Gro sparte 800.000 kroner

Foto: (AFP/Scanpix)

Gro Harlem Brundtlands skatteflukt har vært lukrativ. På fire år har hun spart minst 800.000 kroner i skatt.

07.01.08 16:12

Det viser et regnestykke Nettavisen har fått satt opp med hjelp fra skatteprofessor Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI.

Mandag ble det kjent at den utflyttede landsmoderen og tidligere WHO-lederen flytter hjem til Norge, etter avsløringen om at eksstatsministeren i fire år har sklidd ubemerket gjennom et skattesmutthull.

Årlig har Gro Harlem Brundtland mottatt 678.870 kroner i statspensjon. Men etter at Brundtland og ektemannen Arne Olav flyttet til Nice på den franske rivieraen for fire år siden, har hun ikke betalt en eneste krone i skatt av statspensjonen.

Ble «overrasket»
Grunnen er en nesten 30 år gammel avtale mellom Norge og Frankrike som gjør at mottakere av statspensjon ikke behøver å betale skatt til noen av landene. Formålet med avtalen var å forhindre dobbelt skattlegging.

I forbindelse med avsløringene, har eksstatsministeren hevdet hun ikke kjente til bestemmelsene. Gro har også uttalt at hun ble overrasket da hun ble gjort oppmerksom på bestemmelsen.

Det er imidlertid ikke ubetydelige beløp landsmoderen har spart på skattesmutthullet.

Et regnestykke Nettavisen har satt opp sammen med skatteprofessor Ole Gjems-Onstad, viser at Gro ville betalt null i formuesskatt dersom hun var bosatt i Norge de siste fire årene.

Sparte 200.000 i året
Ifølge siste kjente ligning, har Gro en formue på 349.000 kroner.

Statspensjonen har vært på 678.870 kroner årlig. Toppskatten ville ha slått inn fra 394.000 kroner.

Opp til denne summen, skulle hun ha skattet 31 prosent. Toppskatten ville vært på 40 prosent. Forutsatt at hun hadde bodd i Norge.

- Vi må ta høyde for forskjellige fradrag, men kan trygt konkludere med at hun ville skattet 200.000 kroner årlig av pensjonen dersom hun var bosatt i Norge, sier Ole Gjems-Onstad.

Han tar forbehold om mindre avvik, da man ikke kjenner alle sider ved Gro Harlem Brundtlands privatøkonomi.

Ettersom Brundtland i fire år ikke har betalt skatt til Norge, har hun kunnet nyte hele 800.000 kroner i spart skatt. Da er ikke inntekter fra foredrag eller Pepsi-rådgivning inkludert i regnestykket.

Gro har så langt nektet å opplyse hvor mye hun har tjent på sine sidegjøremål.

Varsom Stoltenberg
Skattesmutthullet som eksstatsministeren har nytt godt av, skal nå tettes.

- Vi kommer til å fortsette å tette skattehull etter hvert som vi finner dem, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til TV 2. Han vil imidlertid ikke kritisere partifellen.

Se video: Jens kritiserer ikke Gro(artikkelen fortsetter under)

204631

Gros tidligere erkerival Kåre Willoch har på si side uttalt seg kritisk om skattesaken.

- Jeg reagerer kraftig på ordninger som medfører at noen ikke betaler skatt på grunn av bosted. Dette må det bli en slutt på, sier Willoch til VG.

Årsaken til at det har vært mulig å seile under skatteradaren, er ifølge professor Ole Gjems-Onstad at pensjonsreglene for norske borgere bosatt i utlandet generelt sett er svært uoversiktlige.

- Norske myndigheter har ikke utnyttet mulighetene til å gi regler som skattlegger pensjonister i utlandet. Utviklingen henger etter. Dette er en ny problemstilling som har et stort format, sier Gjems-Onstad.

Diskutér saken i Veggavisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.