STAVANGER (Nettavisen Økonomi:) For snart to år siden gjorde noen forskere en analyse av Stavanger-regionen som ikke var spesielt lystig lesning for regionens innbyggere, bedriftsledere eller beslutningstakere.

På tross av et selvbilde som landets mest lønnsomme region, Norges mathovedstad og «energihovedstad», fant forskerne at Stavanger-regionen var blant de minst attraktive stedene å flytte til, sammen med Telemark og Vest-Agder. Både å bo og jobbe i Stavanger-regionen fremstod som lite attraktivt, ifølge rapporten fra Telemarksforskning.

– Mange har dratt Detroit-kortet når de har snakket om Stavanger etter oljekrisen. At regionen liksom skal bli et nytt Detroit, et sted som er preget av sterkt forfall og fraflytting. Og du kan jo si at på et tidspunkt var boligmarkedet vårt lite attraktivt, og færre ville flytte hit for å jobbe eller studere. Men vi har snudd skuta, sier Ingunn Søyland, som er tett på næringslivet gjennom jobben som partner og medgründer i rekrutteringsselskapet Avantgarde Search.

Detroit i USA var kjent for rivende økonomisk vekst mellom 1850 og 1950, men storbyens økonomiske situasjon har svingt i takt med situasjonen hos bilmerker som Ford, General Motors og Chrysler. Byen Detroit gikk konkurs i 2013, og har for mange blitt selve symbolet på en by med fraflytting og økonomisk kollaps.

– Hvem har sagt at Stavanger likner Detroit?

– Jeg har snakket med unge som har valgt vekk byen, og som ikke ønsket å bosette seg eller studere her. Det er hjerteskjærende når unge ikke ser på byen som relevant, sier Søyland.

Ville skape 10.000 nye arbeidsplasser

En viktig grunn til nedturen i Stavanger-regionens posisjon som bosted og arbeidsplass, var den krisen i oljebransjen som startet i 2014. Nær 50.000 arbeidsplasser forsvant fra oljesektoren, og kommuner som Sandnes, Stavanger og Sola var spesielt hardt rammet.

Daværende ordfører Christine Sagen Helgø (H) inviterte oljeavhengige kommuner til samling i bånn, og la en plan for hvordan regionen skulle skape 10.000 nye arbeidsplasser på fem år.

Regionen skulle fortsatt være lengst fremme på alt som hadde med boring, brønn og subsea å gjøre, men også innen it-bransjen, miljøteknologi, mat, vindkraft, helse og turisme ville regionen ha mulighet for å bygge opp store næringer, mente ordføreren.

Seks år etter har en ny generasjon teknologiselskaper vokst frem i en energi- og teknologitung region. Noen teller allerede over hundre ansatte og opplever ellevill vekst, mens andre har skapt stor oppmerksomhet med spennende, men umoden teknologi. Her er noen av selskapene, som Nettavisen Økonomi også har omtalt det siste året:

  • Nordic Unmanned i Sandnes ble pekt på som et av de 1.000 raskest voksende selskapene i Europa av Financial Times tidligere i år. Droneselskapet vil bli over hundre ansatte i løpet av 2021, og ble i slutten av fjoråret notert på Euronext Growth. – Nå vokser vi veldig, veldig fort, sa toppsjefen Knut Roar Wiig til Nettavisen i april.
  • Chatbot-selskapet Boost AI fra Sandnes ble lansert for rundt fire år siden, og ble i mars kjøpt opp av oppkjøpsfondet Nordic Capital i en avtale som skal prise selskapet til opp mot to milliarder kroner. Fra dag én har CEO Lars Selsås og medgründerne hatt som mål å skape Norges neste enhjørning- å bli verdsatt til en milliard dollar. Selskapet har allerede rukket å bli godt over hundre ansatte.

  • Beyonder fra Stavanger, som utvikler batterier basert på norsk sagflis og silisium, virker som en magnet på pengesterke investorer. På eiersiden finner vi blant annet Equinor, Yuhong J. Hermansen, Jakob Hatteland, Tore Gjedebo, Erik Must, Austigard-familien og Arendal Fossekompani. Selskapet skal etter planen bygge en batterifabrikk i 2024, og det knyttes store forventninger til batteriene som skal kunne fullades på to minutter.

  • Zaptec og Easee er begge fra Stavanger og er store innen smarte elbil-ladere til bolig, borettslag og bedrifter. Begge har vokst kraftig på kort tid og har store ambisjoner om å kapre betydelige markedsandeler når bilparken til Europa skal skiftes ut i løpet av de neste årene. Zaptec ble notert på Euronext Growth-børsen i fjor, mens Easee har hatt en helt vanvittig vekst siden starten i 2018.


Rekrutterer Søyland er i hyppig kontakt med fremadstormende selskaper som er på jakt etter folk. Hun sier at ambisjonsnivået i regionen har flyttet seg.

– Før var målet for mange her å lage et produkt eller en teknologi som kunne bli solgt til utlandet. Nå har selskapene mer globale ambisjoner med solid teknologi i bunn, hvor børsnotering og vekst i regionen er målet, sier Søyland.

Har du tips til gründerselskaper Nettavisen Økonomi bør skrive om? Send tips her.

Stor omstilling - mange vil inn i fornybar energi

I en omfattende kartlegging av næringslivet i Stavanger-regionen i fjor høst, hvor nær 250 bedrifter ble spurt om planene for framtiden, svarte 69,5 prosent av bedriftene at de ville foreta en nysatsing de neste tre årene. Omtrent halvparten ville satse innen fornybar energi.

– Det koker her nå, sier Harald Minge, som er administrerende direktør for Næringslivforeningen i Stavanger-regionen.

Minge peker på at bredden av nye initiativer og selskaper som nå rulles ut, er basert på teknologi fra 100 år med vannkraft og 50 år med olje og gass. Mange av gründerne har bakgrunn fra disse næringene, enten de jobber med droner eller batterier. Næringslivstoppen minner om at omstillingen er i full gang hos både nye og mer etablerte aktører.

– Til og med i koronaårene 2020 og 2021 skal du jammen følge godt med for å få med deg alt som kommer av nye selskaper og nye initiativer fra eksisterende selskaper i regionen. Det blir alltid sagt at vi har et vanvittig ensidig og oljeavhengig næringsliv, men jeg vet ikke om det egentlig er sant lenger, sier Minge.

Han tror Stavanger-regionen vil være langt mindre utsatt for svingninger fremover enn i de siste 50 årene, hvor de enorme toppene og dype dalene har sammenfalt med hva prisen for et fat brentolje har vært. Minge er imidlertid klar på at situasjonen i regionen ikke hadde sett lys ut uten den omstridte skattepakken til oljenæringen fra Stortinget.

– Uten den hadde vi hatt massearbeidsledighet, konkurser og lite arbeid til leverandørindustrien. Hadde vi ikke fått skattepakken på plass, hadde vi forhindret innovasjon og det tempoet vi nå ser i det grønne skiftet, sier Minge.

– Er det noen selskaper du vil trekke frem som vil prege Stavanger-regionen i årene som kommer?

– Vi ser et voldsomt trøkk innen helseteknologi nå. Det er umulig å komme utenom Laerdal Medical, som ruller ut en enorm satsing og som globalt er i en fantastisk posisjon, sier Minge.

Droppet oljejobben og satset som gründer

Sigbjørn Groven er en av flere i byen som frivillig eller ufrivillig har sluttet i oljebransjen for å gå i nye retninger de siste årene. I dag er han blant topplederne i software-selskapet Futurehouse, som har store ambisjoner om ekspansjon til Europa i årene som kommer.

– Jeg hadde min første skikkelige jobb i Seadrill, og hadde nok blitt en oljemann. Men én måned inn i jobben fant John Fredriksen ut at han skulle legge ned Stavanger-kontoret. Jeg hadde også en kort periode i Odfjell Well Services, før jeg og de andre gründerne i Futurehome bestemte oss for å satse hundre prosent i egen bedrift, sier Groven, som senere har blitt fortalt at han nok ville mistet jobben i Odfjell uansett på grunn av oljeprisfallet.

Da oljekrisen for alvor var et faktum i Stavanger i 2015, fikk Futurehome - som tross alt var et ganske ferskt selskap - en god del oppmerksomhet. Mange fikk en påminnelse på at oljebransjen er syklisk, og at regionen trengte flere bein å stå på. Futurehome ble med jevne mellomrom trukket frem som en av fremtidsbedriftene i regionen.

– I juni 2015 hentet vi penger fra private investorer og ble hauset voldsomt opp. Jeg husker at næringsforening-direktør Minge sa at vi var så populære at vi trengte livvakter da han introduserte oss på en konferanse, mimrer Groven.

En rapport fra Menon Economics fra november i fjor viste til at mange av dem som mistet jobben i regionen under nedturene er tilbake i jobb igjen, men ofte i andre bedrifter enn tidligere. Mange søker seg mot mindre sykliske bransjer. Futurehome-medgründeren mener næringslivet i Stavanger-regionen har endret seg betydelig de siste årene.

– I regionen er vi flinke til å snu hver stein og se nye muligheter. Deretter kan vi gjøre det vi er enda flinkere til, nemlig å legge stein på stein. Oljebransjen går fortsatt bra, men vi kommer nok aldri tilbake til den bonanzaen som rådet tidligere, sier Groven.

– Er det noen selskaper her som du mener vi bør se opp for i tiden som kommer?

– Jeg vil trekke frem Justify, Infotiles og Heime som selskaper som har bevist at de er levedyktige og som nå er på vei til å skalere opp, sier Groven.