Rekordhøye strømpriser og kjøligere temperaturer har ført til rekordstore strømregninger. Men hvordan kan man egentlig få kuttet ned på strøm-utgiftene?
Det finnes kanskje like mange strømsparetips som det finnes ulike strømleverandører som kan tilby «den billigste strømavtalen» - men hva fungerer og hva er myter?
Les også: Inkassobransjen varsler kø av strømregninger
Energiekspert Trond Paasche i Enova har informasjon om strømsparing som nok vil overraske mange.
Avfeier myte
Et vanlig sparetips, som har blitt avfeid av enkelte, er at det ikke er noe å hente ved å skru av lyset etter seg i tide og utide – fordi man bruker ekstra strøm ved å skru på lyset.
– Stemmer myten om at lyspæren forkorter levetiden med for hyppige av og påslag?
– Til det er svaret nei. I dag benytter de aller fleste LED-belysning. De er konstruert for av og påslag på 100.000 ganger eller mer. Eldre typer sparepærer og lysstoffrør fikk redusert levetid med for mange av og påslag samt også muligens økt strømforbruk i opptenningsfasen. Ifølge Osram kunne det lønne seg å slå av lyset på eldre typer lysstoffrør hvis man var borte lenger enn 15 minutter, sier energirådgiver i Enova, Trond Paasche, til Nettavisen.
Han sier at man før i tiden, når man benyttet sparepærer og lysrør i større grad, var dette gjeldende. Da kunne man bruke mer strøm ved å skru av og på lyset enn å bare la det stå på. Men med for LED-belysning er det ikke aktuelt, forklarer han.
– Slå av lyset i rom du ikke oppholder deg i, selv om en LED-pære bruker lite strøm. Hyppige av og på-slag vil ikke redusere levetiden. Strøm som ikke brukes, er strøm spart, sier energirådgiveren.
Her er det penger å spare
Et annet sparetips som er utbredt er at det er mye å hente på å skru ned temperaturen på varmeovnene hjemme med noen grader.
– Om termostaten står på 19 eller 21 grader, er det noen forskjell?
– Det er en tommelfingerregel man kan huske på. Forbruket går ned fire-fem prosent per grad du senker temperaturen. I snitt går 55 prosent av det totale forbruket til romoppvarming. I dårlig isolerte boliger kan 70 prosent av strømforbruket gå til oppvarming, så her kan man hente inn en god del, sier strøm-eksperten.
Paasche understreker at man ikke skal gå rundt å fryse, men at man ikke trenger å gå i t-skjorte heller. Han sier dette med oppvarming er en balansegang, men at han anbefaler å skru ned temperaturen i rom som ikke er mye i bruk.
– Det er ikke nødvendig å ha det like varmt i yttergangen som i stua, sier han.
Les også: Norge og Sverige i full strøm-krangel: Nå begrenser Statnett kapasiteten til Sverige
Dette tipset kan du droppe
Man skulle kanskje tro at man gjorde oppvaskmaskinen en tjeneste ved å skylle tallerkener og bestikk godt før man setter de inn. Noen tror kanskje at det aller lureste ville vært å ta oppvasken for hånd. Begge deler kan du bare glemme, for her er det strøm å spare.
– Noen har jo nærmest vasket kopper og kar før de setter det inn i maskinen. Man kan spare en god del på varmtvannsbruken hvis man dropper dette. Skyll heller i kaldt vann. Oppvaskmaskinen skal fjerne fett, sier Paasche.
Les også: Ap kan ikke love snarlig løsning på høye strømpriser
Induksjonsplater har for lengst inntatt de tusen hjem, og de nesten «magiske» kokeplatene trekker mye strøm. Faktisk mer enn mange av de eldre patentene der ute.
Men det betyr ikke nødvendigvis at man som forbruker sitter igjen med skjegget i strøm-postkassen.
– Induksjonsplater er raske og effektive. De får det til å koke fortere, og når det koker skrur man ned effekten. Induksjon er fortsatt den som bruker minst strøm, sier han, selv om effektbruket kan være høyere enn konvensjonelle koketopper, sier Paasche og fortsetter:
– Vi får fra 1. januar effektledd på nettleien for den effekttoppen som har høyest belastning i løpet av en sammenhengende time. En induksjonstopp er så rask på koketiden at dette ikke medfører økt effektbelastning, sier han.
Les også: Nettleien din øker kraftig - samtidig har staten 10-doblet utbyttet fra Statnett
Pøs på med julelys
Man skulle kanskje tro at julebelysning får strømforbruket til å skyte i taket, men den gang ei. Med mindre du er av det nostalgiske slaget, er det lite penger man må ut med for strøm, for å få skikkelig julestemning.
– Nå bruker de fleste LED-pærer, men sammenlignet med halogenpærer er strømforbruket redusert med 80 prosent eller mer, sier energirådgiveren.
- Vaskemaskin er ikke et strømsluk, men ...
Hvis man skulle tro at vaskemaskinen trekker mye strøm, så tar man feil. Strømeksperten sier at det er oppvarmingen av vann til vask som bruker mest strøm, men at dette utgjør lite på strømregningen – siden vaskemaskiner ikke bruker så mye vann.
– Tørketromler derimot bruker mye mer strøm enn en 40 graders klesvask. En tørketrommel bruker opp til seks ganger så mye strøm, så heng heller opp klærne til tørk, råder han.
Ikke gjør alt på en gang
En annen strømtabbe som man etter nyttår må betale dyrt for, er hvis man bruker veldig mye strøm i en isolert periode.
– Strømnettet skal bygges ut og det er mye som elektrifiseres. Når alt skal gå på strøm, trenger man mer effekt. Det koster mer penger hvis man skal bygge ut strømnettet for å kunne levere til strømtoppene kl. 07 - 08 og på ettermiddagen kl. 17 – 18. Det er et mål å få oss til å fordele effektbelastningen ut over dagen, slik at vi unngår ytterlige økte kostnader for strømforbruker.
Les også: Analytiker venter skyhøye kraftpriser hele vinteren
Det lønner seg å smøre samtidig effekt utover, forklarer han.
En annen ting man må huske på er når strømmen er dyrest. I syv-åtte-tiden om morgenen og på ettermiddagen rundt klokken 17.00 er det høyest forbruk.
– Har man for eksempel elbil, lønner det seg å lade etter klokken ti om kvelden til morgenen, forutsatt at man har en ladeløsning som er godkjent og sikret for dette, sier Paasche.
Spar penger med nye panelovner
Strømeksperten kommer også med et lite tips angående panelovn. For der kan det på sikt være penger å spare.
– En gammel panelovn klikker ut og inn og gir en ujevn temperatursjiktning i rommet. Hvis man skifter panelovn, kjøp en med elektronisk styring. De gir kun den effekten som skal til for å holde temperaturen som er anvist, sier han.
Kort oppsummert råder eksperten til disse tiltakene:
- Skru ned varmen en grad eller to
- Skru av varme i rom du ikke bruker
- Skru av lys du ikke bruker
- Flytt mulig strømbruk til tider strømmen er billigst
- Skyll oppvask i kaldt vann
- Prøv å redusere bruk av tørketrommel
Dette bruker mindre strøm enn du kanskje trodde:
- Vaskemaskin
- Induksjonstopp
- Belysning (med LED-pærer)