Gå til sidens hovedinnhold

Gode nyheter til ferieturister

Grekernes tragedie er gode nyheter for turistene.

Den greske statsgjelden herjer verdens finansmarkeder som en mare.

Rentene på landets statsobligasjoner har onsdag steget til himmels. Dette betyr rett og slett at investorene ser en betydelig fare for at Hellas, som er medlem av eurosonen, ikke kan gjøre opp for seg, tross stadige samtaler om hjelpepakker fra EU og Det internasjonale pengefondet IMF.

Les mer her: Rente på 24 prosent!

De økonomiske problemene til Hellas er tragisk for innbyggerne, som nå vil bo i et land der det vil komme kraftige innstramninger.

Noens død, andres brød
Men det som er dårlig nytt for grekerne er gode nyheter for turister, som besøker middelhavsidyllen.

- I årene fremover vil dagens økonomiske mareritt tvinge prisnivået i landet ned, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen til NA24.

- Hvordan vil dette skje?

- For å rette opp økonomien må grekerne finne seg i lavere lønninger samtidig som de må betale høyere skatter. Staten må redusere utgiftene, og arbeidsledigheten vil stige. Dette vil igjen føre til prisnedgang på de fleste varer og tjenester, forklarer Andreassen.

Han understreker at effekten ikke vil bli synlig før om noen år.

- Disse prosessene tar tid men om en fem års tid tilsier et løst anslag at prisene i Hellas kanskje er ti til 15 prosent lavere enn i dag, sier han.

Svak Euro
Hellas store finansielle problemer har allerede dratt euroen ned i gjørma og dermed gjort Hellas, og Europa, billigere for alle som får lønn i annen valuta enn Euro.

Onsdag noteres euroen til 7,84 kroner.

Her kan du følge valutakursene

I fjor på samme tid ble euroen notert til 8,76 kroner. Det er en svekkelse på 10,5 prosent.

Valutameglere har tidligere meldt at euroen skal videre ned.

- Videre anslår vi at en euro vil koste 7,80 kroner om ett år, hvilket i stor grad er en konsekvens av eurosvekkelse, skriver DnB Nor Markets økonomene Anders Grøn Kjelsrud og Maren Romstad i meglerhusets prognoserapport «Økonomiske utsikter».

Dersom euroen holder seg på dagens nivå, kombinert med Andreassens spådommer om generell prisnedgang, kan Hellas om fem år være 20 til 25 prosent billigere å feriere i sammenlignet med 2009.

Foruten Hellas har også andre feriedestinasjoner som Portugal, Spania og Italia store problemer knyttet til statsgjelden, noe som fort kan gjøre det mye billigere å feriere også i disse landene.

Kommentarer til denne saken