*Nettavisen* Økonomi.

Google tynget USA-børsene

En negativ avisartikkel om Google bidrog til å tynge USA-børsene mandag.

14.02.06 07:34

(NA24): Generelt endte USA-børsene moderat ned, etter en liten sluttspurt. Men den tekologitunge Nasdaq-indeksen falt kraftigere, tynget av Google.

Det var trolig en artikkel i finansavisen Barron's som bidrog til å sende Google-aksjen ned nær 5 prosent i dag. Fra toppen i januar har netteventyret Google falt mer enn 25 prosent på børsen. Dagens artikkel påpekte økt konkurranse fra aktører som Yahoo og Microsoft, skepsis til en rekke nye satsninger fra Google og andre innvendinger, som egentlig ikke er nye.

Men det ser ut som om markedet har bestemt seg for å være skeptisk til Google, etter å ha femdoblet kursen fra børsnoteringen i august 2004 til toppen i januar. Men fortsatt er selskapet verdt mer enn 100 milliarder dollar. En av faktorene som har bidratt til den økte skepsisen er en uventet høy skattebelastning i fjerde kvartal, noe som ga et inntrykk av at Google-ledelsen ikke har full kontroll på økonomien i selskapet, som har 70-doblet omsetningen på fire år (!) til 6,1 milliarder dollar i 2005.

Bortsett fra Google, var markedene fokusert på den første, viktige talen fra den ny sentralbanksjefen Ben Bernanke senere i uken. Frykten er at han skal si noe som indikerer flere rentehopp enn markedet hadde ventet.

De som mener dette vil skje, bet seg i dag merke i et utsagt fra en representant for sentralbanken om at foreløpige indikatorer tyder på at øknomien i USA gjør det sterkere i første kvartal enn den overraskende lave BNP-veksten i fjerde kvartal. En høy vekst vil normalt tilsi høyere rente.

Apple, som ved siden av Google, har vært det siste årets teknologiyndling, har - som Google - fått en nedtur de sist ukene. I dag falt aksjen nye 4 prosent på meldinger om at Amazon.com og Google jobber med nye musikktjenester som konkurrere med Apples kombinasjon av nettbutikken iTunes og spilleren iPod.

Oljeprisen falt moderat mandag, og fortsatte dermed trenden de siste par ukene. Dette bidrog også til generell nedgang for olje- og offshoreaksjene, selv om det ikke var dramatiske fall.

Statoil falt imidlertid nær 5 prosent på børsen i USA, og dermed mer enn nedgangen på nær 4 prosent i Oslo, etter at markedet ble skuffet over utsiktene som ble skissert i selskapets kvartalsrapport.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,24% til 10.892,32

Nasdaq -0,98% til 2.239,81

S&P 500 -0,33% til 1.262,86

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag