Polarisering er det mest dekkende ordet etter at Greta Thunberg tok et oppgjør med alt og alle fra talerstolen i FNs generalforsamling.

- Jeg håper virkelig at 16 år gamle Greta Thunberg bare blir litt revet med av sine egne store ord, skriver VG-kommentator Anders Giæver på Facebook, og viser til Vær varsom-plakatens pålegg om å vise «særlig hensyn overfor personer som ikke kan ventes å være klar over virkningen av sine uttalelser».

Han får svar på tiltale i sitt eget kommentarfelt: - Det jeg hører og har hørt fra hennes første tale er et gudegitt kommunikasjonstalent som evner å engasjere og tydeliggjøre den største utfordringen verden står overfor. Og så omtaler du henne som en utbrent barnestjerne. Det er i beste fall jævlig ignorant, skriver PR-rådgiver Magnus S. Rønningen, som blant annet arbeider for Petter Stordalen og Choice.

Men også støttespilleren, som forfatter og eks-politiker Anne Holt: «Helt enig med deg. Greta Thunberg har gjort og gjør helt bemerkelsesverdige og katastrofalt viktige ting. Måten hun har reist en hel generasjon til protest og kamp er bra, nødvendig og imponerende. Men i dag så jeg en dødssliten, naken og ubeskyttet sjel på noe jeg er redd for er i ferd med å bli en altfor stor scene».

Se talen til Greta Thunberg øverst i saken!

Greta Thunbergs oppførsel og tale har skapt et enormt engasjement på sosiale medier. De fleste deles i to hovedgrupper:

  • Tilhengerne ser en miljøhelt som viser et beundringsverdig engasjement for å påvirke verdenslederne til å ta grep om en situasjon som truer hele jordkloden.
  • Motstanderne ser en 16-åring ute av psykisk balanse, som skyves frem og brukes av ekstremister - og bruker «diagnosen» til å ufarliggjøre budskapet.

Min tolkning av talen ligger nærmest Anne Holts. Jeg ser ikke en gudbenådet kommunikator, men en sliten 16-åring som er ut av balanse og som har tatt hele verdens skjebne på sine skuldre.

Det er farlig både for klimakampen og for Greta Thunberg personlig om en 16-årings vitnesbyrd skal bli avgjørende for de enorme utfordringene verden står overfor med den globale oppvarmingen og klimatrusselen.

Psykiater og overlege i psykiatri, Fred Heggen, har reagert sterkt på hvordan mor til Greta Thunberg har skjøvet frem datteren og utlevert hennes psykiatriske diagnoser.

I dag fortsetter klimatoppmøtet i FN, og det er tid for at statslederne tar stafettpinnen videre etter den unge miljøaktivistens appell. Paradokset er at klimaforandringene ikke slutter på grunn av skolestreiker for klima, men ved at næringslivsledere og politiske ledere gjennomfører tiltak.

I den virkelige verden er det for lettvint å legge ansvaret på samtlige politiske ledere, som om Angela Merkel og Brasils Jair Bolsonaro er to sider av samme sak. Fortsetter miljøaktivistene å demonisere alle med makt og innflytelse kommer det heller ingen endring. Analysen må være mer treffsikker enn at det er de voksne eller politikerne som har skylden for alt som er galt.

Det er usaklig å bruke bekymring for Greta Thunbergs helse som et påskudd til å skyte ned bekymringene hennes, som er reelle nok.

Men samtidig er det kynisk å bruke en 16-åring som et internasjonalt ikon hvis det på sikt er farlig for henne.

Jeg forstår godt Anne Holts reaksjon etter å ha sett talen på fjernsyn: - I dag så jeg en dødssliten, naken og ubeskyttet sjel på noe jeg er redd for er i ferd med å bli en altfor stor scene.

PS! Hvordan reagerte du på talen til Greta Thunberg i FN? Er hun bare engasjert og revet med av sine egne ord, eller reagerte du på en annen måte? Skriv et leserbrev!

Les også: Her gjør Donald Trump narr av Greta Thunberg