er i ferd med å normalisere seg etter en periode med høy prisstigning. Porteføljen til DNB viser en prisoppgang for mars på rundt 1 prosent, en ganske normal prisutvikling for denne tiden av året.

Norges Bank har varslet en rekke renteøkninger, hvordan vil det påvirke boligmarkedet?

– Så langt har vi ikke sett noen større effekt av rentehevninger, men vi mener at de vil bidra til en utflating av boligprisen på sikt, svarer Buraas.

OBOS-fall

OBOS-prisene, som ikke alltid er representative for hele markedet, falt med 0,2 prosent i mars på landsbasis og med 0,6 prosent i Oslo

– Selv om dette er svakere enn normalt for mars, så var det ikke uventet med en korreksjon etter at prisene gikk opp 8,7 prosent de to første månedene i år, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en pressemelding fredag.

Ifølge Monsvold ble det omsatt færre boliger i mars i år enn i mars i fjor, men det skyldtes uvanlig høy aktivitet i fjor. Sammenligner vi med mars i perioden 2016-2021, var årets OBOS-omsetning 23 prosent over gjennomsnittet for perioden.

Les også: Dårlig nytt for alle som skal bygge på huset: – En krevende situasjon

Kraftig ned

Påsken står snart for døren. Etter rekordsalg de to siste årene og kraftig prisvekst i hyttemarkedet, ser dette markedet ut til å ha roet seg. Hittil i år er antall tinglysninger ned 26,7 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.

– Selv om antall hyttesalg går ned, ser prisene ut til å holde seg på et godt nivå. Det skyldes at etterspørselen er stabilt god om enn ikke like høy som tidligere, sier Buraas.

Kjøpelystne hytteeiere har mest å velge mellom blant innlandshytter og rundt skidestinasjonene. Men har du lyst på hytte ved sjøen, er det få å velge mellom. og etterspørselen ifølge DNB tilsvarende høy.