*Nettavisen* Økonomi.

Gro er drømmesjefen

Foto: (Foto: Øyvind Ludt, TV 2 Nettavisen)

Gro Harlem Brundtland er Norges beste toppsjef, synes landets fremste eksperter på ledelse. Også andreplassen er okkupert av en kvinne.

04.09.03 14:19

Det er Ukeavisen Ledelse som står for kåringen. Bladet har intervjuet 15 hodejegere og ledelseseksperter, samt kolleger som kjenner de aktuelle lederne godt.

Kvinner i toppen

Skal vi tro resultatene av undersøkelsen, er det norske kvinner som er best egnet til å sjefe. Sparebank 1-sjef Gunn Wærsted tar nærlig sølv med 73 av 100 oppnåelige poeng. Det er bare ett poeng bak Gro.

Ledernes evne til å oppnå resultater veier tungt i kåringen. I tillegg må sjefene være flinke til å ta signaler både fra medarbeidere, kunder og leverandører, gjennomføre omstillinger, være nytenkende og kommunisere tydelig, bruke makt om nødvendig, løse konflikter, skape motivasjon, være etisk bevisste, ha sosial teft, invitere til nærhet og forstå seg på mennesker.

Røkke skaper lagånd

Kjell Inge Røkke er landets fremste mannlige toppsjef, synes ekspertene i bransjen. De mener han fortjener 71,5 poeng, blant annet på grunn av at han oppfattes som landets beste til å motivere og skape lagånd blant medarbeiderne.

Blant de 16 lederne som er vurdert, er det flere ledende politikerne. Kommunalminister Erna Solberg er den suverene vinneren, mens Kjell Magne Bondevik og Jens Stoltenberg gjør det heller dårlig.

- Maktsky

- Jevnt over kvier ikke toppsjefene seg for å bruke makt når det er nødvendig. Det er nesten bare Kjell Magne Bondevik og Jens Stoltenberg som vegrer seg mot maktbruk, sier redaktør Magne Lerø i Ukeavisen Ledelse.

Alle topplederne kommer heller dårlig ut i rollen som konfliktløsere. Statsminister Kjell Magne Bondevik er den beste på dette området.

– Et felles trekk er at topplederne ikke utmerker seg som kreative og nyskapende. Deres sterke side er tydeligvis å styre den organisasjon der de bekler topposisjonen. Vi aner en svakhet: De er gode til å lede nåværende organisasjoner ut fra tidligere erfaringer, men ikke like flinke til å møte morgendagens utfordringer, sier Lerø.

For øvrig skårer de aller fleste toppsjefene høyt på integritet og verdibevissthet. Unntakene er Carl I. Hagen, Kjell Inge Røkke og Arne A. Jensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag