I slutten av fjoråret ble Oljefondets toppsjef Nikolai Tangen presset hardt av BBC-programleder Stephen Sackur i det konfronterende radioprogrammet «Hard Talk.» Hvis Oljefondet er en så «etisk investor» som fondet fremstiller seg som, hvorfor dumper ikke Tangen investeringene i utslippsgiganter som Exxon og andre fossile selskaper, ville Sackur vite.

– Noen må eie disse selskapene, og jeg tror ikke vi løser noen problemer ved å bare selge oss ut av selskaper som BP, Shell og andre. Vi tror det er mer verdifullt og kraftfullt å være en aktiv eier og ha en konstruktiv dialog med disse selskapene, svarte Tangen.

Den norske oljefondsjefen får full støtte fra Kara Mangone, sjefen for klimastrategien til Wall Street-kjempen Goldman Sachs, en av verdens største og mektigste investeringsbanker.

Klodens største finansinstitusjoner, Goldman Sachs inkludert, har de siste årene kastet seg inn i finansiering av klimavennlige prosjekter og selskaper med billioner - altså tusenvis av milliarder - av kroner. Det betyr imidlertid ikke at investeringsbankene skal slutte å investere i selskaper som bidrar til store utslipp.

– Det grønne skiftet vil kreve et sted mellom 100 og 150 billioner dollar, slik at vi når målene i Parisavtalen. Noe av det mest meningsfulle vi kan gjøre er å investere i fornybare løsninger i ressurskrevende sektorer som olje og gass, kraftbransjen, luftfart, bilindustrien og eiendom, sier Goldman Sachs-strateg Mangone til Nettavisen Økonomi etter å ha holdt innlegg på nyttårskonferansen til Skagen Fondene.

Les mer: Fryktet bråstopp for investeringer på norsk sokkel – nå peker pilen i motsatt retning

Sier nei til olje i Arktis

Goldman Sachs er blant bankene som har møtt massiv kritikk fra miljøorganisasjoner for å pøse store summer inn i kull, olje og gass - også etter at Parisavtalen ble signert. Investeringsbanken høstet imidlertid skryt i 2019, da den som en av de første bankgigantene i USA besluttet å stoppe direkte finansiering av oljeleting i Arktis.

Mangone sier til Nettavisen at Goldman Sachs både tok en vurdering av den finansielle risikoen og klimaaspektet ved oljeleting i arktiske områder. Hun forteller at investeringsbanken kontinuerlig vurderer egne retningslinjer.

– Vi ser ikke på våre finansielle retningslinjer og klimaløsninger isolert, men som en del av helheten. Det er flere områder hvor vi har mener det er viktig å si at «der går grensen», sier Mangone.

Samtidig vil ikke finansgiganten slutte å låne ut penger til selskaper som aktivt leter etter olje og gass i Arktis. Det gjelder flere av de store investeringsbanker, som også har fått kritikk fra enkelte investorer og miljøaktivister.

– Det er mange sektorer og aktiviteter hvor vi mener at engasjement og samarbeid er viktig. Så, det er to motvekter som vi forsøker å balansere, sier hun.

Arktis er hav- og landområdene omkring Nordpolen, hvor Norge, Russland, Canada og USA leter etter- og produserer olje og gass. I høst uttalte EU-kommisjonen at de ville jobbe for stans i oljeaktiviteten i Arktis gjennom en forpliktende juridisk avtale.

I tillegg til Goldman Sachs, har også banker som HSBC og BNP Paribas forpliktet seg til å stoppe direkte finansiering av oljeleting i Arktis. Mangone forteller at Goldman Sachs heller ikke vil bidra med finansiering til selskaper som bygger nye kullkraftverk.

Les mer: Fagforeningstopp ut mot regjeringen etter olje-nei: – Vi er helt uenige

Vil bidra til kraftige utslippskutt hos kundene

I stedet for å selge seg ut av selskaper som bidrar til store utslipp globalt, satte Goldman Sachs seg nylig konkrete mål om utslippskutt hos kundene. Målene er en del av en økende trend hvor investeringsbankene legger press på kundene til å kutte utslipp.

Innen 2030 vil Goldman Sachs redusere utslippene hos olje- og gasskundene med opptil 22 prosent. I tillegg vil finansgiganten bidra til utslippskutt hos kundene henholdsvis bilindustrien (opptil 54 prosent) og kraftbransjen (opptil 65 prosent).

– Hvilken påvirkning kan Goldman Sachs-gruppen ha på utslippene til kundene?

– Mange av kundene våre i disse sektorene har mål om å kutte metanutslipp og klimagassutslipp, samt å øke andelen fornybar energi. Vår viktigste løsning er å bidra med strategisk rådgivning og kapital, sier Mangone.

Som et eksempel viser hun til et analyseprogram som Goldman Sachs lanserte for kundene i november i fjor, som gir kundene muligheten til å følge med på og analysere klimaavtrykket i egne porteføljer.