Gå til sidens hovedinnhold

«Gratis» boliglån fra i høst

Får Norges Bank rett, blir boliglån gratis fra i høst.

Norges Bank overrasket alt og alle med spådommen om at styringsrenten skal ned i 1,0 prosentpoeng fra i høst.

- Våre analyser viser at styringsrenten kan komme ned på 1 prosent innen høsten, sa visesentralbanksjef Jan F. Qvikstad i Norges Bank på dagens pressekonferanse.

Dersom Norges Bank får rett betyr det at de beste boliglånsrentene vil ligge i området 2,0 til 2,5 prosentpoeng fra i høst (differansen mellom styringsrenten og de beste boliglånsrentene er normalt cirka 1,0 prosentpoeng).

Sentralbanken tror videre årets inflasjon havner på 2,5 prosentpoeng. Det betyr at boliglånet i realiteten blir gratis fra i høst - dersom dagens prognoser holder stikk.

- Ja, dette var overraskende. Sentralbankens spådom om en rentebunn i høst på 1,0 prosent er lavere enn vi hadde forventet, sier seniorøkonom Bjørn-Erik Orskaug i DnB Nor Markets til Nettavisen minutter etter at rentedommen falt.

At Norges Bank kuttet styringsrenten fra 2,5 prosentpoeng til 2,0 var helt i tråd med markedets forventninger.

- Vi ser imidlertid allerede at markedet reagerer på at sentralbanken har senket gulvet for rentebunnen, sier Orskaug og viser til at et umiddelbart fall i lange renter.

- Renten på norsk tiårig statsobligasjon er allerede ned 10 basispunkter (0,1 prosentpoeng), sier Orskaug og opplyser at de nærmeste FRA-kontraktene (markedets forventning til pengemarkedsrenten) har falt 20-25 punkter og kronen har svekket seg med om lag 10 øre mot euro etter den overraskende lave renteprognosen.

Spar penger med Nettavisen:
Minrente: Bytt bank og få bedre lånevilkår
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmekler
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndverkere

Realrente = 0
Norges Bank tror at inflasjonen i år blir 2,5 prosentpoeng. Gitt en styringsrente på 1,0 fra i høst vil boliglånet bli gratis for mange.

- Korrigert for inflasjon kan det se ut til at det i praksis blir nullrente for mange boliglånskunder, bekrefter Orskaug.

Gjedrem trår til
Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea tror også at realrenten vil gå mot null.

- Det vi ser i dag er en kraftig nedjustering av rentebanen. Forverrede utsikter internasjonalt og økte problemer her hjemme med sterkt stigende arbeidsledighet og sviktende investeringer gjør at Norges Bank nå kompenserer skikkelig. Det er tydelig at Gjedrem har tenkt å ta rotta på problemene ved å bruke rentevåpenet, sier Juel til Nettavisen.

I likhet med Orskaug vil det ikke overraske Juel om realrenten på boliglån kommer ned i null.

Boligmarkedet kan skyte fart
- Dersom styringsrenten kommer ned i 1,0 betyr det en kraftig positiv injeksjon for boligmarkedet.

- Det ser ut til at Gjedrem vil reparere økonomien ved å lage en boom i innenlandsk etterspørsel og da først og fremst i boligmarkedet, sier Juel.

2009 kan bli historisk
Skulle Norges Bank senke renten til 1,5 prosent vil det blir det laveste rentenivået noensinne. Før årtusenskiftet var den laveste styringsrenten i 1948 med 2,3 prosent, noe som må ses i sammenheng med lavrentepolitikken som ble ført i den første etterkrigstiden. I 2004 falt renten under 2 prosent, og lå en stund på 1,75 prosent.

Kommentarer til denne saken