Statsminister Jonas Gahr Støre la denne uken frem planer for havvind-satsingen sin, et viktig ledd i å få opp strømproduksjonen i Norge. Det spørsmålet er blitt spesielt brennbart i kjølvannet av de rekordhøye strømprisene denne vinteren.

Men på pressekonferansen onsdag ble det klart at regjeringen halverer kapasiteten på utbyggingen.

Se Solvang presse Støre om strømprisene:

Høyere strømpriser

Havvind er også en sentral del av løsningen når regjeringen skal gjennomføre den omstridte elektrifiseringen av norsk sokkel. Der skal Norge kutte klimautslipp ved å bruke strøm for å drive norske oljeplattformer.

Les også: Regjeringen lanserer havvindprosjekt med kabler som kun går til Norge

Samtidig betyr elektrifiseringen av norsk sokkel at man vil bruke betydelig mer strøm i Norge. Det er svært dårlig nytt for strømprisene, som dermed er ventet å kunne skyte i været.

- Hva skjer med strømpriser når alle plattformene skal ha masse strøm? spurte programleder Fredrik Solvang til statsminister Jonas Gahr Støre under Debatten.

- Vi må utvikle mye mer strøm i Norge. Det er riktig at etterspørselen går opp og tilbudet ned, men vi er jo koblet opp til andre land, men vår visjon er at vi skal ha lave priser og et overskudd av strøm i Norge.

- Du hører vel selv at du snakker deg vekk fra et kjempeenkelt spørsmål, hva skjer med strømprisene? fortsatte Solvang.

Les også: Regjeringen lanserer havvindprosjekt uten hybridkabel

- Hvis vi ikke klarer å få mer strøm inn i markedet, må vi se nytt på hvordan vi gjør elektrifisering av sokkelen. Nå er vi i en ekstremsituasjon, men vårt mål er at vi skal ha mer kraft og mer energieffektivisering. Vi skal ha lave kraftpriser i Norge, sa statsministeren.

Kritisk

Ketil Solvik Olsen (Frp), som også deltok på debatten, langet på sin side ut mot elektrifiseringen av sokkelen, og reagerer spesielt på kostnaden, som Equinor har anslått til 50 milliarder kroner.

Les også: Advarer mot slike strøm-avtaler: - Høres ut som ren svindel

- Det er 50 milliarder kroner, som ikke gir mer energi i markedet, men bare sender vannkraft ut på sokkelen og sender gassen til Tyskland. Det gir ingen mening, sa han.

- Hvorfor vil du ikke høre oljebransjen, slik du vanligvis gjør? spurte Solvang.

- De skal finansiere dette med skattebetalernes penger, det er helt meningsløst, sier Solvik-Olsen.

Les også: Lønnsfest i kraftbransjen: Bonuser rett til værs

Landvind

Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum insisterte også på at de ville få ned prisene.

- Vi er opptatt at vi skal ha lavere strømpriser i Norge, vi mener strømprisene er for høye og jeg vil samtidig at vi skal videreutvikle en av verdens reneste olje- og gassnæringer, sa han.

Les også: Vil gi 500.000 nordmenn mye høyere strøm-regning: - Tonedøvt:

- Fristen for å nå Norges klimamål skal bli 2030, men de rekker ikke det når havvinden først kommer på mot slutten av 2020-tallet. Hvor skal du ta strømmen fra? spurte Solvang.

- Men vi skal gjøre dette i tur og orden, som det står i Hurdal-erklæringen og få ned strømprisen for deg og meg. Men vi skal øke produksjonen i vannkraftanleggene, det er faktisk en del solpotensial Norge, og der man ønsker landvind, kan man ha det, sa finansministeren.