Gå til sidens hovedinnhold

Gründerselskapet Greencap Solutions vil revolusjonere verden med grønn CO2-teknologi

Ble latterliggjort da de antydet at plantene kunne vokse fortere – så kom kontrabeskjeden.

FORUS (Nettavisen Økonomi:) Mellom en lang rekke olje- og gassrelaterte bedrifter, bilforhandlerkjeder, kontorer og detaljister på Forus utenfor Stavanger, holder Greencap Solutions til.

De siste fem årene har selskapet, som ledes av seriegründer Bjørn Rygg, utviklet en teknologi for å fange CO2 i lukkede drivhus. Dette gjør at drivhuset kan bruke mindre energi og vann på å produsere mer mat, samtidig som utslippene kuttes.

Se Greencap Solutions og NIBIO forklare teknologien i videoen under:

Dersom selskapet lykkes med å kommersialisere ideen, løser de et grunnleggende problem med tradisjonelle drivhus som produserer tomatene og agurkene vi spiser:

– Dagens drivhus bygger opp fuktighet og varme som ikke trengs, og de må lufte ofte for å få ut overskuddsvarme og fuktighet. Dette påvirker planteveksten fordi alt av CO2 forsvinner ut. Teknologien vår er et lukket system hvor vi kan kontrollere varmen og fuktigheten, og der man ikke trenger å lufte ut. Vannbehovet blir også redusert dramatisk, sier prosjektleder Aya Ismael i Greencap Solutions.

Ser mot Midtøsten

Lungene våre tar opp oksygen og skiller ut CO2, mens plantene tar opp CO2 og produserer oksygen.

Dagens løsning med varme- og fuktighetsregulerende lufteluker gjør at drivhusene må tilføre to til tre ganger så mye CO2 til plantene enn nødvendig. Med lukkede drivhus trenger en halvparten så mye CO2 som med dagens standard.

– Som kjemiker og forsker vet jeg at klimakrisen skjer nå, og at det haster. Jeg føler et ansvar for å gjøre noe med kunnskapen jeg besitter, og dette er noe av det mest meningsfylte jeg kan gjøre, sier Ismael, som har en doktorgrad i organisk kjemi fra UiT.

Les mer: Norske gründere fikk milliontilbud fra Silicon Valley-fond på e-post: – Trodde det var spam

Da ideen ble klekket ut og selskapet ble stiftet i 2016, var fokuset egentlig bare CO2-fangst. Ved en tilfeldighet gjorde Norges Gartnerforbund gründerne oppmerksomme på verdien av å fange CO2 og deretter bruke det i et lukket veksthus. I fire år ble det under radaren jobbet med teknologiutvikling. Tidlige funn viste at plantene vokste langt fortere med lukkede drivhus, men gründerne ville være edruelige.

– På første styremøte ble jeg latterliggjort da jeg foreslo at vi kunne øke plantenes vekst med 20 prosent. Styret lurte på om jeg egentlig forstod hva jeg sa, sier forretningsutvikler Jarle Skjæveland.

Men da et stort testforsøk med Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) ble avsluttet i 2019, kom beskjeden fra forskerne: Teknologien virket langt bedre enn noen hadde håpet og forventet. Avlingene ble mellom 40 og 60 prosent større. Deretter satte NIBIO og Greencap i gang med nye forsøk, som ville koste nye millioner og ta et år til, for å verifisere funnene. I 2020 satte fagmyndigheten endelig sitt kvalitetsstempel på produktet.

– Teknologien vår er svært anvendelig. Det er ikke bare grønnsaker som trenger CO2 og vann. Vi begynner i Norge, og har bygget et anlegg på Klepp. Vi er straks i gang med å bygge vårt første kommersielle anlegg på Finnøy. Så må vi utvikle produktet videre og utvide til flere land i Midtøsten. Der bygger de vertikale drivhus som kan trenge vår teknologi, sier Ismael.

Les mer: Kan bli Norges grønne svar på Ekofisk: – Et av de største i norsk industriell historie

Børs i 2022

Greencap har allerede deltatt på messer i Saudi-Arabia og Dubai, hvor interessen for lukkede drivhus med CO2-fangst har blitt bekreftet. Én ting er å gjøre norske drivhus mer klimavennlige. Men det ligger mye penger i å selge teknologien til land med vannmangel som i dag importerer grønnsaker i store mengder.

Industrigründer og daglig leder Bjørn Rygg er ikke redd for å tenke langsiktig og stort.

– Vi har hentet 125 millioner kroner og gjør selskapet klart for internasjonal ekspansjon. Vi har veldig tro på dette. De som har kommet opp med ideene og teknologien har gjort en fantastisk jobb, sier Rygg.

På spørsmål om børsnotering, sier Rygg at selskapet planlegger for børs i 2022.

– Målet mitt er å bygge et stort selskap med base på Forus som har verden som marked. Om det er en drøm eller fremtidig megasuksess eller en kombinasjon, gjenstår å se, sier Rygg.

Selskapets mål for 2021 er en omsetning på 70 millioner kroner og syv solgte enheter. Innen 2025 er over satser selskapet på en omsetning på 700 millioner og 100 solgte enheter.

Les mer: Selskapet til Knut Roar (41) på europeisk prestisjeliste: – Overrasket

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk