Gå til sidens hovedinnhold

Gratis lagring, lav fart

Telenor lanserer på mandag en tjeneste der man kan legge sin backup på nett. Det vil bli en langsom affære og kan fremskynde høyere netthastigheter.

Sikker Lagring heter den nye bredbåndstjenesten som Telenor vil tilby alle sine 400.000 ADSL-brukere på mandag. Med denne løsningen vil du kunne lagre 100 megabyte gratis på Internett. Slik vil du ikke miste all data hvis du opplever et systemsammenbrudd eller huset brenner ned.

Mer plass kan kjøpes
Ønsker du mer plass kan ekstra lagringsplass i blokker på 1 og 5 gigabyte kjøpes til henholdsvis 29 og 99 kroner i måneden. Telenor regner med å kunne selge slike pakker til de som ønsker å få lagret sine digitale bilder på et sikkert sted.

Dataen blir lagret på servere som driftes av NetLife. Telenor vil ikke ut med nøyaktig hvordan lagringen foregår, men vi får fortalt at kundene kan været sikre på at informasjonen er «meget, meget trygt plassert».

Få tar backup
Datasikkerhet blir stadig mer viktig ettersom vi lagrer stadig mer uunnværlig informasjon på våre datamaskiner. Til tross for at et datasammenbrudd ville vært krise for mange, er det få som tar seg bryet med å ta backup av sine viktigste data ut på for eksempel DVD-plater.

- Dette føyer seg inn i rekken av produkter som har et sikkerhetsfokus. Vi kommer også til å ha en fase to og tre av denne tjenesten, uten at jeg kan gå i detalj på hva dette innebærer, sier informasjonssjef i Telenor Privat Atle Lessum sier til TV 2 Nettavisen

Den nye tjenesten har blitt utviklet med brukervennlighet i fokus for å få flere til å sikre seg. Backup skal ikke være et stresselement, men noe som man tar helt naturlig. Det er derfor lagt til rette for automatisert faste backup og tidsbestemt backup.

Lav hastighet
Det med å selv kunne bestemme når på døgnet backup skal tas er et viktig element. Det å laste opp store datamengder til Internett gjennom en ADSL-linje tar veldig lang tid. Med Telenor Basis-abonnement som majoriteten av Telenors kunder bruker, vil det ta rundt 1 time og 10 minutter å laste opp 100 megabyte under ideelle forhold.

Har man kjøpt 5 gigabyte en ønsker å bruke til lagring av bilder forstår en fort at dette er en tidkrevende prosess som bør gjennomføres på natten.

Høyere hastigheter?
- Sammen med bredbåndstelefoni er dette en tjeneste som vil øke behovet for høyere opplastingshastighet, og vi vurderer kontinuerlig om vi skal øke hastigheten på våre tjenester, sier Lessum.

Telenor oppgraderte nylig opplastingshastighetene på sine ADSL-produkter. Fortsatt er det likevel store sprik mellom hva det er mulig å tilby av hastigheter og det som Telenor faktisk tilbyr. Løsningen kan likevel ligge i ny teknologi.

- Til nyttår vil vi rulle ut ADSL 2+, og det vil også være mulig å lansere SDSL-produkter, avslutter Lessum.

Både ADSL 2+ og SDSL er bredbåndteknologier som tilbyr mulighet for betydelig høyere opplastingshastigheter enn det vi ser på dagens ADSL-teknologi.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag

Kommentarer til denne saken