Gå til sidens hovedinnhold

Gransker billig strømleverandør

Strømleverandøren Telinet Energi lokker med priser som er 20 prosent lavere enn nærmeste konkurrent. Nå vil Forbrukerrådet granske landets billigste strømleverandør.

Den ferske strømleverandøren Telinet Energi har lenge toppet prislistene hos Konkurransetilsynet. Siden tidlig i august har selskapet lokket med priser som ligger godt og vel 10 øre under det noen andre i markedet tør tilby.

Mens Telinet varsler at de vil ta 37,20 øre per kilowattime, klarer ikke landets nest billigste leverandør, Lier Everk, å tilby en bedre pris enn 47,90 øre kilowattimen. Flere av de landsdekkende leverandørene ligger sogar over 50 øre i sin pris ut til kundene.

Forbrukerrådet gransker

Nå varsler Forbrukerrådet at de vil se nærmere på prispolitikken til den nystartede leverandøren.

- Vi vil se på selskapet, etter å ha fått en del henvendelser, sier seksjonssjef i Forbrukerrådet, Jan Schrøder, til TV 2 Nettavisen.

- Vi er naturlig nok interessert i rimeligst mulig strømpriser over tid, men vi ønsker å se på hvilke forklaringer som kan ligge bak de store prisforskjellene, sier Schrøder videre.

Ønsker gransking velkommen

Daglig leder Bjørn Arctander i Telinet Energi sier han ønsker Forbrukerrådet velkommen til å granske selskapet, men stiller seg uforstående til bakgrunnen.

– Jeg forstår ikke hva Forbrukerrådet har interesse av å se på, men det er hjertelig velkommen til å komme med en henvendelse, sier Arctander til TV 2 Nettavisen.

Arctander forklarer prisnivået med at selskapet har hatt tro på en prisnedgang på kraftbørsen.

- Vi har tro på en prisnedgang på kraftbørsen, og det tror vi fortsatt vil komme. Vi ser jo samtidig at alle de som satt opp prisen for noen uker siden, nå har satt den ned igjen, sier Arctander.

Har solgt med tap

Energibedriftenes Landsforening (EBL) anslår overfor TV 2 Nettavisen at med dagens systempriser på kraftbørsen Nord Pool, ville en naturlig utsalgspris ligge mellom 49 til 51 øre per kilowattime. Arctander vedgår at Telinet har tapt penger på å selge strøm til 37,2 øre.

- Som sagt har vi gått og ventet på en nedgang i markedet. Den har ikke kommet. Vi har tatt et tap ved at vi i perioder har måttet selge strøm til under innkjøpspris. Dette er et bevisst valg vi har foretatt for å holde stabile priser, sier han.

Han legger samtidig ikke skjul på at det prisnivået Telinet holder for tiden, neppe vil vare.

- Vi har nødt til å heve prisen ut over høsten, for det vi har nå er ingen vinterpris. Variabel pris må ikke forveksles med fastpris, så det vil være variasjoner over et år. Det har vi også sagt til kundene. Den prisforskjellen som er mellom oss og de neste på listen er veldig stor, og så stor kommer ikke forskjellen til å være på sikt, sier Arctander.

- Vær forsiktig

Seniorrådgiver Ommund Braut i Norsk Familieøkonomi sier til TV 2 Nettavisen at strømkunder bør være forsiktige når de velger en ny leverandør.

- Jeg ville vært litt forsiktig med å hoppe på en avtale, som er såpass rimelig i forhold til de andre leverandørene i markedet. Det virker som om Telinet her kjører på for å få inn nye kunder, sier han.

Braut sier at forbrukerne bør se på prishistorikken til selskapet de ønsker å bytte til, og ikke henge seg for mye opp i prisen som tilbys for øyeblikket.

- Ofte kan prisene variere kjapt og kraftig, men de som har vist seg å være billigst over lengre perioder, vil som regel bli å finne blant de billigste også i framtiden, sier han.

Uforstående til kritikk

Bjørn Arctander i Telinet stiller seg uforstående til at Norsk Familieøkonomi er kritiske til en leverandør som er billigst.

- Dette strider jo mot råd de tidligere har gitt, om at folk bør velge leverandører som er rimeligst. Strøm er et 100 prosent homogent produkt, så hvorfor skal du betale mer enn du gjør hos oss, spør Arctander.

- Kritikken skyldes vel at Norsk Familieøkonomi selv er en kommersiell leverandør av strøm, og ikke en uavhengig rådgiver, sier Arctander videre.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto