Griller DN om Røkke

Forsvarerne i sertifikatsaken gikk fredag til frontalangrep på Dagens Næringslivs redaktør.

27.05.05 13:55

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): En tydelig presset sjefredaktør Amund Djuve fikk store problemer med å svare for seg da forsvaret startet tungskytset mot Dagens Næringsliv og journalistenes metodebruk i Oslo tingrett.

Kjell Inge Røkkes forsvarer Ellen Holager Andenæs spurte Djuve om han kunne være sikker på at hans journalister ikke hadde opptrådt ulovlig eller uetisk. Hun påpkte at Djuve selv i sin forklaring hadde sagt at han ikke fulgte saken i alle detaljer, men at han stolte på sine medarbeidere.

- Det er helt utenkelig at disse journalistene, som er svært erfarne, skal ha brukt ulovlige metoder, sa Djuve i retten.

Fant ikke annonse
Deretter gikk Andenæs til angrep på DN med utgangspunkt i rapporten avisen skrev til pressepris-stiftelsen SKUP, hvor det ble skrevet at DN hadde jobbet bevisst med å lete gjennom avisannonser for å finne aktuelle båter de kunne late som de var interessert i å kjøpe av Erik Øye – og dermed også skaffe seg et ulovlig sertifikat. Djuve haddde overfor retten gjentatt dette poenget – at avisens medarbeidere hadde gransket avisannonser for å fremstå som troverdige kjøpere.

- Er dette sant, Djuve? spurte Andenæs.

- Ja, svarte Djuve.

- Vi har gransket de samme annonsene, og ikke funnet en eneste annonse fra Norwegian Yacht Brokers. Mens dine journalister hevder at de fant to annonser i Aftenposten sommeren 2001. Er det sant, Djuve?

- Jeg antar det er riktig. Jeg husker vi brukte en del tid på det, svarte Djuve.

Stemmer
Andenæs ville deretter at Djuve skulle høre gjennom lydbånd av samtaler mellom Erik Øye og det man tror er journalister fra Dagens Næringsliv. Hun ville at Djuve skulle si om han hørte stemmer fra sine journalister. Djuve var svært skeptisk, og til slutt brøt dommer Torjus Gard inn.

- Djuve, spørsmålet er ganske enkelt om du kan kjenne igjen noen av dine journalister.

Etter å ha hørt båndet, svarte Djuve:

- Det er ikke Eskil Engdal, fordi han snakker trøndersk. Men jeg kan ikke med sikkerhet si om det er noen av de andre journalistene.

Andenæs presset på, men Djuve stod på sitt, og hevdet han ikke kunne svare på om noen av personene på lydbåndet var DNs journalister. Andenæs gav opp.

Men det gjorde ikke Clas Pallins forsvarer Jon Christian Elden. Han ba retten pålegge Djuve å svare på spørsmålet om personene på båndet var noen av Dagens Næringslivs journalister.

Pålagt
Deretter ble Djuve pålagt å svare. Han sa da at det var en av journalistene, men at han ikke kunne si med sikkerhet hvem det var.

Men så ble det vist til en lederartikkel hvor Djuve skrev at det var en av hans journalister som var på et bånd, og Elden mente Djuve da måtte vite hvem journalisten var.

Djuve bekreftet da at den personen var journalist Knut Gjernes, og at hvis båndet som ble spilt i retten i dag er det samme, og det betviler ikke Djuve, så er det Gjernes.

Første møte?
Amund Djuve ble også spurt av dommer Torjus Gard om når hans journalister første gang møtte Erik Øye.

Djuve gjentok da det som har vært DNs offisielle svar hele tiden, nemlig at journalistene ikke hadde møtt Øye før de under falskt navn kjøpte et båtsertifikat av ham.

I går sa vitnet Trond Kaarem at han så DN-journalistene gå ut og inn av kontoret til finansmannen Christer Tromsdal samtidig som Øye stadig var i lokalene.

- Dette er løgn, sa Djuve til TV 2 Nettavisen etter at han i dag vitnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.