Onsdag og torsdag denne uken er det duket for en av Norges største næringslivskonferanser for ledere, nemlig Oslo Business Forum.
Konferansen tilbyr et stjernespekket program hvor blant annet Apple-grunder Steve Wosniak, Homo Sapiens-forfatter Yuval Noah Harari og Harvards stjerneprofessor Amy Edmundson skal holde foredrag.
Tidligere har Alex Ferguson og Barack Obama blitt hentet til Norge for konferansen.
Gründerne Christoffer Omberg og Marius Wang mener de har hanket inn noen av verdens beste foredragsholdere i år.
Men dette kommer ikke uten enorme kostnader.
– I år har vi et foredragsbudsjett på ti millioner kroner, sier Omberg til Nettavisen.
Billettene koster fra 5995 kroner til opp mot 16.000 kroner. Duoen forteller at de ikke gir ut vennetjenester, alle skal betale lik pris for likt produkt.
– En kunde som er en kunde for to millioner, skal få de samme betingelsene som en kunde som kjøper enkeltbillett. Det er ingen rabatter som blir gitt under bordet eller billetter som gis fordi de kjenner meg eller Christoffer, sier Marius Wang.
Temaet for konferansen i år er fremtidsfokusert ledelse.
– Pandemien er et tilbakelagt kapittel, og det er på en måte det vi legger i Future Focused-Leadership. Nå skyter vi på vei ut av pandemien, men møter nye utfordringer, sier Omberg.
Mistet 90 prosent av omsetningen over natten
For til tross for at pandemien er et tilbakelagt kapittel, er effektene langvarige. Dette har de selv kjent på i bransjen de jobber i. Eventbransjen ble nemlig hardt rammet under koronakrisen, og Oslo Business Forum var intet unntak.
– I januar og februar 2020 hadde vi omsatt for nesten like mye som vi hadde omsatt for i hele 2019. Da hadde vi omsatt 17 millioner kroner, sier Omberg.
Så traff pandemien Norge og resten av verden.
Gründerne forteller at de mistet nesten 90 prosent av omsetningen over natten. Femten ansatte ble til seks.
– Estimert omsetning på 40 millioner endte på ni millioner kroner, men vi klarte å fornye produktet. Så til tross for pandemi og restriksjoner leverte vi rekordår i 2021. Vi satte en omsetningsrekord og resultatrekord. Vi satt igjen med nesten 40 prosent av omsetningen som profitt.
– Hvordan var fjorårets konferanse?
– September 2021? Det var euforisk fordi det var vel fem dager før konferansen at meldingen kom om at Norge gjenåpner. Timingen kunne ikke vært bedre, sier Wang.
Les også: Bookis-gründeren er klar for å redde selskapet: – Jeg satte på flymodus i en hel måned
Dyre foredragsholdere
Nå står verden nok en gang overfor nye kriser i møte med krigen i Ukraina, energikrisen, rentehevinger, utfordrende forsyningskjeder og inflasjon.
Wang og Omberg oppgir at de også merker krisen på bedriftens lommebok.
– Hvordan blir dere påvirket av alle krisene i verden?
– Foredragsholderne har nesten økt prisene med 2-3 ganger. De har blitt ekstremt bortskjemte. De har tatt skyhøye priser under koronaen for å delta digitalt, sier Omberg.
– Ta for eksempel Simon Sinek, som er en av verdens fremste ledelsestenkere. Han holder til i USA, men får kanskje halvparten av summen sin for digitale foredrag kontra å reise fysisk til Norge for eksempel. Han kan i prinsippet holde fire online foredrag på en dag, og kunne tjent de samme pengene han hadde tjent på å reise fire dager til Oslo, sier Omberg.
Catering, mat og drikke har også blitt vesentlig dyrere, oppgir gründerne.
Samtidig står næringslivslederne som deltar på konferansen overfor helt nye utfordringer enn tidligere. Her ønsker Oslo Business Forum å bidra i omstillingen.
– Det kommer en ny generasjon inn i arbeidslivet. Vi har helt andre krav til måten næringslivsledere legger til rette for at vi skal gjøre en god jobb med tanke på fleksibilitet og hvor man jobber fra. Der ønsker vi å gjøre en forskjell, sier Omberg.
Her mener Omberg og Wang de skaper en enorm forskjell.
– Vi har over 10.000 ledere som er med enten fysisk eller digitalt, og som vi kan være med å inspirere eller gi verktøy til. Videre påvirker det mange flere tusener enn de 10.000 som deltar, sier Omberg.
Les også: – Kvinner dør fortsatt etter fødsel, men samme det. Nå kan vi få fettsuging og lipfillers på Frogner
Kan ta ut ti uker lønnet ferie
– Hvordan vil dere at arbeidsgivere skal legge opp løypa for dagens ungdom/unge voksne med tanke på fleksibilitet?
– Det er mange industrier eller bransjer som ikke har muligheten til å gi fleksibilitet. Men hvis man tenker på den klassiske kontormedarbeideren, så tror jeg pandemien har vist oss at vi som næringslivsledere kan tilrettelegge for en hybrid hverdag. Man kan jobbe like godt fra hytta i Sverige som man kan fra kontoret, sier Omberg.
Selv er de meget fleksible med sine ansatte.
– Vi har en spesiell kultur i Oslo Business Forum på mange måter. Vi har en organisasjon hvor fleksibilitet står veldig høyt i form av at vi har "free seating" og man kan jobbe fra akkurat hvor man vil, sier Wang.
– Vi fører heller ikke hvor mye ferie ansatte tar. De velger helt selv hvor mye de tar ut i løpet av et år, legger Wang til.
Kort fortalt kan de ansatte så og si ta ut så mye betalt ferie som de vil.
– Om du tar ut ti uker ferie er det totalt irrelevant for oss. Poenget er at man må gjøre jobben sin. Det er ikke hva du legger inn i det som har noe å si for oss, det er hva du får ut av det. Det er også for å få eierskap. Du kan styre din egen arbeid, sier Wang.
Les også: Dramatisk økning i forespørsler fra boliglånskunder