*Nettavisen* Økonomi.

Gode råd til boligkjøperen

Eksperter oppfordrer folk til å kjøpe bolig nå, før den ventede prisstigningen i 2004 setter inn for fullt. Her er tipsene for deg som skal hoppe på boligkarusellen.

Svært få av oss er eksperter på boligkjøp. Spesielt det juridiske rundt kjøpet kan skape hodebry.

I samarbeid med Tinde.no og advokat Helge A. Tryti i Advokatfirmaet Tryti, har TV 2 Nettavisen samlet en god del opplysninger for deg som skal ut i markedet.

Før kjøpet

Det første du bør gjøre er å lese eiendomsmeglerens prospekt godt. Spør selger om det er noen feil eller mangler ved huset, noe som må skiftes ut eller noe som ikke virker.

Se etter tegn på fuktighet i kjeller, og spør om det har vært fuktighet der. Det er smart å befare eiendommen i dagslys, og husk at det er ditt ansvar å se deg om.

Når du legger inn budet, må du ta med de forbehold du måtte ha. Skriv både budsum og kvadratmeterpris på budskjemaet.

På kontraktsmøtet

Spør eiendomsmegleren om det er noen spesielle vilkår i avtalen som avviker fra Eiendomsmeglerforbundets standardavtale. Hør også med megler og selger om det er panteheftelser eller servitutter på eiendommen, og få disse forklart.

Få opplyst fra selger under kontraktsmøte om det er feil, mangler, skader eller annet som må utbedres som ikke allerede er opplyst.

Gis det nye opplysninger om feil, mangler, heftelser eller lignende på kontraktsmøte, må du få dette inn i kontrakten. Skriv at du tar forbehold om å komme tilbake til de nye forholdene eller eventuelt at kontraktssigneringen utsettes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ved overtagelsen

Kjøper har selv ansvaret for å besiktige eiendommen i forbindelse med overtagelse, og må sjekke hvert enkelt rom. Spør selger om det er noen nye forhold som har kommet frem visningen og kontraktsmøte, og som du bør få vite om.

Foreligger det feil eller mangler, må du minst påpeke dette muntlig overfor selger i forbindelse med overtagelse. Dette må også umiddelbart meldes til megler.

Dersom du er i tvil om hva som er løsøre og hva som tilhører boligen, kan du be megler om å ta stilling til dette. Krev at megleren tilbakeholder et forholdsmessig beløp, og ikke utbetaler selger dersom det er forhold som er uavklart eller ved vesentlige mangler.

Mangler før overtagelsen

Mangler foreligger når eiendommen ikke er som avtalt, det er gitt uriktige opplysninger eller opplysninger er tilbakeholdt som kan påvirke enten interessen eller prisen på boligen.

Selv om selger ikke visste om eventuelle feil eller mangler, kan selger likevel være ansvarlig for dette. Normalt vil selger være ansvarlig dersom boligen ikke er i overensstemmelse med aktuelle lover og forskrifter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hvis du må reklamere

Kjøper er pliktig til å reklamere feil og mangler overfor selger eller megler "innen rimelig tid". Det bør ikke gå over tre måneder, hvis det går lengre tid kan kjøper miste retten til å påberope seg mangelen.

Nye feil og mangler som oppdages kan reklameres i inntil fem år. Oppdages mangelen tre år eller mer etter overtagelsen, må forliksklage være tatt ut innen 12 måneder fra mangelen oppdages

For å få hevet kjøpet

Som oftest skal det store feil eller mangler til for at kjøpet skal kunne heves

Selger har ubetinget rett til å utbedre en feil eller mangel. Har selger ikke fått anledning til å utbedre mangelen, kan selger slippe å betale utbedringskostnadene

Kjøper vil vanligvis ikke ha rett til erstatning for tort og svie.

Forsikringsselskapet vil normalt dekke kostnader til advokat med 80 prosent etter egenandel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag