Onsdag talte Greta Thunberg til COP25, klimatoppmøtet i Madrid, og lot ikke deltakerlandene slippe unna uten knallhard kritikk:

- Å finne helhetlige løsninger burde være hva klimatoppmøtet skulle handlet om. Men i stedet virker det som at dette har blitt til en slags mulighet for land til å forhandle frem smutthull og unngå å heve ambisjonsnivået, sa Thunberg fra scenen.

Thunberg, som har seilt fra Europa til Nord-Amerika og tilbake for klimatoppmøtet denne høsten, mener rike lands myndigheter er mer opptatt av hvordan de skal komme seg unna enn å ta grep.

- Som at de teller utslippsreduksjonene sine to ganger. Eller flytter utslippene sine til et annet land. Og går tilbake på lovnadene sine om et høyere ambisjonsnivå. Og nekter å betale for løsninger eller ødeleggelser som følge av klimaendringer. Dette må ta slutt. Det vi trenger er ekte, drastiske utslippskutt fra hovedkildene, sa den svenske aktivisten.

Ut mot de rikeste landene

I talen pekte også Thunberg på de rikeste landene i Vesten, og mener lovnadene om klimanøytralitet og en utslippsfri framtid betyr lite om ikke landene setter opp dampen snart.

- Nylig har en håndfull rike land lovet å kutte utslippene sine med så og så mange prosent innen den eller den datoen. Eller at de skal bli «klimanøytrale» i løpet av så og så mange år. Dette høres kanskje imponerende ut ved første øyekast, sa Thunberg og fortsatte:

- Men selv om intensjonene deres er gode, er ikke dette lederskap. Dette er ikke å lede, men å villede. Disse lovnadene innebærer ikke flytrafikk, shipping, importerte eller eksporterte varer, ei heller forbruk.

Den svenske klimaaktivisten pekte på at mange rike land i stedet kjøper seg ut av problemene med klimakvoter. Hun mener at mange land ikke tar grep i henhold til målene i Parisavtalen, og minner om at verden ikke har råd til å fortsette med utslipp i mange år til.

- «Klimanøytralitet» innen 2050 betyr lite om de høye utslippene fortsetter de neste årene. Da vil vårt klimabudsjett være blåst, sa Thunberg.

Ble kalt «drittunge» av Brasils president

Thunberg avsluttet talen med å si at hun ikke blir særlig oppmuntret av å snakke med verdens toppolitikere, men at hun finner håp i å snakke med folk hun treffer som er klare for forandring. Hun oppfordret folk til å bruke demokratiet for hva det er verdt og stemme fram ledere som er klare til å ta grep.

- Hver eneste store forandring har kommet fra folket. Vi trenger ikke å vente. Vi kan starte forandringen her og nå. Vi, folket, sa Thunberg fra scenen, til stor applaus fra tilhørerne.

Noe særlig godvilje er det nok ikke å hente fra Brasils president Jair Bolsonaro, som tirsdag kveld omtalte Thunberg for en «drittunge». 16-åringen retweetet en nyhetsartikkel om at urfolk ble drept i Brasil da de prøvde å beskytte Amazonas.

- Greta sa at indianerne ble drept fordi de forsvarte Amazonas. Det er imponerende at mediene vier plass til en slik drittunge, sa Bolsonaro ifølge Sky.

Thunberg svarte med å endre Twitter-bioen sin til bare «pirralha», som betyr «drittunge» på portugisisk.

Les også: Studie: Grønlands-isen smelter sju ganger raskere enn før

Les mer: Una (14) og Elias (14) vil ha mer klima inn i skolen: - Mange tenker at barn ikke vet hva de sier