*Nettavisen* Økonomi.

Grusom børsdag for DnB NOR

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

Aksjene i norges største bank ble massakrert på Oslo børs i ettermiddag. Trusselen om milliardsøksmål sendte kursen rett ned.

20.01.09 21:39

En ulykke kommer sjeldent alene - heller ikke aksjemarkedet.

Et nervøst investormarked er bekymret over mulige tap i DnB NOR, og frykter at banken blir nødt til å hente inn ny egenkapital og vanne ut de gamle eierne.

Og i dag kom dommen alle DnB-aksjonærer fryktet: Med tre mot to stemmer ga Bankklagenemnda en småsparer medhold i en sak om såkalte strukturerte spareprodukter.

Les uttalelsen fra Bankklagenemnda her.

Avgjørelsen kan koste storbanken milliardbeløp, og det ga støtet til full panikk på Oslo børs.

Flom av søksmål
Anslag tyder på at norske kunder har tapt ialt 14 milliarder kroner på slike spareprodukter, og mange står nå klare til et gruppesøksmål mot storbankene.

Finansminister Kristin Halvorsen er glad for at Bankklagenemnda nå har vurdert de kompliserte produktene som ofte har liten eller ingen mulighet for gevinst for kundene.

- Jeg registrerer at Bankklagenemnda i denne saken gir bankkunden medhold i klagen, og at de legger vekt på at kunden ble rådet til å lånefinansiere produktet, sier Halvorsen i en kommentar.

- Må betale milliardbeløp
Forbrukerrådet mener at bankene nå må betale tilbake alt de har tjent på lånene - både gebyrer, renter og provisjoner.

- Uttalelsen innebærer at bankene nå må rydde opp og betale tilbake, sier direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

- Dette produktet var rett og slett ikke godt nok, sett med kundenes øyne - og skulle ikke vært solgt. Kunden skal holdes skadesløs, mener hun.

Forbrukerrådet vil støtte bankkundene gjennom hele rettssystemet for å få tilbake milliardbeløpene som er tapt.

DnB NOR bøyer ikke av

Tross fellelsen i Banklagenemnda nekter DnB NOR å bøye av.

- DnB NOR følger i de aller fleste tilfeller Bankklagenemndas konklusjoner, men velger i denne saken ikke å følge Bankklagenemndas uttalelse, heter det i en uttalelse fra banken.

DnB NOR viser til at nemnda var splittet og at ulike fagpersoner har gitt forskjellige vurderinger av produktene. Selv mener banken at «produktene hadde gode utsikter til positiv avkastning.»

Kursmassakre
På Oslo børs ble DnB NOR-aksjen massakrert i ettermiddag, og dagen endte med et fall på 18,5 prosent. Vi må tilbake til oktober 1998 for å finne en lavere aksjekurs.

For eierne betyr det et verdifall på 9,1 milliarder kroner bare i dag.

Siden nyttår har aksjekursen falt 24 prosent, og DnB NORs siste år på børsen har kostet eierne utrolige 70 milliarder kroner.

Staten største taper

Den største taperen er staten ved Næringsdepartementet, som har tatt en tredel av verdifallet - eller 23,3 milliarder kroner i aksjetap det siste året.

Bare i dag fordunstet aksjeverdier for over tre milliarder kroner for staten.

Folketrygdfondet er også en stortaper, selv om fondet «bare» har 3,0 prosent av DnB NOR-aksjene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.