Gå til sidens hovedinnhold

Grilles i retten i dag

Påtalemyndigheten hevder 70-åringen var Frank Muruds medsammensvorne.

Mandag formiddag starter forklaringen til Frank Muruds hovedmedtiltalte Horst Werner Ockernahl (70). Den pensjonerte håndverkeren skulle egentlig forklart seg i forrige uke, men følte seg da så dårlig at han valgte å utsette sin forklaring.

NA24 - din næringslivsavis

Frem til nå har det først og fremst vært Murud som har forklart seg om sine lovbrudd. Murud har i detalj forklart hvordan det var mulig å tappe både NEAS og Oslo kommune for rundt 100 millioner kroner.

Ockernahl er tiltalt for å ha hjulpet Murud med å tappe både NEAS og Undervisningsbygg ved å stille sin konto i enkeltmannsforetaket Ockerbygg til disposisjon. Ockernahl er også tiltalt for å ha gitt uriktige og ufullstendige opplysninger i omsetningsoppgave for å unndra seg skatt og avgifter. Ockernahl har selv sagt at han ikke var klar over omfanget og erkjenner seg ikke skyldig for annet enn helleri.

En 39 år gammel entreprenør, som også sitter på tiltalebenken, har innrømmet at han betalte Frank Murud millionbeløp for å sikre selskapet sitt viktige oppdrag. Hans forklaring vil fortsette mandag før Ockernahl skal i ilden.

Les alt om svindelskandalen her

Slik fungerte «Muruds Privatbank»
Det har vært mye snakk om hvordan det i det hele tatt var mulig å tappe så mye penger fra de to selskapene NEAS og Undervisningsbygg.

Murud selv har forklart at manglende kontrollrutiner var den viktigste faktoren for at det lot seg gjøre samt vide fullmakter.

Frank Muruds «hemmelige» konto i Handelsbanken fungerte som en privatbank for han og de tre andre medtiltalte i korrupsjonsskandalen i Oslo kommune.

- Pengene havnet til syvende og sist i «Frank Murud Privatbank». En del disse pengene skulle videre til de andre, sa Murud i tingretten i forrige uke.

Til sammen ble det gjort 10.500 transaksjoner mellom Muruds og Ockernahls kontoer i perioden 2000 og frem til 2006. Alle transaksjonene kom via Ockerbygg og stammet fra Muruds fiktive fakturering både i NEAS og Undervisningsbygg.

Store uttak i Murud-bank
I 2000 hadde Murud en lovlig inntekt på rundt 727.000 kroner. I samme periode kjøpte han aksjer, biler, båter samt utførte kontantuttak på til sammen 2,5 millioner kroner fra Murud privatbank.

Året etter fikk han 1,3 millioner kroner lovlig inn på bok, mens de ulovlige uttakene fra «privatbanken» hadde økt til 3,7 millioner kroner. De ulovlige pengene investerte han i enda flere biler og båter.

I 2002 tjente han snaue 617.000 kroner lovlig. På den tiden hadde forbruket økt til 5,6 millioner kroner. Året etter hadde Murud en lovlig inntekt på 1,4 millioner kroner, samtidig dro han inn 4,3 millioner kroner via den fiktive faktureringen i NEAS.

Da Murud omsider begynte i Undervisningsbygg i 2004 hadde han en inntekt på nesten 650.000 kroner. Samtidig rant store summer inn i på «Frank Murud Privatbank» i Handelsbanken. På slutten av dette året hadde han brukt rundt 45,8 millioner kroner på alt fra eiendom, bil og båter til aksjer. Penger som hovedsakelig skulle bli brukt til utbedring av Oslo-skolene.

- Det ble for mye penger
Det ble etter hvert mye penger å holde styr på. Langt mer enn han klarte å håndtere.

Murud begynte dermed å kjøpe bankremisser for å skjule formuen sin fra skattemyndighetene. Den første lød på 8,7 millioner kroner. Han kjøpte den rett før nyttår og hevet den rett etter årsskiftet. Ingen merket noen ting.

I 2005 hadde Murud en lovlig inntekt på 535.000 kroner, mens fakturainntektene fra Undervisningsbygg ble på rundt 42 millioner kroner.

Disse pengene brukte han på enda flere biler, båer og eiendommer og aksjer. Også dette året tok han ut en bankremisse for å skjule den økende formuen. Denne gangen på rundt 10 millioner. Heller ikke nå ble dette fanget opp.

Året etter fikk han rundt 583.000 kroner lovlig inn på kontoen, mens 28 millioner rant inn på kontoen i Handelsbanken. Også her tok han ut en bankremisse, denne gangen på 19,5 millioner kroner. Da ringte alarmklokkene i Handelsbank-filialen i Fredrikstad der Murud hadde sin lille privatbank. Dermed ble Muruds sparegis etter hvert endevendt.

- Til slutt ble det så mye penger at det ble vanskelig å skjule dem. Da ble det gjort dumme ting som bankremissene som til slutt førte til at jeg ble tatt, sier Murud.

Størsteparten av Muruds penger ble satt i eiendom, henholdsvis flere hyttetomter på Geilo, boligen i Dr. Holms vei, en bygård i Fredrikstad med mer i tillegg til aksjer - hovedsakelig i Birdstep.

Ikke som andre lottomillionær
For å skjule sin formue for venner, naboer og kollegaer forklarte Murud at han hadde vunnet store gevinster i tipping. I tillegg fortalte han at både kona og han selv hadde arvet betydelige summer. Sannheten viste seg å være en annen.

Murud var imidlertid en aktiv spiller, og vant derfor også en del penger. Ifølge en oversikt NA24 har fått tak i vant Murud 475.000 kroner i tipping i 2003. Men det stoppet ikke der. Året etter vant han nok en stor sum, denne gangen på 135.000 kroner.

Og vinnerlykken fortsatte. I 2005 kom det 13.231 kroner inn på kontoen hans fra Norsk Tipping. Og som om ikke det var nok, vant han nok en pengepremie året etter der også. Denne gangen på 71.512 kroner.

Til sammen vant Murud nesten 695.000 kroner. Et anselig beløp, men langt fra de millionene han hevdet å ha vunnet.

Reklame

Nå: Stort ryddesalg i Nettavisens nettbutikk