Gå til sidens hovedinnhold

- Greit med svart arbeid

Nordmenns motstand mot svart arbeid er økende. Likevel mener halve befolkningen at svart arbeid er greit. Si din mening her.

Dette går fram av en ny undersøkelse utført av en forskergruppe ved Universitetet i Oslo.

- Den viser at rett i underkant av 50 prosent av oss nordmenn synes svart arbeid er greit. Antallet er høyt, men likevel vesentlig lavere sammenliknet med 1980. Da svarte 76 prosent av befolkningen at svart arbeid var ok, sier økonomiprofessor Steinar Strøm til P4 Nyhetene.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Er det OK å jobbe svart?
Ja
Nei
Av og til
Bryr meg ikke

Se resultat

Årsaken til at stadig flere ikke godtar svart arbeid er Strøm usikker på. Han mener noe av grunnen kan være lavere skatter og avgifter, som gjør det lite lønnsomt å jobbe svart.

Ifølge undersøkelsen kan mer enn hver tredje nordmann tenke seg å jobbe svart dersom muligheten bød seg. Likevel er det ikke mer enn 10 prosent som oppgir at de har jobbet svart de siste 12 månedene.

- Det er ansatte i alle typer bransjer, men noen er verre enn andre. For eksempel viser vår undersøkelse at ansatte innenfor bygg- og anleggsbransjen er de som jobber mest svart. På den andre siden av arket finner du ansatte i offentlig sektor. Der forekommer det så å si ikke svart arbeid, forklarer Strøm.

Reklame

Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus