Tirsdag kveld inviterte NRK Debatten og Fredrik Solvang til debatt om de høye strømprisene i Sør-Norge.

Olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap) ble presset av Solvang på en rekke spørsmål. Blant annet spurte programlederen om Aasland var enig eller uenig med hans forgjenger Marte Mjøs Persens (Ap) tidligere utspill.

Se sekvensen i videovinduet under:

- Din forgjenger Marte Mjøs Persen mente det var uheldig å legge begrensninger på eksporten av strøm, norsk vannkraft. Er du uenig med henne i det, spurte Solvang.

Minister Aasland nektet å svare på spørsmålet, og viste konsekvent til at regjeringen nå vil gjennomgå kraftsituasjonen. Det førte til at Solvang gjentatte ganger måtte be Aasland avklare hva regjeringen egentlig mener om eksport av strøm til utlandet.

- Jeg kan ikke svare på hva Marte Mjøs Persen sa for flere måneder siden, sa Aasland, som tok over for Persen som olje- og energiminister i mars.

Les mer: Mareritt-tall for Netflix - full børskollaps

Dyrest i Europa

På forhånd satte programleder Solvang tonen for debatten:

– Før jul, før Ukraina-krigen, ble vi fortalt at det var helt ekstraordinært at vannkraftlandet Norge hadde Europas høyeste strømpriser. Men det skulle vise seg at det ikke var ekstraordinært, det er faktisk vanlig, skrev Solvang på Facebook og fortatte:

– Påskeaften kostet strømmen 164 øre/kWh i Sør-Norge. Gjennom påsken har vi hatt Europas dyreste strøm. Og fortsatt koster det 10-12 øre å produsere én kilowattime strøm på norsk vannkraft.

Les også: Dyrere enn Tyskland: - Kan bli en anstrengt situasjon

Underveis i sendingen opplyste NRK at Sør-Norge og Oslo ikke har vært dyrest over tid.

På en skjerm viste Solvang prisutviklingen for april: Her har Oslo (176,77 EUR/MWh) vært dyrere enn både København (134,39 EUR/MWh), Stockholm (80,77 EUR/MWh) og Tyskland (150,07 EUR/MWh). Kun i Frankrike har strømmen vært dyrere.

I NRK Debatten-studio startet forskningsleder Ellen Krohn Aasgård i Sintef, kommunikasjonsdirektør Stina Johansen i Nord Pool og olje- og energiminister Terje Lien Aasland (Ap).

Deretter kom også Avisa Nordland-kommentator Stein Sneve, Statnett-pressekontakt Henrik Glette, Distriktsenergi-sjef Knut Lockert og Huseierne-topp Morten Andreas Meyer inn.

Mener situasjonen ikke er akseptabel

Blant temaene som ble diskutert, var hvordan kraftprodusentene disponerer vannet i magasinene. Kraftprodusentene med ledig plass i magasinet kan velge når de vil produsere - nå eller senere. Hvis produsentene venter høyere priser senere, vil det være lønnsomt å spare vann. Verdien av spart vann kalles vannverdi.

- Prinsippet her, som enhver kraftprodusent styrer etter, er å søke høyest mulig pris og best avkastning for vannet sitt. Er du imot det, spurte Solvang.

Olje- og energiminister Aasland fortalte at han, som mange andre, stusset over at Sør-Norge på enkelte tidspunkt hadde langt høyere strømpriser enn i for eksempel Danmark og Sverige.

- Vannverdiene har ikke vi som politikere satt. Og derfor stiller jeg også spørsmålstegn ved om det er naturlig at når vi har 40 øre i Stockholm-området, om det er riktig med én krone og 40 øre i Norge for eksempel, sa Aasland.

- Det hadde jo vært mer potent om du som politiker, i stedet for å stille spørsmål ved, hadde gjort noe med det, fulgte Solvang opp.

- Jeg stiller spørsmål ved det, og jeg har lyst til å gjøre noe med det. Den situasjonen vi er inne i nå, er ikke til å akseptere. Vi må ha stabilitet og forutsigbarhet som er større enn det vi har sett denne vinteren, svarte Aasland.

Ligger an til høye priser i sommer

Da strømmen var på sitt dyreste tirsdag mellom klokken 8 og 9, kostet den 2,73 kroner timen uten nettleie og avgifter. Høye gass- og kullpriser i Europa, samt stor usikkerhet som følge av krigen i Ukraina, er fortsatt driverne bak de høye strømprisene.

Og skal vi tro analytikerne, kan vi vente oss ekstraordinært høye priser til sommeren også.

– Dette blir den dyreste sommeren vi noen gang har sett, sa Tor Reier Lilleholt, analysesjef i Volue Insight til NRK Nyhetsmorgen tirsdag.

Analysesjefen forventer en ren kraftpris i Sør-Norge på mellom 150 og 200 øre per kilowattime gjennom sommeren. Lilleholt peker på at strømregningen til forbrukerne kommer til å bli vesentlig lavere enn nivået i vinter, ettersom forbruket kommer til å kuttes betraktelig på grunn av varmere vær.

Tidligere i april ble regjeringspartiene og SV enig om å forlenge strømstøtten til ut mars 2023. Kompensasjonen økes til 90 prosent for strømpriser over 70 øre per kilowattime i oktober, november og desember 2022.