Laksegiganten Mowi leverer sterke tall i en periode med høye laksepriser og svak krone.

Mowi omsatte for 1,36 milliarder euro i første kvartal. Det foreslås å utbetale et kvartalsutbytte på 2,0 kroner per aksje, totalt 1,03 milliarder kroner.

LES OGSÅ: Sterk vekst for Orkla – nå har de lagt på prisene

Gode priser

Det er gode nyheter for eierne.

John Fredriksen er største eier i Mowi, og regnet som landets aller rikeste. Ifølge bladet Kapital har han en formue på 124 milliarder. Det er dobbelt så mye som Odd Reitan som ligger på andre plass på lista over landets rikeste.

Men ekstra utbytte i Mowi drypper også på Folketrygdfondet som er nest største eier i selskapet.

– Gode priser og sterke operasjonelle prestasjoner over tid fra mine 11.500 kollegaer i 25 land over hele verden gjorde årets første kvartal til vårt beste kvartal noensinne, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim i en børsmelding.

– Sammenlignet med samme kvartal i fjor gjør vi det bedre på nesten alle målbare indikatorer, sier han.

Mowi venter i likhet med hele sjømatnæringen på detaljene i grunnrenteskatten som ble innført fra årsskiftet, men der det altså gjenstår å se hvordan den endelige utformingen blir. Det siste forslaget innebærer en skattesats på 35 prosent. Det er ventet en avklaring innen 16. mai.

LES OGSÅ: XXL og Stormberg inngår samarbeid

600 millioner i grunnrenteskatt

– Dette skattenivået er verken bærekraftig eller forenlig med regjeringens uttalte vekstambisjoner for næringen, sier Mowi-sjef Ivan Vindheim.

– Hvis skatten blir vedtatt i Stortinget, vil den utgjøre enorm skade på den norske havbruksnæringen i form av reduserte investeringer og tapte arbeidsplasser, sier han.

Ifølge Mowis beregninger for første kvartal vil effekten av grunnrenteskatten være på 57 millioner euro eller 661 millioner kroner.