Gå til sidens hovedinnhold

Greenspan har det ikke brenntravelt

Mange trakk et lettelsens sukk etter at USAs sentralbanksjef Alan Greenspan onsdag forsikret at han ikke har det travelt med å sette opp renta.

Tirsdag uttalte Greenspan at renta vil bli satt opp så snart hjulene i amerikansk økonomi har kommet skikkelig i gang igjen. Ekspertene mener tirsdagens uttalelser var et forhåndsvarsel om at renta nå vil bli satt opp i nær framtid. Det utløste et kraftig fall på børsene rundt omkring i verden.

Tar tida til hjelp

Onsdag satte Greenspan seg bak mikrofonen igjen, og denne gangen var det økonomikomiteen i Kongressen som var målet for sentralbanksjefens ytringer.

I talen gjentok Greenspan at amerikanerne må forberede seg på en renteøkning i forhold til dagens rekordlave nivå. Samtidig tilføyde Greenspan at han ikke hadde noen planer om å forhaste seg.

- Perioden med lettelser i pengepolitikken har ennå ikke skapt en situasjon hvor et bredt fundert inflasjonspress er i ferd med å bygge seg opp, uttalte Greenspan ifølge BBC.

Sentralbanksjefen påpekte at økonomien fortsatt har en del å gå på når det gjelder potensialet for produktivitetsvekst, og det bidrar til å holde prisene nede.

Tror Fed venter til september

Investorene på Wall Street var lenge i tvil om hvordan de skulle tolke uttalelsene fra Greenspan, men de viktigste indeksene endte til slutt omtrent uendret i forhold til dagen før. Lehman Brothers sjeføkonom Ethan Harris er blant dem som peker på at Greenspan ikke synes å ha det brenntravelt med å øke renta.

- Samlet sett sa han lite nytt om de økonomiske utsiktene og sentralbankens politikk, med unntak av at sentralbanken ikke er klar til å heve renta i veldig nær framtid, sier han til CNN Money.

Harris tror det første rentehoppet kommer i september i år.

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus