Prisene på planker og bjelker har falt fra de rekordhøye prisene som har vært, og det kan se ut til at vi er på vei tilbake til normalen, viser Nasdaq, som er et amerikansk elektronisk aksjemarked.
Prisen for tømmer med levering i juli har falt 41 prosent siden rekorden tidlig i mai, skriver The Wall Street Journal (WSJ). Prisen for juli-leveringer er nå 1009.90 dollar per 1000 brettfot, som vil si cirka 2,36 kubikkmeter, ned fra 1711.20 dollar i mai, skriver WSJ. Tømmerindeksen til Random Lengths, som måler prisen på tømmer til umiddelbar levering, hadde sitt største fall noensinne i forrige uke ifølge avisen.
Årsaken til at prisene har vært så høye, er fordi barkebiller i Canada har redusert uttaket av tømmer, og USA har derfor vært nødt til å importere tømmer fra Europa. Det har ført til økte priser også her til lands.
Selv etter prisfallet forblir imidlertid prisene nesten tre ganger av det som er typisk for denne tiden av året, skriver WSJ. De trekker også fram at tømmerprodusenter og handelsmenn forventer at prisene vil forbli relativt høye på grunn av det sterke boligmarkedet. Men flaskehalsene på tilbudssiden og den frenetisk kjøpsaktiviteteten fra tidligere i år har bremset kraftig opp.
Les også: Kraftig økning i både eksport og import
Økte priser
I slutten av mai skrev E24 om de økte prisene på trevarer og at varehusene var i ferd med å gå tomme for varer. Selger Vidar Færøy i Geitanger Bygg opplyste til avisen at de var bekymret for tilgangen på trevarer framover.
Han sier til Nettavisen nå at de ikke har fått varsler om endringer av de norske prisene foreløpig.
Statistikk fra SSB viser at materialer til eneboliger i tre hadde en prisøkning på 11,8 prosent fra mai i fjor til mai i år. Bransjedirektør for Virke Byggevarehandel, Aslaug Koksvik, sa til VG i mai at produsentene varsler ytterligere prisøkning på 30 prosent i august.
– Hvor mye prisene har økt, varierer fra varegruppe til varegruppe. Men for å ta et eksempel: Prisene på terrassebord har økt med over 50 prosent sammenlignet med samme tid som i fjor, sa hun til avisen.
Les også: Jernia ba kundene droppe handelen: Legger frem knalltall
Forventer prisjustering i Norge
Selv om prisen for tømmer nå har falt kraftig på børsen siden mai, er det ikke noe sikkert at den fortsetter å falle eller holder seg der den er nå.
- Vi ser at markedet er veldig ustabilt, og raske prisendringer vil skje - så det vil gå både opp og ned, sier Heidi Finstad, administrerende direktør i Treindustrien, som er en bransjeorganisasjon for produsenter av trelast og andre trebaserte byggematerialer.
Hun sier imidlertid at de forventer at prisbildet i Norge også vil endre seg etter prisjusteringene man ser på den amerikanske børsen.
- Når man er en del av et internasjonalt marked, vil prisbildet gjenspeiles på opp- og nedturer. Når prisene faller på børsen, er det en indikator som man forventer at slår ut også på det norske markedet, sier hun.
Det er imidlertid for tidlig å si noe om hvordan prisene i Norge vil bli i tiden framover.
- Vi konstaterer at alle byggevarer er i en ustabil situasjon, og det er veldig krevende situasjon da man må tilpasse produksjonskapasiteten etter den reelle etterspørselen. Vi skal ivareta de norske kundene, altså byggmestre, boligprodusenter og byggevarekjeder, som er i en krevende situasjon, midt i høysesongen, sier Finstad.
- Vi får meldinger fra våre bedrifter om at de har store ordre inne, og det gjør at vi har en indikator på at det er stor etterspørsel i overskuelig framtid, sier hun.
- Konkurransedyktige priser
- Hvordan tror dere tror situasjonen blir framover?
- Det er grunn til å tro at etterspørselen etter trebaserte produkter vil holde seg på et høyere nivå fremover, og at prisene fortsatt vil være konkurransedyktige sammenlignet med andre byggematerialer, sier Finstad.
Hun påpeker at trelast fortsatt er en rimelig byggevare sammenlignet med andre byggematerialer.
- Treindustrien er en del av byggenæringen og vil utvikle seg i takt med denne. Rentenivå, inflasjon, arbeidsledighet og offentlig pengebruk vil spille inn. Norge er et lite land med en åpen økonomi som påvirkes av det internasjonale markedet, sier hun.
Les også: Full fest hos Kitch'n: Økt overskuddet med 151 prosent under pandemien