*Nettavisen* Økonomi.

Google saksøkt for svindel

Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP/SCANPIX

Google er blitt verdens mest verdifulle medieselskap. Nå blir de anklaget for svindel.

01.07.05 14:22

Det er reklameselskapet Click Defense som mener de har lidd et tap på minst fem millioner dollar som følge av at Google ikke har gjort nok for å hindre såkalt klikk-svindel.

De har derfor saksøkt Google. De søker samtidig om at dette skal være et generelt søksmål på vegne av alle Googles kunder.

Angrep på konkurrenter
Klikk-svindel er en form for svindel der personer eller datamaskiner genererer falske klikk på annonser. Denne typen svindel går ikke under kategorien svindel i amerikansk lovgivning, men blir en sak mellom de involverte partene.

I de fleste tilfellene er det snakk om firmaer som klikker på annonsene til konkurrentene for å øke deres reklameutgifter. Dermed setter de seg selv i en forholdsmessig bedre økonomisk situasjon.

600 kroner per klikk
Hver gang noen klikker på en reklame hos Google må de som reklamerer betale en liten sum. Det kan være fra noen få øre og opp til rundt 600 kroner i spesielle tilfeller. Google tjente over 1,3 milliarder dollar i første kvartal i år, og nesten alt kommer av reklameinntekter.

Click Defense sier de har merket at så mye som 38 prosent av alle klikk var såkalt klikk-svindel.

Kjemper mot søksmålet
Google er klar over klikk-svindel-problematikken, og betaler tilbake penger til firmaer hvor det er oppdaget klikk-svindel. I Click Defenses tilfelle har det derimot ikke blitt oppdaget noe.

- Vi mener at søksmålet ikke har noen basis, og vil forsvare oss kraftig mot det, sa en Google-talsmann til Reuters

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.